Diyarbakır'daki Newrozkutlamalarında okunan Abdullah Öcalan'ın mektubunu değerlendiren Van’daki oda temsilcileri, verilen mesajların olumlu olduğunu belirterek bu süreçte provokasyonlara karşı da sağduyulu olunması uyarısında bulundu.


Öcalan’ın mesajını değerlendiren Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak, herkesin arzusunun barış olduğunu belirtti. Irak, “Herkesinde yakından bildiği gibi son 30 yıldan bu yana yaşanan bu çatışma ortamından ülke olarak zararlı çıktığımız ortadadır. Ortada bir sorun var, herkes kendisine göre farklı isimlendiriyor. İsmi ne olursa olsun önemli değil ancak bir sorun olduğu kesin. Bu sorunun 30 yıldır süre gelmesi 10 binlerce insanımızın can kaybının yanı sıra milyarlarca dolarlık maddi zararı da beraberinde getirmiştir. Ülke olarak bu zararları hep birlikte yaşadık. Bölge olarak çok daha fazla yaşıyoruz. Çok daha yakından hissediyoruz. İşte can kayıplarının yanında işsizlik, açlık, sefalet hep bu bölgede çünkü yatırım ortamı iyi değil. Dışarıdan yatırım alamadığımız gibi beyin ve sermaye göçünü de önleyemiyoruz. Hepimizin arzusu bu barışın sağlanmasıdır. Bugün de atılan adımları biz yürekten destekliyoruz. İmralı’dan gelen açıklamada bu yönde adımlar atılmasını kolaylaştırıcı olarak görüyoruz. İmralı’dan gelen açıklamada inatla birleşmeden bahsediliyor ki bu herkesin arzusudur. Elbette ki bu sürecin devamı önemlidir. Biz iş dünyasını temsil edenler olarak huzuru istiyoruz. Hukukun üstünlüğünü istiyoruz. İnsan haklarına saygıyı istiyoruz. Evrensel hukukun uygulanmasını istiyoruz. Bununla ilgili çözüm merci de parlamentodur. Parlamentoda temsil edilen 4 siyasi partinin temsil oranına baktığımızda yüzde 90’lara varmaktadır. Görev parlamentoya düşmektedir. Kimsenin tahammülü kalmadı. Bu sorun mutlaka çözülmelidir” dedi.

“BARIŞ BÖLGE EKONOMİSİNİ KALKINDIRIR”
Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan ise, “Buradaki insanların arzusunun göz ardı edilmemesi lazım. Buradaki insanların tek ortak isteği bir barışın sağlanmasıdır. Bölgelerinde ve kendi topraklarında yaşayan bölge insanının, keza tüm halkların birinci önceliği barıştır. Yıllardır bu savaş heba edilen bunca paranın bölge ve ülkede istihdamına yatırılması çok büyük önem arz etmektedir. Bu sorunun çözülmesiyle bölgedeki işsizlik oranının azalması büyük önem arz ediyor. Ülke olarak kalkınmamızı ve yaşam standardımızı daha da yükselecek bir barışı neden istemeyelim? Sadece maddi değil manevi olarak da büyük fayda sağlayacaktır. Barış, birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve doğal güzelliklerini içinde barındıran bu bölgeye daha çok turistin gelmesi demek. Barış çok önemli ve barıştan sonraki ilk çalışma da bence eğitim olmalı. Hangi dilde olursa olsun ama eğitim önemli. Bu oluşan havanın sıcak tutulması gerekir” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber