Çini ve seramik atölyesinin açılışına Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recai Karahan ve personel ile öğrenciler katıldı. Açılıştan sonra atölyeyi gezen Rektör Battal ve beraberindekiler, Seramik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Nurtaç Çakar tarafından çömleğin yapılışını izledikten sonra bilgiler aldılar.


Daha sonra bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, bu atölye ile hem Van’ın tarihi ve kültürünü canlandıracaklarını hem de buradan yapılan ürünleri ihraç ederek ekonomiye katkı sağlayacaklarını belirtti. Battal, “Urartu, Selçuklu, Osmanlı döneminde bulunan çanak çömlekle ilgili materyalleri, bu atölyede canlandıracağız. Bu önemli bir adım. Ürettiğimiz seramikleri şimdiden İran'a ihraç etmeye başladık. Bunu geliştirmeyi hedefliyoruz. Bardakçı köyü Urartu döneminden beri ve yakın zamana kadar çanak çömlek eserlerini ortaya koymaktadırlar. Burada nasıl bir emek sarf ettiklerini hep beraber gözlemledik. Üniversite olarak yapılan bu eserleri ve şehir merkezinde sunulan bu eserleri bizde Bardakçı köyünde bulunduğumuz için bunları canlandıralım dedik. Bundan böyle de bu sanat eserlerinin üretimine başlamış olduk. Bunlar daha da çok çeşitlendirilebilir. Bunun dışında Urartu, Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki çanak çömlek materyallerini de inşallah burada kullanmaya başlayacağız. Yani tam anlamıyla Urartu’yu burada yeniden canlandıracağız. Artık kazılarda bize sunulan eserleri bizlerde burada çok rahatlıkla kullanabilecek ve canlandırabileceğiz. Bu da çok önemli bir konudur” dedi. 


Çanak çömlek işinin zor olduğunu da ifade eden Rektör Prof. Dr. Battal, “Az önce dışarıda gördüğümüz kadarıyla kolay bir iş gibi görünebilir ama işin içine girildiği zaman işin ne kadar zor olduğunu ve nasıl ter döküldüğü görmüş olursunuz. Ama şunu da belirtmek isterim ki Vanlılar bu anlamda çok şanslılar. Bu atölyemiz küçük ama önümüzdeki dönemlerde yeni atölyelerimizle birlikte kilim atölyelerimizi oluşturacağız. İnsanlar bu kilimler yapılırken kendileri de orada olabilecekler ve daha sonrasında turistlerimiz için bu kilimlerimizi onlara posta yoluyla da postalayacağız. Bu şekilde de bir hizmet vereceğiz ve bununda ilgi göreceğine inanıyoruz. Bu arada biz bugün itibariyle bu eserlerimizin ihracına da başlamış olduk. Bu neticede bir sipariş aldık ve ihracına da başladık. Bu da çok önemli bir konudur. İnşallah buradaki işçi sayımız arttıkça da hizmet anlamında da artışa geçeceğiz. Ne kadar işçi çalıştırırsak inşallah hizmet anlamında ve yenilikler anlamında da artış elde ederiz” dedi.


Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Başkanı Nurtaç Çakar ise, çanak çömleğin en son 30 yıl öncesinde bu bölgede yapıldığını, ancak zamanla unutulduğunu belirterek, “Seramik emeğe dayalı bir sanattır. Kurmuş olduğumuz bu sanatın iki temel amacı vardır. Birincisi öğrencilerimize sanat eğitimi vermek, ikincisi ise üretim tekniklerinin öğretilmesidir. Bugün Türkiye dünyada seramik üretiminde en iyi yerlerdedir. Bir bu anlamı ile çok önemlidir, bir de bölge anlamında da çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü burada seramiğe dayalı bir üretim bulunmuyor. Bildiğimiz kadarıyla 30 yıl öncesinde buradalar bir çömlekçilik üretimi vardı. Tabi bildiğiniz gibi oda bitmiş durumdadır. Bizde bu üretimi yeniden canlandırmak adına bu çalışmayı yaptık. Buradaki çömlekçilik adına benim daha önce çok ciddi çalışmalarım oldu. Ne yazık ki 2011 yılında yaşanılan deprem ile birlikte bazı sorunlar oluştu. İnanın bu bölgedeki gençlerin bu alanda çalışmaları ve bu alanda para kazanmaları birçok şeyi değiştirecektir. Başta ekonomik ve istihdam anlamında ayrı kent estetiği anlamında çok büyük katkılar sağlanacaktır. Aynı zamanda bölgemiz çok turistik bir bölgedir. Bu anlamda yeni üretimlere de ihtiyaçlarımız olacak. Bu yüzden hem bizler hem çalışanlarımız hem de öğrencilerimiz ile birlikte burada çok güzel eserler ortaya koyulacaktır” dedi.

Editör: Wan Haber