Van Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 yılında ihaleye sunduğu, 2012 projelerinin de arasında açıkladığı “Yeni Otogar” projesinin temelleri 2016 atılıyor. Depremden hemen sonra Edremit Yolu üzerinde yapılacağı söylenen ardından Erciş Yolu güzergâhında yapılacağı açıklanan “Yeni Otogar” aksine eski yerinde sıradan bir yapı ile hizmete sunulmuştu. Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Cahit Bozbay, geçtiğimiz günlerde Merkür Haber Gazetesi'ne yaptığı açıklamada“Yeni Otogar”ın Edremit yolu üzerinde bulunan bir alanda yapılacağını ve temelinin 2016 yılı içerisinde atılacağını açıkladı. Van'da STK temsilcileri “Yeni Otogar”ın yapılacağı yerin Van'ın trafiğini olumsuz etkileyeceği görüşünde birleşirken, otogarın şehrin içinde yapılacak olmasının yarardan çok zarar getireceğini söyledi. Firma temsilcileri ise STK temsilcilerinin aksine otogarın şehir merkezine yakın bir yerde olmasına olumlu yaklaşıyor.

Merkür Haber Gazetesi'nden Ferit Elçin ve Nazmi Karaca, bu hafta Van esnafı, STK temsilcileri ve ulaşım firmalarının gözünden “Yeni Otogar” projesini masaya yatırıyor.

Büyükşehir statüsü kazandıktan sonra beklentilerin büyük olduğu Van'da, en çok tartışılan konuların başında gelen modern ve yeni bir otogarın olmayışı sorunu nihayet çözülüyor. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2012 yılında açıklanan projeler arasında yer alan otogar projesi 2016 yılında hayata geçiyor. Yıllardır Van'da en önemli sorunların başında gelen vebirçok kesim tarafından Van'a yakışmıyor denilen otogar sorunu çözüme kavuşuyor. Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Cahit Bozbay, geçtiğimiz günlerde Merkür Haber Gazetesi'ne yaptığı açıklamada “Yeni Otogar”ın Edremit yolu üzerinde bulunan bir alanda yapılacağı ve temelinin 2016 yılı içerisinde atılacağını belirterek, 1 yıl içerisinde “Yeni Otogar”ın Van'a kazandıracaklarını söyledi. Yaşanan bu gelişmenin üzerine Van'da bulunan Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve Firma Temsilcileri “Yeni Otogar”ın yapılacağı yeri Merkür Haber Gazetesi'ne değerlendirdi.

Van'ın altyapısı güçlü bir otogara ihtiyacı olduğunu söyleyen VAN TSO ve VATBO eski Başkanı Feridun Irak; "1 milyonu geçen nüfusumuzla, büyükşehir olmamızla gerçekten de alt yapısı güçlü bir otogara ihtiyacımız var. Van misafir potansiyeli anlamında da büyük bir şehirdir. Dolayısıyla il büyük, altyapısı güçlü ve konumu doğru yerde olan bir otogara ihtiyacımız var." dedi.

"Bu Projeyi Daha Önce İptal Ettirdik"

Edremit yolu üzerinde daha öncede bir otogar yapmak için proje hazırladıklarını ifade eden Irak, "Van Belediyesi’nin yıllar önce Edremit yolu üzerinde şu anki Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin karşısında bir otogar projesi vardı. Biz Ekonomi Konseyi olarak belediye başkanını ziyaret ettik ve buranın yanlış bir yer olduğun otogarın şehrin içinde olamayacağını belirttik. Kendisine görüşlerimizi söylediğimizde o da bize hak verdi. Ancak Bekir Kaya, yer sıkıntısı yaşadıklarını başka bir yerlerinin olmadığını söyledi. Biz de bu sorunu çözeceğimizi bunun için ihaleyi iptal etmelerini söyledik. O zaman çok kısa süre içerinde yapılacak ihaleyi Bekir Bey iptal etti.

