Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, şehir içinde bu tür araçlar için depolama yapılabilecek yerler olduğunu, bunun yapılması durumunda araçların yol kenarlarına park edilmesine gerek kalmayacağını söyledi.

Van'da ana caddeler ve ara sokaklar park edilen araçlardan dolayı geçilemiyor.

Park edilen araçlar nedeniyle araç trafiğinin yanı sıra yaya ulaşımı da zorlaşıyor. Bazı yerlerde engelli rampalarının önüne araçların park edilmesi engelliler açısından da ayrı bir mağduriyete neden oluyor.

Araçların park edilmesinden esnaf da rahatsız; bazı esnaflar, vitrinlerini kapatacak şekilde araçların park edilmesinin satışlarını olumsuz yönde etkilediğini savunuyor.

BÜYÜK ARAÇLAR

Yol kenarlarına sadece otomobiller değil, şehir içi taşımacılık yapan yüksek ve geniş araçlar da park ediliyor.

Neredeyse iki aracın yerini kaplayan bu araçlar nedeniyle trafik daha da zorlaşıyor. Bazen belediye otobüsleri ve farklı büyüklükteki araçlar yoldan geçebilmek için dakikalarca park edilen aracın sahibini aramak zorunda kalıyor. 

Ara sokaklarda ise, park edilen bu tip araçlar nedeniyle engelli vatandaşlar tekerlekli sandalyeleriyle bile geçmekte zorluk yaşıyor. 

Bazı bölgelerde şehir içi kamyonun yanına bir de daha küçük bir otomobil yan yana park edebiliyor.  Bu nedenle de şehir içi trafik büyük bir keşmekeşlik yaşıyor.

HER İLÇEYE 700 ARAÇ

Şehir içi taşımacılık yapan araçların sokaklarda rastgele park edilmesiyle ilgili konuşan Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, her ilçeye 700 araç olacak şekilde belediyeden karar çıktığını söyledi.

Bu araçların şehir içinde topluca kalacak yerleri olmadığı için yol kenarlarında beklediklerini ifade eden Tuğrul, "250 tane N plakalı araç vardı. Her ilçeye 700 tane olacak şekilde karar çıktı. Bunların sayısı giderek artıyor. Bu iş için bakanlıktan ruhsat alıyorlar, izin verilince de siz neden bu işi yapıyorsunuz diyemezsiniz. Şu anda marangozlar sitesinde, bir-iki yerde yerleri var, ama buralara gelince kenarda köşede beklemek zorunda kalıyorlar. Bu durum sıkıntıya da neden oluyor tabi" dedi.

"SİTE YAPILABİLİR"

Şehir içi taşımacılığın belediyeye ait bir konu olduğunu belirten Tuğrul, trafiği hafifletmek için bir takım düzenlemelerin yapılabileceğini ifade etti.

Şehir içi taşımacılık yapan araçlar için bir site yapılabileceğini söyleyen Tuğrul, "Bunun için yerler var, belli bölgeler depolama için ayarlanabilir, bir site yeri yapılabilir. Bunlara çeşitli duraklar ayarlamak mümkün, yer var çünkü…" dedi.

Var olan otoparklara da dikkat çeken Tuğrul, "Cadde üstündeki otoparkların kapatılması lazım. Satılık araçlar bile yollara bırakılıyor. Bunların olmaması lazım… İndir-bindir konusunda duraklar tercih edilmeli. Böyle olursa şehir içi trafik biraz daha rahatlar." diye konuştu.

Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber