Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Belediyesine başkan vekili olarak atanan Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın da sıcak baktığı ve avan projesi de hazırlanan hafif raylı sistemin, Edremit ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) arasındaki etabı ile ilgili proje hazırlandı.

2013 yılında dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Başbakan Binali Yıldırım’ın Van ziyareti sırasında kendisine sunulan avan projesiyle gündeme gelen proje hakkında konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal,  hafif raylı sistem için olumlu adım atıldığını belirterek, projeyi hızlı bir şekilde hedefe ulaştıracaklarını dile getirdi.

“BAŞBAKANIMIZIN BU YÖNDE DÜŞÜNCESİ OLUMLUYDU”

2013 yılında Van’a gelen Başbakan Binali Yıldırım’a hafif raylı sistemin avan proje çalışmasını sunduklarını ve daha o dönemlerde bile Başbakanın projeye olumlu baktığını hatırlatan Rektör Battal, “Yaklaşık 3 yıldır tartışılan hafif raylı sistemi aracılığıyla Van’ın ulaşımının çözümü konusunda üniversitemiz geçmişten beri bu partnerlerden bir tanesidir. Sayın Başbakanımızın bakanlık döneminde üniversitemizi ziyaretinde fahri doktora diploması verdiğimiz esnada, avan projemizi sunmuştuk. Sayın Başbakanımızın bu yönde düşüncesi olumluydu. Dolayısıyla daha sonra ilgili genel müdürümüz ile görüştük. İlgili genel müdürümüzle gerekli çalışmaların yapılmasını ve kendilerine sunulmasını istemişti. Şimdi size takdim ettiğimiz avan projesini, onlara da taktim etmiştik ve o çalışmalar devam ediyor.” dedi.

“ELİMİZDEN GELEN HER TÜRLÜ KATKIYI SUNMAYA HAZIRIZ”

KHK ile Van Büyükşehir Belediyesi’ne başkan vekili olarak görevlendirilen Valisi İbrahim Taşyapan'ın projeye olumlu bakmasıyla birlikte kendilerinin de her türlü katkıyı sunacaklarının altını çizen Battal, “Şimdi Van’ımızın başka bir şansı doğdu. Sayın Valimiz, belediye başkanlığına da baktığı için bu konunun çok olumlu ve pozitif olduğunu biliyoruz, kendilerine teşekkür ederiz. Gerçekten çok büyük projelerinin olduğunu da biliyorum. Dolayısıyla bu proje üzerinde de düşüncelerinin çok pozitif olduğunu biliyorum. Bu çalışmalar birlikte devam edecek. Yine bir taraf olarak, bu konuda elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız.” diye konuştu.

“PROJE DAHA ÜST DÜZEYDE TARTIŞILMAYA BAŞLANDI”

Başbakan Binali Yıldırım’ında projeden haberdar olmasıyla projenin üst düzeylere taşındığına dikkat çeken Battal, tramvay projesi sayesinde Van’ın ulaşım sorununun çözümü ile kalmayacak, aynı zamanda şehrin daha geniş alana yayılmasını sağlayacağını söyledi.

Battal, “Bundan sonraki süreçte artık daha olumlu adımların atılacağına inanıyorum. Çünkü bu proje daha üst düzeyde tartışılmaya başlandı. Sayın Başbakanımızın da bu proje ile ilgili bilgisinin olması da buna ayrı bir pozitif katkı sunacağı düşüncesindeyim. İnşallah bu proje sadece Van’ın ulaşım sorununun çözümü ile kalmayacak, aynı zamanda şehrin daha geniş alana yayılmasını temin edecektir. Bu anlamda da İnşallah hayırlısıyla olumlu adımlarla beraber, hızlı bir şekilde hedefe ulaşacağımızı düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

2017’DE PROJEYE YÖNELİK DAHA NET ADIMLAR ATILACAK

2017 yılında hafif raylı sistemi projesi için daha net ve olumlu adımlar atılacağını belirten Battal, son olarak şunları söyledi:

“Bu konuyla ilgili gerek Bakanlığın, gerekse Sayın Valimizin ve gerek ise şehirdeki herkesin, yaklaşık 3 yıldır bu konu tartışıldığı için bilgisi vardır. Umuyorum ki 2017’de projeye yönelik daha net adımlar atılacağını düşünüyorum. Hatta şunlar da ortaya çıktı; Eğer bakanlık yap, işlet, devret şeklinde bir proje düşünürse talipli olabileceği noktasındaki söylentiler bize kadar gelmeye başladı. Bu da güzel bir şeydir. Bu da, projenin işlevselliğini ve daha etkin bir şekilde yol alabileceğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Editör: Wan Haber