"Otogarın Erciş Yolu Üzerinde Yapılması Konusunda Mutabakata Vardık"

Otogarın yer sorununu çözmek için Ekonomi konseyi olarak dönemin Valisi Münir Karaloğlu ile görüştüklerini belirten Irak, otogarın Erciş yolu üzerinde hazineye ait bir arazide yapılması konusunda anlaştıklarını belirtti. Irak, konuşmasına şöyle devam etti; "Dönemin Valisi Münir Karaloğlu'na gittik. Ekonomi Konseyi olarak durumu kendisine ilettik. Böyle bir otogara ihtiyacımız olduğunu ancak buranın çok yanlış bir yer olduğunu ifade ettik. Kendisin de belediyecilik tecrübesinin olduğunu ve bize hak vereceğini söyledik. Yer arayışı içerisinde olduğumuzu kendisine ilettik. Erciş yolu üzerine üzerinde çevre yolunun hemen yanı başında hazineye ait bir arazinin otogar için tahsis edilmesinde mutabakata vardık. O günden bugüne ne oldu, ne bitti bilmiyorum. Şimdi yeniden sizin haberinizden anladığım kadarıyla otogarı yine Edremit yolu üzerinde yapılacağını öğreniyorum."

"Otogarın Şehir İçinde Yapılması Faydadan Çok Zarar Getirir"

"Ne oldu da alınan bu kararlardan vazgeçildi, bunu bilmiyorum. Erciş yolu üzerinde 200 dönümlük bir arazinin otogar yapılması için mutabakata varılmıştı. Şimdi mutlaka ve mutlaka bir otogara ihtiyacımız var mı, var. Otogar doğru yerde yapılmalıdır. Çevre yolunun hemen yanı başında Erciş yolu üzerinde. Şuanda sizin de dediğiniz gibi eğer Edremit yolu üzerinde otogar yapılırsa gerçekten kente çok büyük zarar verir. Nasıl kanalizasyon yanlış yapıldığından dolayı Van Gölü elden gidiyorsa, orada bir otogarın yapılması da şehrin trafiğini allak bullak eder. Sizin aracılığınızla tekrar rica ediyoruz. Lütfen doğru yere yatırımı yapın. Doğru yerde yapılmadığı sürece faydadan çok zarar getirecektir. Otogarı şehir içinde olup da, belediyesi şehrin dışında olan başka bir il yoktur herhalde."

"İleride Pişmanlıklara Yol Açacak"

Otogarın İpekyolu güzergahında olma fikrine karşı olduklarını belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, alınan kararın ileride pişmanlıklara yol açacağını söyledi. Alınan kararı geçici bir çözüm olduğuna dikkat çeken Takva, "Otogarın İpekyolu güzergâhında olma fikrine karşıyız. Kent Konseyi başkanıyken debu konudaki fikrimizi açıkça belirtmiştik. Otogarın özellikle çevre yolu güzergâhında ve çevre yolu bağlantılı olacak şekilde bağlantılı tasarlanmasının kentin gelişimi açısından önem arz ettiğini söylemiştik. Bu hali ile özellikle Van'ın en yoğun caddelerinden biri haline gelen İpekyolu güzergâhında otogar planlanmasının yapılması kente bir katkı sağlamayacaktır. Bunun hem kentsel gelişim politikaları açısından, hem de Van’ın genelkonumu ve o yoldaki yoğunluk ele alındığında doğru bir yaklaşım olduğuna inanmıyoruz. Bunun için büyükşehir belediyesinin özellikle otogarların da AVM'ler gibi bir kentin önemli marka değerleri olduğu bilinci içerisinde olması lazım. Bunun ileride büyük pişmanlıklara yol açabilecek bir karar olduğunu düşünüyorum. Biz yönetim kurulu olarak da otogarın çevre yolu bağlantılı bir alanda yapılmasının Van'ın gelişimi açısında yararlı olacağına inanıyoruz. Bunlaranlık çözümlerdir. En büyük görsel yatırımlar olsa bile Van'ın gelişimine katkı sağlamayacağını düşünüyorum. " dedi.

