Van’a yardım için gelen ve 9 Kasım 2011 tarihindeki depremde otel enkazında kalarak hayatını kaybeden Dr. Atsushi Miyazaki’nin ailesine, mezun olduğu üniversiteye ve doğup büyüdüğü şehre şükran ziyareti gerçekleştirildi. Düzenlenen ziyarete Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, YYÜ Rektör Başdanışmanı Doç. Dr. Erdal Baykan ile “Dr. Atsushi Miyazaki Anısına Bir Kitap” isimli projenin koordinatörü YYÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suvat Parin ile YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mücip Tapan katıldı. Atsushi Miyazaki’nin çalıştığı uluslararası yardım kuruluşu AAR’in Tokyo’daki merkezine giden heyet, burada düzenlenen törene katıldı.
 

Heyet adına konuşma yapan Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, Atsushi Miyazaki’nin örnek bir insan olduğunu, sadece Van’da değil tüm Türkiye’de şükranla anıldığını dile getirerek, “Atsushi Miyazaki Türkiye’de büyük küçük herkesin tanıdığı, takdir ve şükranla adını yAd ettiği biri haline gelmiştir. Bugün sadece Van’da değil Türkiye’nin çok farklı ilinde Atsushi Miyazaki’nin ismi çeşitli eğitim merkezlerine ve parklara verilmiştir. Dileğimiz saygıdeğer Atsushi Miyazaki’nin örnek yaşamı Japon ve Türk halklarının birbirlerine olan sevgisinin sembolü olmasıdır. Şehrim ve milletim adına deprem sonrası yapmış olduğunuz çalışmalardan dolayı kuruluşunuza şükranlarımızı sunarım” dedi.
 

Atsushi Miyazaki’nin mezun olduğu Daito Bunka Üniversitesi’ni de ziyaret eden heyet, Rektör Prof. Dr. Masao Ota tarafından kapıda karşılandı. YYÜ’yü temsilen heyette yer alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Daito Bunka Üniversitesi Rektörü ve öğretim üyelerini Atsushi Miyazaki gibi örnek bir öğrenci yetiştirdikleri için tebrik etti. YYÜ’nün tanıtımını yaparak her iki üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencileri arasında değişim programlarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, akademisyen ve öğrenci değişimi için bir işbirliği protokolü üzerinde çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi ve bu yönde bir karar alındı.
 

Atsushi Miyazaki’nin çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği Oita şehrine de giden heyet, burada Oita Belediye Başkanı Kugimiya Iwao tarafından ağırlandı. Yoğun medya ilgisinin olduğu toplantıda Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, Oita şehri hakkında kısa bir bilgi aldıktan sonra Van’ı tanıtan bir konuşma yaptı. Deprem sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek yardım çalışmaları yürüttüğü esnada meydana gelen depremde yaşamını yitiren Atsushi Miyazaki gibi bir hemşehrileri olduğu için Oita’lılara teşekkür etti. Yüzer, toplantıda hazır bulunan Miyazaki’nin annesini ise özellikle tebrik ettiklerini ifade etti.
 

Japon medyası hem heyete hem de Yrd. Doç. Dr. Suvat Parin’in hazırladığı “Dr. Atsushi Miyazaki Anısına” isimli kitaba özel ilgi gösterdi. Yrd. Doç. Dr. Parin, Japon medyasının sorularını cevaplayarak kitabın hazırlanış öyküsünü anlattı.
 

Heyet, Atsushi Miyazaki’nin annesinin evine de bir ziyaret gerçekleştirdi. Türk bayrakları ile süslenen evde heyet üyeleri beraberlerinde getirdikleri hediyeleri Atsushi Miyazaki’nin annesinin elini öperek teslim etti. Yrd. Doç. Dr. Suvat Parin’in “Siz bir oğlunuzu kaybettiniz ama birçok evlat kazandınız. Bizler Atsushi Miyazaki’yi kardeş sizi de annemiz olarak görüyoruz. Size bu mesajı iletmeye geldik. Atsushi Miyazaki gibi bir evlat yetiştirdiğiniz için teşekkür ediyoruz” sözleri karşısında duygulanan anne Miyazaki, heyete Japonya’ya özgü hediyeler vererek teşekkür etti.
 

Heyet üyeleri, yaptıkları açıklamada projenin gerçekleşmesinden dolayı Van Valisi Münir Karaloğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci’ye teşekkür etti.

Editör: Wan Haber