Yıllardır kentteki tüm kesimler tarafından dile getirilen ve her seçim öncesi verilen sözlere rağmen bir türlü yapımına başlanamayan şehir stadyumu meclis gündemine taşındı. HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi hazırladı. Van için şehir stadyumunun ihtiyaç ve hak olduğunu söyleyen Botan, bakanlık bünyesinde yürütülen bir çalışmanın olup olmadığını da sordu.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, kentin son dönemde en çok konuşulan şehir stadyumu sorununu meclise taşıdı. 2011 yılında yaşanan depremde büyük zarar gören şehir stadyum sorununu meclise taşıyan Milletvekili Botan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi hazırladı. Botan, “Depremin verdiği zarar nedeniyle stadın seyirci tribünleri yıkılmış olup 2014 yılına kadar portatif mekânlar yoluyla seyircilerin açık alanda maçları izlemesi sağlanmıştır.
Depremden sonra aradan geçen 5 yıla rağmen Van Çevre Yolu projesi gibi Van Şehir Stadı da her seçim öncesi yapılacağı yönündeki vaatlere rağmen halen yapılamamıştır.” Dedi.

BOTAN: GENÇ NÜFUS 400 BİNDEN FAZLA
Botan, stadyum sorunuyla ilgili hazırladığı soru önergesinde, “Yazılı tarih öncesinden günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Van ilimiz 1 milyon 96 bin nüfusu ile Türkiye’nin 19’uncu büyükşehridir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2015 yılı nüfus verilerine göre 5-19 yaş arası nüfus sayısı 400 binden fazladır. 2011 yılında Van ilimizde meydana gelen iki büyük depremle birlikte yaşanan can kayıplarının yanı sıra kent halkının ortak kullanım mekânları da ciddi zararlar görmüştür. Bu mekânlardan birisi de Van Şehir Stadı’dır. Depremin verdiği zarar nedeniyle stadın seyirci tribünleri yıkılmış olup 2014 yılına kadar portatif mekânlar yoluyla seyircilerin açık alanda maçları izlemesi sağlanmıştır.” Dedi.

“SEÇİMDEN SEÇİME KONUŞULUYOR”
Depremin üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen halen birçok sorun gibi şehir stadyumu sorunun da çözülemediğini ifade eden Botan, “Depremden sonra aradan geçen 5 yıla rağmen Van Çevre Yolu projesi gibi Van Şehir Stadı da her seçim öncesi yapılacağı yönündeki vaatlere rağmen halen yapılamamıştır. Üstelik yakın bir zamanda yapılacağına dair de herhangi bir bilgi mevcut olmadığı gibi Bakanlığınızın açıklanan yatırım programları içerisinde de yer almadığı görülmektedir.” Dedi.

“NEDEN YAPILMADI?”
Milletvekili Lezgin Botan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde şu soruları sordu: “2011 yılında yaşanan depremlerle ciddi zarar gören ve kapalı bölümleri yıkılan Van Şehir Stadı aradan geçen 5 yıla rağmen neden hala yapılamamıştır? Her seçim döneminde stadın yer tahsisi ve ihalesinin yapıldığına dair açıklamalar yapılmasına rağmen bu güne kadar stadın yapımıyla ilgili somut bir gelişmenin olmamasının nedenleri nelerdir? 2011 yılından sonra bakanlığınız tarafından ihalesi gerçekleştirilerek yapımı tamamlanan ve tamamlanmak üzere olan kaç şehir stadı mevcuttur? Birden fazla stadı olan şehir sayısı kaçtır? Van ilimizin ihtiyacı ve hakkı olan şehir stadının yapımı ile ilgili bakanlığınız bünyesinde yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa çalışma hangi safhadadır? Çoğu ilçelerde bile bir ihtiyaç olan şehir stadını; büyükşehir olan Van ilimizde ne zaman yapmayı planlamaktasınız?

2011 yılından sonra yıllar bazında Van ilimizde gerçekleştirdiğiniz spor yatırımları tesis, altyapı, organizasyon sayısı ile bunların ekonomik değeri nedir? 2011 yılından günümüze kadar Van ilimizde bakanlığınıza bağlı spor federasyonlarına kayıtlı sporcu sayısı nedir?
2010 yılında çıkarılan Sporcu eğitim merkezleri yönetmeliği çerçevesinde kaç ilde sporcu eğitim merkezleri kurulmuştur? Van ilimizde spora başlama yaşında bulunan kaç çocuk bu merkezlerden faydalanmıştır? İl spor merkezleri yönergesi çerçevesinde il ve ilçelerde faaliyet gösteren il ve ilçe spor kurullarının 2011 yılından bu güne kadar Van ilimizde yönerge gereği yürüttükleri faaliyetler nelerdir? Bu faaliyetler kapsamında 5-18 yaş arasında kaç çocuk hangi tür sportif faaliyetlere hazırlanmıştır? Açıklanan nüfus verilerine göre 18 yaş altı nüfusun 400 binden fazla olduğu Van ilimizde gençlerin sportif faaliyetlere katılımını sağlayacak kaç adet proje mevcuttur? Bu projeler için ayrılmış olan yatırım tutarı ne kadardır? 2011 yılından bu yana kaç adet proje hayata geçirilmiştir? Ne kadarlık bir harcama yapılmıştır?

2011 yılından beri her yıl için illerin branşlar bazında sporcu sayıları, sporcuların ulusal ve uluslararası müsabakalarda almış oldukları derece ve madalya sayıları, illerin sporcu başına düşen açık ve kapalı spor tesisi olanakları nedir? Van ilimiz sportif olanaklar açısından kaçıncı sırada yer almaktadır? Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) adı altında bakanlığınızca başlatılan proje kapsamında sportif branşlara göre sporcu yetiştirecek olan şehirler hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Bu bağlamda Van’ı Samsun, Erzurum, Trabzon, Gaziantep gibi şehirlerden dezavantajlı kılan hususlar nedir? Van, 35 federasyona bağlı faal kulübe, birçok branşta aldıkları ödüllerle kendini kanıtlamış sporculara ve Türkiye ortalamasının üzerinde bir genç nüfusa sahiptir. Bu özellikleri göz önüne alındığında Van’da Olimpiyat Hazırlık Merkezi kurmayı düşünüyor musunuz? 

Editör: Wan Haber