VGC; Kaya'nın gazetecilerle ilgili 'niteliksiz' şeklinde değerlendirme yaptığına değinerek Kaya'ya cevap verdi.

Van'da bu yıl ikincisi düzenlenen Kitap Fuarı öncesi Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gazeteciler ile bir araya geldi. Eşbaşkanlar değerlendirmenin yapıldığı toplantıda gazetecilerin soruları üzerine belediye-gazeteci ilişkileri ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Bu esnada kendilerine yöneltilen soruları cevaplayan Bekir Kaya, gazetecilerle ilgili eleştirilerde bulundu. Kaya'nın bazı sözleri tepki yaratırken VGC; yaptığı açıklama ile Kaya'ya tepki gösterdi.

Açıklamada Kaya'nın o sözlerinin onur kırıcı olduğuna değinilirken; "Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarının ilimizde düzenlenecek olan 2. Kitap Fuarı değerlendirme toplantısında Sayın Bekir Kaya’nın gazetecilerle ilgili yaptığı konuşmalar üzerine cemiyetimiz açıklama yapma gereği duymuştur. Sayın Bekir Kaya, toplantının soru-cevap bölümünde gazetecilerle ilgili bazı değerlendirmelerde bulunmuştur. Gazetecilerle ilgili sarf ettiği bir cümlenin hatırlatılması üzerine Kaya, gazetecilerde nitelik sıkıntısı olduğunu söylediği ile ilgili iddiaları doğrulamış ve genelleme yaparak “Van’daki gazetecilerin nitelik sorunu” var şeklinde sözlerini bir kez daha teyit etmiştir."

BUNUN ADI EMEĞE SAYGISIZLIK!
"Kentteki gazetecilerden yana sıkıntılar olduğunu dile getiren, Kaya, “Van Basınının en büyük mağduru benim” diyerek kentteki gazetecileri genel bir değerlendirmede tahakküm altına almıştır. Kaya, 2012’de KCK tutuklanmaları döneminde bir gazetecinin savcılığa verdiği görüntüler nedeniyle tutuklandığını ve yargılandığını iddia ederek, tutuklanmasının sebebini gazeteciler olarak göstermiştir. Bunun gibi genel değerlendirmeler ile kentteki gazetecilerle ilgili eleştirilere yer veren Kaya, Van’daki yerel basın için de “Mesleği iyi icra ettiklerini söyleyemem” şeklinde sözler sarf etmiştir. Vangölü Gazeteciler Cemiyeti olarak, gazetecileri sorgulamamakla, tartışmamakla ve eleştirmemekle itham eden Sayın Bekir Kaya’nın bu sözleri üzerine kentte zor şartlarda görev yapan, çokça sıkıntıya rağmen kentteki birçok kurum ve kuruluşa karşı ekstra hassasiyet gösteren ve görevini hakkıyla yapan gazetecilerin de haksız bir eleştiriye maruz bırakıldığını belirtmek isteriz. Kentin gazetecilerinin niteliksiz olduğu şeklindeki genel ifadeler onur kırıcı sözler olmakla birlikte sarf edildiği şekliyle bu işi büyük çabalarla yapan ve işin eziyetini çeken meslektaşlarımızın emeğine saygısızlıktan başka bir şey değildir."

GAZETECİLER KAYA'YA SORDU!
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verilirken; Kaya'ya bazı sorular da yöneltildi. VGC yönetimi konu ile ilgili olarak Kaya'ya eleştirisinde şu soruları da sorarak, ilişkilerin kopukluğundan şikayet etti. Açıklamanın devamında ise; "Tüm bu değerlendirmeler ve eleştiriler göz önünde bulundurulduğunda ilimizin mesleki örgütü olarak Sayın Bekir Kaya’ya biz de bazı önemli hususları hatırlatmak isteriz. Gazeteciler için ‘niteliksiz’ değerlendirmesi yapmak, bunu yaparken de isim vermeden ve geneli kapsayan bir cümle kullanmak diğer tüm basın emekçilerine haksızlık değil midir? Kaya’nın mağdur edildiğini belirttiği KCK tutuklamaları dönemindeki hadisenin belli şahıslar tarafından hazırlanan bir komplo olduğu iddiasına konu ismi Sayın Kaya da bilmektedir. Bu ismin kim olduğu alenen ortada iken ve Sayın Kaya da bu noktada emin iken bu ismi açıkça zikrederek açıklaması ve bunu yaparken de gazetecileri de bu suçlamaya ortak etmeden değerlendirme yapması daha doğru değil midir? Kaya’nın eleştirmediği, sorgulamadığı gerekçesiyle ağır ithamlarda bulunduğu gazetecilerle bugüne kadar gerek Van Belediyesi döneminde gerekse de Van Büyükşehir Belediyesi döneminde ne zaman bir araya gelmiştir?

