Van'da depremzedeler kendilerine imzalatılmaya çalışılan dilekçeler yolu ile konteynerlerinden çıkarılıyor. Van Valiliğince önceki gün yapılan resmi açıklamada sadece kamu görevlilerinin ve kiralama gücü olanların konteynerlerden çıkarılacağı açıklamasına rağmen Vizontele konteyner kentte oturan depremzedelerin tümüne imzalatılmaya çalışılan dilekçeler depremzedelerde büyük öfkeye neden oldu.

AFAD'ın uygulamaları bununla da sınırlı kalmayarak, bazı depremzedelerin konteynerlerinden termosifonları söküldü. Bazılarının ise elektrikleri kesildi.

Van Depremzedelerle Dayanışma Derneği'ne başvuran konteyner kent sakinleri, akşam üstü başladıkları eylemi üç saat boyunca sürdürdüler. Depremzedelerin eylemine BDP Van milletvelilleri Özdal Üçer ve Nazmi Gür, TTB Van Şubesi Başkanı Prof. Dr. Çetin Kotan, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, Kesk Şubeler Platformu, IHD temsilcileri, ve TKP heyeti de destek verdi.

Depremzedelere açıklamada bulunan Özdal Üçer, hukuksuz olarak dağıtılan dilekçelerin imzalanmaması gerektiğini ve konteynerlerden kimsenin zorla çıkarılamayacağını belirtti.

TTB Van Şube Başkanı Çetin Kotan ise, kurum olarak, depremzedelerin sorunları karşısında ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti.

Konteynerlerin sökülen termosifonları ve konteyner kent yönetiminin kötü muamelesi karşısında milletvekilleri ve Van Depremzedelerle Dayanışma Derneğince tutanak kaleme alınarak suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Konteyner kent sakinleri yapılan açıklamada şunları belirttiler.

Sultan A: Sabah çok erken saatlerde yönetim kapımızı çaldı. Bu konteyneri artık kapatacaklarını belirttiler. Nereye gideceğiz diye sorduk. Anadolu konteyner kente taşınacağımızı söylediler. İki ayda tam iki konteyner kent değiştirdik. Artık bıktık. Her taşınma 100 TL, 200 TL. Ben sabah Anadolu konteyner kente gittim. Bize gösterdikleri konteyner nerdeyse ahır gibiydi. Hiç bir bakım yapılmamış. Zaten o konteynerler bu halde olduğu için önceki depremzedeler artık bıkıp çıkmışlardı. Ben bu konteynerden çıkmayacağım.

Sündüz S: Artık bıktık biz. Yönetim sanki biz talep ediyoruz gibi bizim adımıza dilekçe yazmış. O dilekçede hiç bir hak talep etmeden konteynerden çıkacağım yazıyor. Ne demek hiç bir hak talep etmeden? Valilik acaba daha sonra siz kendiniz istiyorsunuz diye mi karşımıza çıkacak? Bize bakmak zorundalar. Bizi yıldırmaya çalışarak, buradan çıkarmaya çalışıyorlar. Benim eşim de yok. Eğer çıkarırlarsa kendimi burada yakacağım.

Fehim S: Bize Anadolu konteyner kenti gösteriyorlar. Hiç sormuyorlar oraya taşınacak gücün var mı diye? Hadi taşındık. Valilik neden bize gösterilen konteynerlerin bakımını yapmadan bizi oraya sürüyor. Orada bırakın bir aileyi bir kişi dahi kalamaz. Ayrıca yangından mal kaçırırı gibi, bir gün içinde çıkın diyorlar. Biz artık bıktık. Gelsin valilik tek tek aileler ile konuşsun. Herkesin kabul edeceği bir çözüm denesin. soL

Editör: Wan Haber