2012 yılının Haziran ayında KCK adı altında düzenlenen operasyonla gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Vanlı seçilmişler 8 ay sonra hakim karşısına çıktı.  

 

Van 5. ağır ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, Türkiye ve Dünyadan birçok kurum katıldı.  İskelede görülen davada ara ara tartışmalar yaşanırken, Davaya katılan Van Barosu ve Bölge Barolarından 100 avukat savunma için hazır bulundu. 

Herkesin büyük bir merakla sonuçlanmasını beklediği davayı Van’ın kilit isimlerine sorduk. Van Belediye Başkan vekili Sabri Abi, BDP Van milletvekillerinden Nazmi Gür, Özdal Üçer, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, Van- Hakkari Tabipler odası Başkanı Çetin Kotan ve Van Baro Başkanı Murat Timur Van’da görülen duruşmayı Van Bülten okurları için değerlendirdi. 

Haber: Necdet TAM

Davanın siyasi olduğunu belirten BDP Van milletvekili Nazmi Gür;  8 aydır tutuklu bulunan arkadaşlarının rehine olarak gördüklerini belirtti. Yine dava öncesi tahliye beklediklerini belirten Van’daki Oda Başkanları; tahliyelerin verilmesi durumunda seçilmiş başkanların yeniden başlayan sürece katkı sunacağını ifade ediyor. 

Görüşlerine başvurduğumuz hemen herkesin ortak görüşü; Van’ın seçilmişlerinin yeniden halk arasında yer alması. 




Van'ın idare yönetiminden Dava görüşleri

Nazmi Gür: BDP Van Milletvekili: Bu dava siyasi bir davadır. Bizim belediye başkanlarımızın 8 aydır tutuklu olmasını bizler rehine olarak görüyoruz. 8 aydan beridir arkadaşlarımız suçsuz bir şekilde cezaevlerinde tutuluyor. Sadece Van değil diğer KCK operasyonlarında tutuklu bulunan arkadaşlarımızda öyle. Burada yargıda hükümetten bağımsız değildir biz bunu biliyoruz. Yarına ilişkin beklentimiz davaya bakan hakimlerin bizleri şaşırtmasıdır. Hukukun üstünlüğünü ve bağımsızlığını gösterip arkadaşlarımızı bırakmalarıdır. 

Özdal Üçer BDP Van Milletvekili;  Yargılamanın adil bir yargılanma,  hukuki bir yargılama olması durumunda arkadaşlarımız mutlaka tahliye olacaklardır. Biz hukukun üstünlüğüne yargının bağımsızlığına inanmak istiyoruz. Umuyoruz hukukun üstünlüğü galip gelir ve arkadaşlarımız tahliye olur. 
 
Mirza Nadiroğlu: VATSO Başkanı

Yeni bir süreç başlamışken, özelikle seçilmişlerin mutlaka serbest kalmaları gerektiğine inanıyoruz. 

Doğu ve Güneydoğu oda ve Borsa Başkanları ile birlikte üç ay önce Diyarbakır’da yapmış olduğumuz bildiride de bu vardı. Akabininde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Mit müsteşarının bulunduğu toplantıda biz bunu dile getirdik. Daha sonra Sayın Başbakanımızla Başbakanlık konutunda yapılan görüşmede 45 Oda ve Borsa Başkanının içinde bende vardım. İçinde 10 konuşmacı seçildi bunlardan biride bendim burada özelikle BDP’li vekillerin İmralı görüşmesi KCK’dan içeride olan siyasilerin serbest bırakılması silahların susturulması yani kısacası huzur ve güven ortamının oluşması için bütün yasal süreçlerin başlatılması yönünde adım atılmasını talep etmiştik. 

Ben inanıyorum ki Bekir Başkan ve diğer seçilmişler serbest bırakılır. En büyük Umudumuz seçilmişlerin yeniden halkın arasında yer almasıdır. Onlarında bu Barış sürecine katkıları olacaktır mutlaka. Napolyon’un bir sözü vardır diyor ki; Dünya tek devlet olsaydı İstanbul bu devletin başkenti olurdu. Bu ülke hepimize yeter. 

