HDP'nin "Yeni Yaşam" sloganı ile düzenlediği Van kongresi, on binlerce yurttaşın katılımıyla miting havasında geçerken, Kobanê ve Şengal direnişi atılan slogan ve seslendirilen ezgilerle gün boyu selamlandı. Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan "Öcalan'a özgürlük" kampanyası çerçevesinde açılan imza standına yoğun ilgi gösterildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü'nün, "Yeni Yaşam" sloganı ile düzenlediği 1'inci Olağan Kongresi, Kongre ve Fuar Merkezi'nde onbinlerce yurttaşın yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP'nin bölge milletvekillerinin katılımı ile büyük bir coşkuyla geçti. Kongre salonunu Newroz ruhuyla dolduran onbinlerce kişinin salonda Kobanê ve Şengal direnişlerini anmasıyla coşku doruğa çıktı. Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan "Öcalan'a özgürlük" kampanyası çerçevesinde açılan standı yoğun ilgi görürken, Sakine Cansız'ın "Hep Kavgaydı Yaşamım" adlı kitabı yoğun ilgi gördü.

Gün boyunca öne çıkan ayrıntılar ise şu şekilde:

* Sabahın erken saatlerinden itibaren daha önceden belirlenen noktalarda toplanan halk Fuar Merkezi'ne belediyenin ücretsiz araçlarıyla taşındı.

*Salona gelen onbinler "Yeni yaşama hoş geldiniz, Hûn bi xêr hatin jiyanek nû" pankartı ile karşılanırken, salona asılan Leyla Qasım'dan Hrant Dink'e, Kemal Pir'den Arin Mirkan'a ve Seyit Rıza'dan Qazi Muhammed'e onlarca devrim liderinin pankartları önünde fotoğraf çektirmek için kuyruklar oluşturdu.

* Salonun tam ortasında sarı kırmızı ve yeşil onlarca balonla yazılan "HDP" yazısı ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dev posterleri dikkat çekti.

* Mitinge dönüşen kongreye 7'den 70'e on binlerce yurttaşın yanı sıra, engelleri aşıp gelen engelli yurttaşlar da katıldı. Tekerlekli sandalyede zafer işareti yapan engelli yurttaşın umutlu bakışları HDP'nin "Yeni Yaşam" çağrısıyla yaşam buldu.

* Hozan Cömert'in seslendirdiği "Herne Pêş" şarkısına gençler "Rojava Marşı" ile karşılık verirken, YPG/YPJ savaşçıların direnişi de gün boyu ayakta alkışlanıp selamlandı.

* Fuar merkezinin hınca hınç dolu olmasından dolayı HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP milletvekilleri uzun süre salona giremedi. Tekrarlanan anonsların ardından kısmen yol açılırken, Demirtaş ve beraberindekiler zılgıt, alkış ve sloganlar eşliğinde salona girdi.

* Basına akreditasyon sistemi uygulandığı kongreye, çevre il ve ilçelerden onlarca emek örgütü ve siyasi parti çelenk gönderdi. Yan yana dizilen çelenkler sahne arkasında renkli görüntüler oluşturdu.

* Fuar merkezinin girişinde çay ocakları ve seyyar yiyecek stantları gün boyu yoğun ilgi gördü. Yine, açılan stantlarda sarı, kırmızı ve yeşil flamalar ile Özgür Halk, Demokratik Modernite dergileri, Azadiya Welat gazetesi, HSM Genel Komutanı Murat Karayılan'ın "Bir Savaşın Anatomisi" ile Sakine Cansız'ın "Hep Kavdaydı Yaşamım" adlı kitapları da yurttaşlarla buluşturuldu.

* Kongrenin bitmesi ile beraber, fuar merkezinden çıkan yurttaşlar Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan "Öcalan'a özgürlük" kampanyası YÖDER tarafından açılan stantta imza atıp, Öcalan'a özgürlük dileklerinde bulundu.

*Hınca hınç dolan salonun kısmen boşalmasından sonra, çocuklar da sarı, kırmızı ve yeşil balonlara akın etti. Çocuklar ellerine aldıkları balonlarla dışarıya koştu.

Editör: Wan Haber