"Cumhuriyet Caddesine Otogar Yapmak Gibi Bir Şeydir" 

Otogarın yapılacağı yerin artık bir cadde olduğunu söyleyen Takva, “Yeni Otogar”ın yapılışını Cumhuriyet Caddesi'ne otogar yapmak olarak nitelendirdi. Takva konuşmasını şöyle sürdürdü; "Otogarın yapılacağı yer artık bir cadde oldu. Orası gelecekte Van'ın Cumhuriyet Caddesi olarak tanımlanabilecek bir caddesi haline gelecek. Şehirlerarası otobüs terminali dediğimiz oluşumlar, adı üzerinde şehirlerarası, dolayısıyla kentin yeni gelişim alanlarına kaydırılması gereken bir şeydir. Hâlihazırda zaten kötü bir görüntü veren mevcut otogar var. En azından çevre yolunun hayata geçirilmesine kadar idare edilebilir ya da bir alternatif olarak değerlendirilebilirdi. Enerjimizi çevre yolunun yapılmasına harcamalıyız. Otogarı da Van'ın gelecekte Cumhuriyet Caddesi haline gelecek İpekyolu güzergâhında yeni bir yoğunluğa mahal verecek şekilde tasarlamak doğru değil. Biz havaalanın bile mevcut yerinin şuanda Van'ın ihtiyacını karşılamadığını düşünüyorken otogarın da gelip aynı güzergâhta, 400 yataklı hastanelerin, kamu kurumlarının olduğu yere yapılmasını doğru bulmuyoruz. Gelip Cumhuriyet Caddesi'ne otogar yapmak gibi bir şeydir bu. Gelecek on yıl içerisinde Van'ın Cumhuriyet Caddesi olacak bir yere otogar yapma fikri doğru bir fikir değil ve kente katma değer sağlamaz. "

"Turistlik Bir Beldemizde Yapılmasını Doğru Bulmuyorum"

Otogarın kentin dışında yapılması gerektiğine vurgu yapan Van Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt ise, diğer illerde otogarların genelde şehrin çıkışında yapıldığına dikkat çekti. Bozkurt, "Otogar biraz daha kentin dışında bir yerde olsaydı daha iyi olabilirdi, ters bir istikamet gibi geliyor bana. Bütün illerde genelde şehrin çıkışında yapılıyor. Burada şehrin girişi ve turistik bir beldemiz olan bir yerde yapılıyor olmasını çok doğru bulmuyorum. Trafik sirkülasyonu olan bir yerde yapılıyor. Biraz daha kentin dışında mesela Erciş yolu üzerinde olsa daha olumlu olurdu. Yeni çevre yolu Erciş yolu üzerinde biraz daha kentin dışında yapılması daha doğru olurdu. Şuan mevcut içinden çıkılmaz olan trafiği biraz daha sıkıntıya sokacak. Turistik beldemizde de şehirlerarası otobüslerin sıkıştıracağı trafik de çok olumlu karşıladığımız bir şey değil. "dedi.

"Çok yakında Yeni Bir Otogar İhtiyacı Doğacak"

Van Şoförler Ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, otogarın yapılacağı yerin 5 yıl sonra çok büyük sıkıntılar doğuracağını öne sürerek, otogarın yapılacağı yeri tasvip etmediğini söyledi. Tuğrul, yeni bir otogarın ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekleyerek, yapılacak “Yeni Otogar”ın çevre yolu üzerinde Bostaniçi tarafında yapılmasının daha sağlıklı olacağını ifade etti. Tuğrul’un konuşması şu şekilde; “Otogarın yapılacağı planlanan yer, bize 5 yıl sonra çok büyük sıkıntı yaşatacak. Şuan bile İpekyolu tamamıyla kitlenmiş durumda. Eğer çevre yolu yapılmış olsaydı, o yolun üzerinde bize 25 yıl kadar sürecek güzel ve büyük bir otogar yapılabilirdi. Şu anki Otogar, Van’ın ayıbıdır. Eğer otogar denildiği gibi İpekyolu'nda yapılırsa çok yakında da bize yeni bir otogar ihtiyacı doğacaktır. Çevre yolunun bir an önce yapılması lazım. Otogarın orada yapılmasını ben onaylamıyorum. Ama eğer bir karar vermişlerse buna birşey diyemem. Çevre yolu yapılır, otogarda çevre yolunun üzerinde geniş bir yerde yapılır. Bu her yerde böyledir. Merkeze yakın çevre yolunda Bostaniçi civarında olabilir. İnşallah bir an önce çevre yolu yapılır ve otogar oradan alınır.”

