İlhan Siyahtaş  

Van’ın en işlek caddelerinden Milli Güvenlik Caddesi yol kenarına park eden bir aracın camını kıran hırsızlar araçta bulunan giysileri çaldı. Benzer olayın şehrin farklı yerlerinde meydana geldiği öğrenildi. 

OTOMOBİLİN CAMINI KIRARAK SOYDULAR

 Yoldan geçen bir vatandaş aracın camını kırık görmesi üzerine olayı Emniyet Müdürlüğü’ne bildirdi. Olay yerine giden ekipler inceleme başlattı. İsminin açıklanmasını istemeyen araç sahibi gündüz saatlerinde insan ve araç trafiğinin en yoğun olduğu, işlek bir cadde kenarında kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce otomobilinin arka sağ camının kırılarak soyulmasından endişe duyduğunu ifade etti. Van’da gündüz saatlerinde cam kırılarak araç soyulmasının endişe verici ciddi bir durum olduğunu,  bu olayın Van’da hırsızlığın ulaştığı boyutu ve tehlikeyi anlatmaya yeterli olduğunu söyledi. Ev, iş yeri, araç hırsızlarına karşı yetkililerin önlem almasını, isteyen isminin açıklanmasını istemeyen araç sahibi,”Aracımın camı kırılarak içinde bulunan giysilerim çalınmış. Şehrin göbeğinde gündüz saatinde hırsızlık cesareti gösteren bu kişiler insanların canına da rahatlıkla kastedebilir. Arcımın yanından onlarca insan geçmesine karşın saatler sonra duyarlı bir vatandaş 155’e bildirimde bulunmuş.    Hırsızlık kadar insanların sergilediği duyarsızlıkta Van ve toplum açısından endişe vericidir. Hırsızlık sadece güvenlik tedbirleriyle önlenecek olay değil.  Bu konu sosyal bir problemdir” dedi.  

ÇALIŞANLARIN CÜZDANINI ÇALDILAR

Van’da iki genç kız, girdikleri dükkanlarda çalışanlara ait cüzdanları alıp kayıplara karıştı. 
Edinilen bilgiye göre olay, Beşyol Meydanı’ndaki Aydın Talay Yer altı Çarşısı’ndaki bir işyerinde meydana geldi. İki genç kız, müşteri gibi girdikleri Sönmez Giyim’de çalışanların cüzdanlarını alıp kayıplara karıştılar. İşyerinde çalışan Kader Ak adlı kişi, Ramazan ayı nedeniyle işlerin sakin olduğunu belirterek, dükkan önünde beklediklerini söyledi. İki genç kızın müşteri gibi dükkana girdiğini ifade eden Ak, “Biri beni etekle oyalarken diğeri çantalarımızın olduğu bölüme doğru gitti. Önce benim çantama yeltendi. Ama benim çantama ulaşamayınca arkadaşın çantasını açıp cüzdanını çalmış. Bizde durumu fark edemedik. Ama beni oyalarken ben durumdan şüphelenerek içeri baksın diye arkadaşımı çağırdım. Arkadaşım geldikten sonra zaten fazla durmadılar, gittiler. Onlar gittikten sonra hemen çantalara baktım. Çantamda bir eksiklik yoktu. Ancak arkadaşın çantasından cüzdanını çalıp götürmüşler. Bunun yanında aynı pasajda birinin daha cüzdanını çalmışlar.” dedi.

Çantasından cüzdanı çalınan Sevda Öztekin ise, “Cüzdanımda ehliyetim, annemin tedavi ve takip reçeteleri ile az miktarda para vardı. Emniyette ifade verdim. İnşallah en kısa zamanda yakalanıp cezalarını çekerler” diye konuştu.

İnci Bujiteri’de çalışan Semra Sömer de, aynı şahısların çalıştığı dükkana girdiklerini ve dolaptaki çantasından cüzdanını götürdüğünü söyledi.

Yeraltı çarşısı esnaflarından Hayrettin Kaplan da, ilde artık bıkkınlık veren yankesicilerin yakalanmalarını istediklerini belirterek, güvenlik güçlerinin bu konuda biraz daha duyarlı olmalarını istedi.

HIRSIZLAR EV SAHBİNİ BIÇAKLADI

Evlerin çelik kaplarını açarak altın ve değerli eşya çalan hırsızlar korku salmaya devam ediyor.  Geçen hafta evine girmek isteyen hırsızları engellemeye çalışan bir vatandaşın hırsızlar tarafından bıçakla yaralandığı ve darp edildiği öğrenildi.  

TEKNOLOJİK ÖNLEM ALINSIN

 Valilik İl Güvenlik Komisyonu tarafından Van’daki bütün sitelerin ana girişlerinin çelik kapıdan yapılmasını, site ana girişlerinin şifreli hale getirilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar,  hırsızlığa karşı bunun zorunlu olmasını önerdiler.  Çünkü siteye rahat giren hırsız kapıları da rahatlıkla açabilmektedir. Toplumda korku ve endişe yaratan hırsızlılara karşı site yönetimlerinin yeterli önlem alamadığını, konutlarda yaşayan komşuların bir birlerini pek tanımadığını, hırsızların evleri bu nedenle daha rahat soyduklarını belirten güvenlik uzmanları vatandaşların altın, para ve değerli eşyalarını evlerinde saklamamalarını önerdiler.  Otomobillerin güvenli olmayan yerlerde park edilmemesini,  araçların içinde cüzdan, bilgisayar,  çanta, bavul,  giysi gidi değerli eşya bırakılmamasını belirten uzmanlar iş yerlerine ise kamera, alarm takılmasını, ev ve iş yeri çevresinde gezinen şüpheli kişilerin 155’e bildirilmesinin caydırdı tedbir olacağını söylediler.

Vatandaşlar ev, iş yeri, otomobil hırsızlarına karşı uygulanan adli cezalarda yeni yasal düzenleme yapılmasını istediler. 

Editör: Wan Haber