Van’ın özellikle depremden sonra en önemli meselelerinden biri olan su problemini, Van Acil İçme Suyu İsale Hattını tamamlayarak Van il merkezi ile TOKİ konutlarına içme suyu temin ederek çözen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, şimdi ise bu meseleyi kökünden bitirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 

İçme suyu temini yatırımları kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Van'da yürüttüğü faaliyetlere ara vermeden devam ediyor.

Erciş İçme Suyu İsale Hattı 1. Kısımda yüzde 96 gerçekleşme sağlanmış olup işin geçici kabul çalışmalarına başlandı. İsale hattı 2. kısımda ise yüzde 77 fiziki gerçekleşmeye ulaşılmış durumda. İnşası süren Erciş İçme Suyu Arıtma Tesisinde de şu an itibariyle yüzde 78 fiziki gerçekleşme sağlandı. Arıtma tesisiyle günde 76 bin metreküp su arıtılacak ve 232 bin kişiye su temin edilecek. Bu projelerin tamamlanması ile Erciş ilçe merkezinin yanı sıra Çelebibağ ve Kocapınar beldeleri ile civar yerleşimlerinin 2045 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı karşılanacak.

Van Civar Yerleşimler İçme Suyu İsale Hattı projesinde de çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Bu proje ile Van şehir merkezinin Gürpınar, Edremit, ve Gevaş ilçe merkezlerinin, Çiçekli ve Bostaniçi beldesinin, ayrıca mevcut isale hattından su alan 19 adet köyün ihtiyacı olan yılda 88,75 milyon metreküp su temin edilecek. Böylelikle Van ve civar yerleşimlerinin 2045 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı, Şamran kaynağından karşılanmış olacak.

Toplam 52 kilometre isale hattı, 11 adet depo ve 8 adet terfi merkezinin yapımının tamamlandığı bu projede, yüzde 63 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. Proje çerçevesinde 57 kilometre isale hattı, 12 adet içme suyu deposu ve 10 adet terfi merkezi daha yapılacak.

“Van’da su problemini kökünden çözeceğiz”

Yapılan çalışmalar çerçevesinde özellikle depremden sonra Van’ı susuz bırakmadıklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Şimdi Van’da su problemini kökünden çözeceğiz. Su medeniyettir ve Van’ın 2045 yılına kadar olan su ihtiyacını devam eden projelerle en kısa sürede garanti altına alacağız” dedi.


DSİ’nin içme suyu temini hususunda daha önce nüfusu 100 bini aşan yerleşim yerlerinde çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Kanunda yaptığımız değişiklikle belediye teşkilatı olan yerleşim yerlerine içme, kullanma ve sanayi suyu sağlanması yönünde yetkilendirildik. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla ülkemizin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının yarısından fazlası DSİ tarafından yapılan içme suyu tesislerinden karşılanıyor. İçme, kullanma ve sanayi suyu temini hususunda birçok yönüyle ülkemizde ve dünyada ilkleri hayata geçiren DSİ; planlama, projelendirme ve tamamlayarak vatandaşın istifadesine sunmaya devam ediyor” diye konuştu. (iha)

Editör: Wan Haber