Valilik toplantı salonunda düzenlenen basın tplantısına Vali Doğan’ın yanı sıra Van İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Pilot Kurmay Albay İrfan Kızılaslan ve İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan katıldı. Burada öncelikle ekim ayında ilde meydana gelen olaylara değinen Vali Doğan, “Van ve ilçelerinde 7, 8, 9 ve 10 Ekim'de Kobani eylemleri sırasında meydana gelen olaylarda birçok kamu binası ve iş yeri zarar gördü. Çıkan olaylarda 40 kamu binası, 53 MOBESE direği, 72 vatandaşa ait özel araç, 9 banka şubesi, 22 banka ATM'si ve 11 siyasi parti şubesi ve 469 özel iş yeri zarar gördü” dedi.

Zararların olduğu gece Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatı ile zarar tespitlerine başladıklarını belirten Vali Doğan, 469 iş yerinin zarar gördüğünü ve bunlara beyanname imzalattıklarını fakat beyanname imzalayanların sayısının 361 olduğunu söyledi. Olaylar sırasında meydana gelen zararların valilik tarafından bugün itibariyle ödenmeye başlandığını dile getiren Doğan, “361 kişinin beyanında, ‘Benim hasarımın miktarı bu kadardır’ diyenlerin oluşturduğu hesapta, 12 milyon 576 bin liralık bir hasar görünüyor. Onlarla yaptığımız ön görüşmede, bizim karşılamamız mümkün olan bölümü, yani 7 milyon 544 bin 860 lira karşılama kararı aldık. Yine teknik bilirkişiler tarafından yapılan tespitler 2 milyon 455 bin liraydı. Bunu hemen ödemek için karar aldık. Yani toplam 10 milyon liralık bir bedel bugün itibariyle kaymakamlıklara, ilgili kişilerin hesaplarına yatırılmak üzere gönderildi” ifadelerini kullandı.

İlde meydana gelen olaylarda 248 kişinin gözaltına alındığını belirten Vali Doğan, “Şu anda gözaltında kimse yok. Tutuklananların sayısı ise 119 oldu. Bunlardan 29’u 18 yaşından küçük, geriye kalan 90 kişi ise 18 yaş üstündedir” şeklinde konuştu.

Kobani olaylarında oluşan öfkenin 7 Ekim'de ortaya çıkmış olmasının ve bir noktadan opere edilmiş olmasının birilerinin öfke pompaladığı anlamıyla yorumlamak gerektiğini vurgulayan Doğan, "Van'ın herhangi bir noktasında, idare ya da herhangi bir başka yapının kusuru ile ortaya çıkmış bir durum olsaydı o zaman meseleyi başka şekilde düşünebilirdik. Şimdi karşı karşıya kaldığımız tabloda, tek merkezli çok illi bir şiddet gösterimi var. Bunu doğru görür, doğru okursak bundan sonra aynı hataları, bir kez daha tekrar etmeyiz" açıklamasını yaptı. 

Editör: Wan Haber