Van Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl içerisinde kentteki toplu ulaşım ile ilgili yapacağı çalışmalar son aşamaya getirildi. Kentteki ulaşım sorununu kökten çözecek ve her yıl biraz daha geliştirilecek olan sistemle kent halkına önemli hizmetler sunulacak. Kısa bir süre önce otobüs alımı ile ilgili çalışmalarını tamamlayan Van Büyükşehir Belediyesi, bu otobüslerin siparişlerini verdi. Siparişleri verilen 32 otobüsten 17'sinin üretimi ve tüm işlemleri tamamlandı. Mor ve erguvan renklerde olan otobüsler, 12 metre uzunluğunda, engellilere uygun ve tüm elektronik aksanlarında son teknoloji kullanıldı. Otobüslerin içerisinde dijital ekranlar, durak isimlerinin sesli olarak aktırılacağı cihazlar ve elektronik bilet uygulamasını besleyen tüm aparatlar mevcut.


Vatandaşlardan gelen şikayetlerin tamamını ciddi bir biçimde ele alan ve bu şikayetler doğrultusunda yaşanan sorunların önüne geçebilmek için çalışma yapan Van Büyükşehir Belediyesi, özellikle sorunların ağır bir biçimde yaşandığı alanlarda bu otobüsleri hizmete sunacak. Edremit, Bostaniçi, Kevenli, Kalecik ve Memur-Sen TOKİ'ler başta olmak üzere kentte bulanan birçok güzergahta otobüsler hizmete başlayacak. Kentin en fazla ulaşım sıkıntısının yaşandığı TOKİ'ler-üniversite hatlarına ağırlık verecek olan belediye, böylelikle TOKİ'ler-üniversite ile kent merkezi-üniversite arasında yaşanan ulaşım sorununun tamamını bu şekilde çözmüş olacak.


Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Öner Yiğit, bir belediyenin kamu hizmeti verebilmesi için öncelikli olarak ‘öz mal’ dedikleri kendi otobüslerinin olması gerektiğini kaydetti. Yiğit, “Birinci derecede bununla yola çıktık. İlk etapta 17 otobüs aldık. 17 otobüsümüzün hangi alanlarda çalışacağına karar verme aşamasına geldik, hatta bitirdik. Bunlar daha çok ana güzergâhlarda çalışacak. Ana güzergâhtan kastımız ise Edremit TOKİ’lerden başlayarak merkeze, merkezden de üniversite ve diğer TOKİ’ler de olmak üzere taşımacılığı hedeflemekteyiz. Bugün itibariyle 15 otobüsün de alımı gerçekleştiriliyor. Bunu da muhtemelen mart ortalarına kadar çözmeyi düşünüyoruz. Yani 2015 yılında toplam 32 otobüsümüzle taşımacılık yapmayı hedefliyoruz. Bu sayı yıllar içerisinde git gide artacak. Yıllar içerisinde Van’ın her tarafına otobüs filolarını yerleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.


Yeni alınan otobüslerin kısa bir süre içerisinde kentte hizmet vermeye başlayacağını söyleyen Yiğit, otobüsleri kullanmak için şoför alımları yapacaklarını ve bu alımlardan sonra otobüslerin hizmete başlayacağını ifade etti. Yiğit, "Şoför alımlarında belli kriterlerimiz var. Öncelikle en az lise mezunu olmasına dikkat ediyoruz. Yine en az 5 yıl E ehliyetine sahip olması, SRC’sinin olması ve psiko teknik belgesine sahip olmasına dikkat ediyoruz. Bu alımlar yapıldıktan sonra muhtemelen bir ay içerisinde otobüslerimiz hizmet vermeye başlayacaktır. Otobüslerimiz sabah saat 06.00’da çalışmaya başlayıp gece 01.00’e kadar halkımıza hizmet vermeye başlayacak. Yani biz kentte akşam 21.00’dan sonra yaşanan ulaşım sorununu ortadan kaldıracağız. Yine engelli ve 65 yaş üstü yurttaşlarımıza ulaşımı ücretsiz bir şekilde sunacağız. Belediyenin otobüsleri devreye girdikten sonra Van’da özellikle halk otobüsleri ve minibüslerde yaşanan sorunlar asgariye inmiş olacak. Örneğin Edremit’ten kampüse, Bostaniçi’nden kampüse gitmek isteyen yurttaşlar iki minibüs değiştirmek zorunda kalıyor. Bu otobüslerle bu sorunu da ortadan kaldırarak tek sefer haline getireceğiz. Yine Erciş’te ulaşım alanında ciddi bir sıkıntı var, biz bu sıkıntıyı da ortadan kaldırmak için çalışma yapıyoruz. Erciş’te yaşanan sorunda kısa bir süre içerisinde çözülecek” diye konuştu.


Van Büyükşehir Belediyesi, yeni otobüslerde kullanılacak 'akıllı kart' isminin belirlenmesi için de anket çalışmasına başladı. Bir gün önce başlatılan ankete 10 binden fazla kişi katılarak oy kullandı. Yine sosyal medya üzerinden de halk, kart ismi ile ilgili fikirlerini sunuyor. 28 Şubat tarihine kadar https://tr.surveymonkey.com/s/VSLWS2M adresi, Twitter ve Facebook'ta da #vanakillikartiniseciyor tagı ile halkın kart ile ilgili görüşleri alınacak, en yüksek oyu alan isim bundan sonra Van kent ulaşımında kullanılacak kartın ismi olacak.

Editör: Wan Haber