Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van’da ciddi bir uçak ihtiyacı olduğunu belirterek, “Uçak sayımızı artıramazsak 2020’de, 2021’de kültür turlarından hiçbir şey beklemeyelim.” dedi. Van Girişimci İş İnsanları Derneği Başkanı Kadri Salaz, uçak sayısının 22’den 9’a düştüğüne dikkat çekerken, Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin de sorunun kangren haline geldiğini, bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Van’ın uzun süredir gündeminde olan konularından biri de uçuş sayılarının ihtiyaca cevap olamaması.

Hem nüfusu itibariyle, hem de iç turizmde son yıllarda yaşanan yoğunluk nedeniyle ciddi bir uçuş talebi olan Van’da yeterli sayıda uçuş olmaması sıkıntılara neden oluyor. 

Van’daki sivil toplum kuruluşu yetkilileri de bu duruma tepki göstererek, bir an önce konuya çözüm bulunmasını istedi.

‘KÜLTÜR TURLARI YAPILAMAZ’

VAHATUDR Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van'ın uçuş  sayısının arttırılması için Türk Hava Yolları ile bire bir görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Zamanında bireysel olarak girişimlerde bulunduğunu ancak, kimsenin yardımcı olmadığını belirten Tunçdemir, “İstanbul hava limanı açılırken çok uğraştım, çok ricada bulundum, kimse önemsemedi. İstanbul hava limanı açılırken Van için uçak sayısını artırmak gerekiyordu. Şimdi günde 8-10 uçak geliyor sadece münferite çalışıyor. Onlar için de yetmiyor, yer yok. Şimdi kültür turları için, Pazar için hangi tur operatörü buraya tur yapacak, yapamaz. Yazık, biz kaybediyoruz.” dedi. 

Uçak sayısının ihtiyaca cevap verecek seviyeye gelmemesi durumunda kültür turlarında ciddi sıkıntılar ortaya çıkacağını ifade eden Tunçdemir, şunları söyledi:

“Bu konunun çözümü için hepimiz aynen Diyarbakır, Trabzon gibi Türk Hava Yollarının kapısında oturmamız lazım. Bir lobi yapmamız lazım, üzerine düşüp çalışmamız lazım. Eğer biz iç turizmi, kültür turlarını kazanmak istiyorsak, gidip uçak sayımızı arttırmamız lazım. Mektup yazarak, telefonda konuşarak olmuyor, oraya gitmemiz gerekiyor. Milletvekillerimizle, diğer ilgililerimizle gidip görüşme yapmamız lazım. Bunlar çok önemli, bunu yapmasak, uçak sayımızı artıramazsak 2020’de, 2021’de kültür turlarından hiçbir şey beklemeyelim.” 

'HASTASI OLAN HASTASINA YETİŞEMİYOR"

Van Girişimci İş İnsanları Derneği Başkanı Kadri Salaz da, uçak ve bilet fiyatları ile ilgili birebir yaşadığı sorunu aktardı. Üniversiteye gidecek oğlu için bilet ayarladığını, ancak sonradan gelen mesajın vahameti ortaya koyduğunu ifade eden Salaz, şu ifadeleri kullandı:

“İki gün oğluma uçak bileti aradım, ayın 21’ine bilet almışım ama arada bir mesaj geldi, ‘ayın 16’ısında gelmeniz lazım’ dedi. Şimdi 16’dan 21’e kadar bilet yok. Van’dan Adana üzerinden aktarmalı yok, Antalya üzerinden yok, Ankara üzerinden yok, yani bu resmen bir zulüm. Hastası olan hastasına, cenazesi olan cenazesine yetişemiyor. Bu artık siyasilerin çözmesi gereken bir sorun. 22 uçak iniyordu Van’a şimdi 9 uçağa düşmüş. Üstelik astronomik rakamlarla bilet alınıyor. Dün en son bir gece uçuşu vardı, bilet 811 lira. Avrupa’ya 35 Avroya, 50 dolara yolcu taşıyorlar. Avrupa’ya bu fiyatlarla yolcu taşıyan firma içerde kendi vatandaşına 811 liraya bilet satıyor. Bu gerçekten ciddi bir problemdir.” 

"SORUN KANGREN HALE GELDİ, ÇÖZÜLMELİ"

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin de, uçak sıkıntısından dolayı vatandaşların büyük sorun yaşadıklarına dikkat çekti. 

Sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirten Şahin, “Van’ın bu ulaşım sorununun kangren hale geldiğini ve aylardır çözülemediğini görüyoruz. Bu gün acil bir iş için Ankara’ya, İstanbul’a gitmeye karar verdiğinizde gidemiyorsunuz. Hatta imkansız gibi bir şey. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor” diye kaydetti.
Adil HARMANCI-Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber