Yen Mahalle taziye evinde düzenlenen toplantıya İpekyolu İlçesi Demokratik Halk Meclis üyeleri, DBP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Ökkeş Kava, İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser, İpekyolu Belediye Eş başkan yardımcıları ve meclis üyeleri ile yüzlerce yurttaş katıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan DBP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Ökkeş Kava, Türkçe konuşarak kendi kendilerini yok ettiklerini ifade eden ederek, "Geç olmadan toplum olarak dilimize, kimliğimize sahip çıkmalıyız ve geleceğimiz olan çocuklardan başlamalıyız" dedi.
 

 ÜCRETSİZ RUHSAT VERMEK ZORDUR
Dünya Anadil Gününü kutlayarak sözlerine başlayan İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser, "AKP hükümetinin barış sürecini başlattığını söylüyor. Ancak hala bu halkın evlatları her gün yaşamını yitiriyor" şeklide konuştu. Toplantıda bir vatandaşın, "Tuşba Belediyesi ücretsiz ruhsat veriyor", peki İpekyolu Belediyesi'nin bu konuda bir çalışması var mı ? Sorusu üzeren Keser, böyle bir vaatte bulunan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe'nin tamamen seçim hesap güderek böyle bir açıklama yaptığını ve ücretsiz yada var olan yapıların ruhsat vermesinin zor olduğunu belirtti. Keser, "Van'ın yüzde 90'nın ruhsatsızdır. Biriken bunca sorunu bir anda çözmek mümkün değil. Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe yaklaşan genel seçimleri düşünerek böyle bir açıklama yapmıştır. Özgökçe ruhsat sorununu 10 yılda da halledemez ve ilçe belediyelerin kendine göre bir mevzuat oluşturarak ruhsat veremez. Eğer böyle bir şey mümkün diye sayarsak öncelikle yeniden bir imar planı çıkarması gerekiyor. Çünkü mevcut yapılar imara göre yapılmamış. İmar planı da Van Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılabilir. İlçe belediyesi imar planı yapamaz. Eğer yapılar imar planına ve gerekli prosedürlere göre yapılmışsa harcını ödedikten sonra ruhsatını alabilir. Bunun aksini iddia eden yalan söylüyor" şeklinde konuştu.

 

HER MAHALLEYE  HALK EVİ YAPACAĞIZ
Toplantıya katılan vatandaşlar belediyeye yönelik eleştiri ve önerilerini dile getirdi. Vatandaşlar gençlik merkezleri, kültür merkezleri, Kürtçe dil kursları, taziye evleri ve yolların yapılmasını talep ettiler. Keser, taleplerin en kısa zamanda yerine getirilmesi için çalıştıklarını belirterek, "Şuanda bir gençlik merkezinin yapımının devam ediyor. Yapımı tamamlanan Rojhılat mahallesindeki kültür merkezini yakında açılışı yapılacak. Anadil Gününde Fatma Tokat Eğitim Evin açılışını yaptık, bu yıl içinde Kürtçe kreşlerin açılışını da yapacağız.  Her mahalleye taziye evi veya halk evi yapmayı planlıyoruz ve çoğunun projesi hazır. Yakın zamanda temellerini atıyoruz. En büyük sorunumuzdan birinin yol sorunun olduğunun farkındayız. Bu nedenle 21 ekiple eş zamanlı 21 mahallede stabilize, park ve asfalt çalışması yapacağız" diye konuştu.

Editör: Wan Haber