Faruk ALPASLAN VASOB Başkanı; 

İnşallah yakın en zamanda Van Belediye Başkanımızı aramızda görürüz. Büyükşehir Belediyesi hazırlıkları içerisinde, Belediye Başkanının kendi kurumunun başında olması ve şehrin geleceği için yapılan planlamaların başında belediye başkanının olması en büyük ihtiyaçtır. Barış çığlıklarının atıldığı bu dönemde kardeşçe bir yaşam için modern yaşanılır bir il için halkın özgür hür iradesiyle yöneticilerini seçmesi onlar tarafından layıkıyla yönetilmesi bütün halkın beklentisi bu süreç içerisinde hoşgörünün devamı için bu seçilmişleride aramızda görüp el birliğiyle bu kadir-şinas halka hizmet hepimizin birinci arzusu olmalı. 

İnşallah temennim, en azından tutuksuz yargılanmaları açısından tahliye edilmelerini bekliyorum. 



Sabri Abi Van Belediye Başkanı

Özellikle Başkan ve diğer arkadaşlarımızın hukuksuz bir şekilde tutuklandıkları kanaatindeyim. Bu vesileyle adaletin yerini bulacağı hukukun işleyeceği ve bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılacağı umuduyla bütün arkadaşlarımızın tahliyelerini bekliyorum. Bütün Van halkının da bu düşüncede olduğunu kanaatindeyim. 



Murat TİMUR VAN BARO BAŞKANI

Bu bir siyasi davadır. bir kere iddianameye baktığımızda iddianamede kullanılan dil iddianamedeki değerlendirmeler, bu belgenin hukuksal bir belge olmadığını göstermektedir. İddianamede bir siyasetçinin kullanabileceği sözde siyasi alan sivil uzantı, halkın kandırılması gibi kavramlar yoğunlukla işlenmiştir.

Oysa hem taraf olduğumuz insan Hakları Evrensel bildirgesi artı İnsan Hakları sözleşmesi, ve Anayasa göre; kanun önünde eşitlik masumluk karinesi ilkelerini ve kanunla kurulmuş yetkili, bağımsız ve tarafsız bir yargı tarafından adil ve aleni olarak yargılanma hakkını içermektedir. 

Davanın görüleceği Van 5. ağır ceza mahkemesi TMK 10. maddeye göre kurulmuş bir mahkemedir. Bu mahkeme olağanüstü nitelikte bir mahkemedir. Adil yargılama ilkesine ayrı olan bu mahkemenin adil bir karar vermesi zor gözükmektedir. Bu iddianame esas olarak BDP Van teşkilatının faaliyetlerinin sorgulandığı bir iddianamedir. 

BDP faaliyetlerinin hukuka aykırılığı konusunda bir tartışma var ise, siyasi partiler yasasına göre tartışma mercii anayasa mahkemesidir. Tutukluların fiilleri örgütlenme özgürlüğü doğrultusunda seçmen kitlelerine yönelik, toplumsal uzlaşı sosyal ihtiyaç ve dayanışma girişimleri olarak değerlendirilmesi gerekir. Uluslararası ve ulusal mevzuata göre; tutuklama  kişi hak ve özgürlüklerine getirilen en büyük kısıtlama olduğu için istisnai olarak başvurulması gereken bir koruma tedbiridir. Dosyadaki sanıkların onun ve statüleri gereği kaçma şüphesi, delilleri karartma ihtimalleri bulunmaması gerekçeleriyle tutuksuz yargılanmaları gerekmektedir. Son dönem içerisinde toplumsal barış ile ilgili toplumun ulaştığı mutabakatla, mahkeme tarafından değerlendirilmesi gerekir. Mahkemeler hak ve özgürlükleri geliştirmek suretiyle toplumsal barışa katkı sunma görevleri de bulunmaktadır. 
Tutukluların serbest bırakılması Van’daki siyasi havanın yumuşamasına katkı sağlayacaktır. 


Çetin KOTAN VAN-HAKKARİ TABİP ODASI YÖNETİM KURULU


Yani her vatandaş gibi bizde kişi, kurum olarak, TBB Van odası olarak;  seçilmiş insanların ivedilikle ve özgürlüklerine kavuşup görevlerine dönmelerini diliyor ve umuyoruz. 
 
Bu tür bir sonucun toplumu da çok rahatlatacağı kanısındayız. Vanbulten
Editör: Wan Haber