İKİ DÖNEMDİR NE ZAMAN GAZETECİLER İLE BİR ARAYA GELDİNİZ?
"İki dönemdir bir defa bile gazeteciler ile özel bir toplantıda bir araya gelmeyen, bir değerlendirmede, istişarede bulunmayan Sayın Kaya bugüne kadar hiç dinlemeden gazetecilere bu acımasız eleştiriyi nasıl bu kadar yapabilmiştir? Kaya’nın bu eleştirileri dillendirdiği aynı toplantıda belediye eş başkanı Sayın Hatice Çoban’ın da belirttiği üzere bu kentte gazeteciler uzun süreden beridir belediye ile iletişim problemi yaşamakta ve görüşme sıkıntısı çekmektedirler. Hiç bir gazetecinin randevu alamadığı, bilgi edinemediği Van Büyükşehir Belediyesi ile ilişkiler hiç bir zaman kamuoyunun tam bilgilendirilmesini sağlayacak kadar iyi düzeyde olmamıştır. Van Büyükşehir Belediyesi tüm açıklama, icraat ve çalışmalarını basın açıklamaları ile gazetecilere iletme yöntemini seçmiş, gazeteciler ile yüz yüze iletişim kurma ve bilgilendirme konusunda hep uzak kalmıştır. Bu da hazır gündemleri haberleştirdiği gazetecileri sürekli hazır gündemlerle yönlendirmek değil midir?"

PARTİLİ GAZETECİLERE KARŞI NE YAPTINIZ?
"Van Büyükşehir Belediyesi’ndeki daire başkanlıkları ve gazetecilerin bilgi alabileceği diğer birimlerin şimdiye kadar gazeteciler ile hiç bir şekilde bir araya gelmemiş olması, bir iletişim sağlanmaması, gazetecilerin kendisini zor durumda bıraktığını belirten Kaya’nın da gazetecileri kamuoyuna doğru bilgileri ulaştırma anlamında işlerinin zorlaştırıldığı anlamına gelmekte değil midir? Bu kente katkı sunmaya çalışan, her türlü olumlu adımda bu kentin koşulsuz şartsız tüm yöneticilerinin ve idarecilerinin yanında durup destek olan gazetecilere yönelik bu tavır Büyükşehir Belediye Başkanına yakışık kalmamıştır. Gazetecileri davet ettiği toplantıda bu kadar acımasız eleştirilere yer veren Kaya, şimdiye kadar yerel gazetecilerden kaçını ziyaret etmiş? Kaçı ile muhabbet etmiş, kaçını dinlemiştir? Gazetecilik mesleğine büyük zarar veren ‘partili gazetecilik’ karşısında bir seçilmiş olarak karşı durmuşluğu ve yerel gazeteciliğin gelişimine katkısı ne olmuştur? Sonuç itibariyle Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti olarak ilimizde zor şartlarda görev yapan ve görmezden gelinen Van basın çalışanlarını dinlemeden, hatta gazetecileri tanımayan belediye yöneticilerinin bu noktada söylemleri bir kez daha düşünmeye, önyargılardan arınmaya, ikili ilişkileri Van yararı düşünerek geliştirmeye ve gazetecilere yapılan bu haksızlıktan dönülmesinin gerektiğini kamuoyuna duyururuz."

Kaynak: Şehrivan Gazetesi

 

Editör: Wan Haber