"Kentin Kaderi İle Oynanıyor"

Van Hızır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Faruk Alparslan da otogarın çevre yolunun yanında olması gerektiğini belirterek kentin kaderi ile oynandığını söyledi. Van'da büyükşehre yakışır projelerin yapılması gerektiğini belirten Alparslan, " Biz daha öncede bunu tasvip etmiyorduk. Olmaması içinde büyük çaba sarf ettik, o zamanki Van Valisi ile birlikte yer değişikliğine gittik. Bunun çevre yolunun yanında yapılmasının en mantıklı karar olacağına karar verdik. Otogarın şehrin girişinde olmaması gerekiyor. Bütün illere baktığımız zaman otogarların şehir dışında ve çevre yoluna yakın yerlerde yapıldığını görüyoruz. Otogarın çevre yolunun yanında olması trafiği ciddi derecede rahatlatacaktır. Otogarın düşünülen yere yapılacak olması doğru değil. Oraya daha güzel projeler düşünülebilir. Şehrin girişinin o şekilde olamaması lazım. Hele hele otogarın tamamen il dışında yapılması lazım. Ekonomi Konseyinde bunu defalarca dile getirdik. Belediye ile valilik arasında olan anlaşmayı sağlamıştık. Kesinlikle orada olamaması gerektiğini söylemiştik. Maalesef bizden sonrak yaşanan kopuklukla, siyasi anlaşmazlıklar sebebiyle kentin kaderiyle oynanıyor. Ana arterler muhakkak mantıklı ve projeli bir şekilde yapılmalı. İlimiz Doğu Anadolu’nun en kalabalık ili statüsüne geçti, büyükşehre yakışır projelerin yapılması gerekir. Daha sonra telafisi zor olan işlerin yapılmaması gerekir. Makul, mantıklı ve biraz daha ileriyi düşünerek projelerin yapılması lazım."ifadelerini kullandı.

“Otogar Projesi Yapılırken Sadece Belediye Karar Vermesin”

Otogarlar yapılırken sadece belediyenin karar vermemesi gerektiğini söyleyen Best Van Tur Turizm Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İrem Bayram, Otobüs şirketlerinin farklı ihtiyaçlarının olduğunu belirtti. Buna Mersin Örneğini vererek durumu açıklayan Bayram şöyle konuştu; “Sadece Van’daki değil, tüm Türkiye otogarlarına sadece belediyelerin karar vermesine ben çok karşıyım. Çünkü bunu kullanan biz otobüs şirketlerinin çok daha farklı ihtiyaçları var. Daha öncesinde gördüğümüz Mersin örneği... Hala kriz çözülmedi ve yaklaşık 8 aydır otogardan çıkış alamıyoruz. Çünkü dev gibi bir otogar yaptılar, görünüş bakımından güzel ve estetik bir otogar fakat kullanışlı değil. Kiralar çok yüksek. Biz, Van otogarında bunları yaşamamak için ulaştırma bakanlığından, biz otobüs firmalarından ve belediyeden. Üçünün birleşiminden yapılan bir proje olmasının taraftarıyım. Zaten otobüs firmaları olarak sıkıntıdayız. Kar oranımız çok düşük. Birde buraya yüksek kiralar vererek kendimizi çok fazla zor duruma sokmak istemiyoruz. Bunun için ulaştırma bakanlığının, belediyenin ve de otobüs şirketlerinin birlikte hayata geçireceği bir proje olursa biçim için çok daha güzel olur.”

