Mili Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ilde bulunan tarihi liselerde, geçmiş yıllara ait ders kitapları ve eğitim materyalleri, tarihi doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf ve video filmlerin yer alacağı "Eğitim Tarihi Müzeleri" kuruluyor. "Milli Eğitim Bakanlığı Okul Müzeleri Yönetmeliği" kapsamında, "Eğitim Tarihi Müzesi" kurulması için çalışmalara başlandı. 

Van’ın en eski okullarından biri olan Van Atatürk Anadolu Lisesi’nde 23 Kasım 2017 tarihinde resmi açılışın yapılacağı müzede, çalışmalarda son aşamaya gelindi.

Müzede yapılan çalışmaları inceleyen il Milli Eğitim Şube Müdürü Burhanettin Elçi, açılacak müzelerle, milli, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren, sanat ve kültür eserlerini tanıyan, mantık ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler yetiştirilmesine katkı sunulmasının hedeflendiğini belirtti. Van’ın en eksi ve köklü okullarından biri olan Van Atatürk Anadolu Lisesi’nde bu müzeyi hayata geçireceklerini belirten Elçi, “Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün yaklaşık bir yıl önce gönderilen talimat doğrultusunda ilimizin en eski okullarından biri olan Atatürk Anadolu Lisesi’nde bu müzeyi kurmak istedik. Bu müze için eski geçmişi olan okullara ait arşivlerde birçok materyal temin ettik. Derslerde kullanılan araç ve gereçler, gazete, broşür, dergi, öğretmen sicil defterleri, künye defterleri, diploma gibi. Bu anlamda köklü okullara ait birçok kaynak elde ettik. Yine Van’ın önemli değerlerinden biri olan Şair-Yazar Ümit Kayaçelebi’den Van ile ilgili eski fotoğraflar temin ettik. Bunun yanı sıra Vanlılardan eskiye, geçmişe yönelik materyal varsa bize ulaştırmalarını istiyoruz. Destek sunmalarını bekliyoruz. Amaç her şeyden önce müze kültürünü oluşturmasını sağlamaktır. Urartulara başkentlik yapmış bir Van’ın köklü bir mazisi söz konusudur. Amaç, geçmişi geleceğe taşımaktır. Eğitim teknolojilerinde hangi araç, gereçler kullanılmıştır, şimdi hangileri kullanılıyor, böylelikle öğrenciler geçmişle geleceği kıyaslama imkanı bulacaktır. Çok önemsiyoruz. Bu girişim Türkiye’de bir ilktir. Bakanlığımız bu konuda duyarlılık gösterip, destek sundular. Bu manada yerelde de bize destek sunan, katkı sunan, materyal gönderine, temin eden herkese teşekkür ederiz” dedi.(iha)

Editör: Wan Haber