“Otogarların Şehir İçinde Olması Bizim İçin Avantaj”

Otogarın şehir içinde olmasının kendileri için avantaj olduğunu ifade eden İrem Bayram, konuşmasına şöyle devam etti; “Şehir dışına taşındıkça bu sefer yolcuya külfet artıyor. Yolcu otogara gelene kadar zaten bir maliyeti var. Hava yolu ulaşımında ücretleri daha da altlara iniyor. Bu sefer bizim rekabet gücümüz azalıyor. Bundan dolayı otogarın şehrin içinde olması bizim için büyük bir avantaj.”

“Trafiği Rahatlamak için Otogarı Değil, Sağlık Kuruluşlarını Oradan Alın”

Otogarın şehrin içinde olmasının trafiği sekteye uğratacağını ancak önceliği otogara vermeleri gerektiğini söyledi. Bayram: “Otogarın şehir içindeolması muhakkak trafiği sekteye uğratacaktır. Ama havalimanıda orada. Otogarı bir şehrin en uzağına atalım da orda kalsın değil aslında. Otogar bir şehrinzaten merkezinde olması gereken yer. Yani önceliği zaten oraya vermemiz gerekiyor. Muhakkak ki trafikte bir etkisi olacaktır. Ama bu bir gereklilik. Eğer illaki oradan bir şey almak gerekiyorsa bu otogar olmamalı. Örneğin sağlık kuruluşlarının farklı bir yere taşınması gerektiğine inanıyorum. Bunun farklı şehirlerde de örnekleri var.”dedi.

“Çok Geç Alınmış Bir Karar”

Metro Turizm Van Müdürü Nurettin Kızıltaş, alınan kararın yerinde olduğunu ancak çok geç kalındığını söyledi. Kızıltaş: “bu çok geç alınmış bir karar, keşke daha önce alınsaydı.Şimdiki otogara bakıyorsunuz, şehirler arası bir terminal olmadığını görüyorsunuz. Bir ilçenin otogarı gibi görünüyor. Van büyükşehir olduğuna göre bu otogar ona yakışmıyor. Otogarın Edremit tarafında yapılması daha iyi. Sonuçta araçların çoğu o tarafa gidiyor. Buda şehrin trafiğini şehrin dışına götürmesi anlamını taşıyor. Belediye otogarın projesini yaparken bizden görüş alındı, müzakereler yapıldı, birkaç kez bir araya gelip onayımızı aldılar. Herkes de bundan hemfikirdi.” ifadelerini kullandı.

"Yeter ki Bir Otogar Olsun"

Kamil Koç Turizm Van Müdür Yardımcısı Ömer Arslanise otogarın şehrin merkezine yakın bir yerde olması gerektiğini söyledi. Van'ın çevre illere göre çok geri kaldığını kaydeden Arslan, "Yeter ki bir otogar olsun, isterse Erçek tarafında olsun. Çevre illere göre çok geri kalmış durumdayız. Patnos, ilçe olmasına rağmen otogarı bizimkinden daha iyi. Otogar şehir merkezine yakın bir yerde olmalı, uzak bir yere yapıldığı zaman yolcu için sıkıntı olur. Burada yol güzergâhında yapılacaksa ancak kampusu geçtikten sonra yapılabilir. Bu da bayağı uzak bir mesafe oluyor. Yolcu geç kaldı mı yetişmesi imkansız olur. Erciş yolu üzerinde de olsaydı olmazdı. Araçların çoğu Edremit tarafından diğer illere gidiyor. Bundan dolayı yolcuların çoğu yol güzergâhı üzerinde binecek, bu da kazalara davetiye çıkarır. Mesela Özalp yolu üzerine yapılabilirdi, Bostaniçi tarafında. Çünkü oraya iki taraftan da gidilebiliyor. Fakat eski yerine güzel bir şey yapılacaksa en ideali burasıdır." ifadelerini kullandı. (Merkür Haber)

Editör: Wan Haber