Depremzedeler hak sahibi vatandaşların sorunlar içinde yaşamaya çalıştığı TOKİ afet konutlarında çile bitmiyor. Kalecik TOKİ konutlarında su sorununun çözülmesini isteyen vatandaşlar Valilik, Büyükşehir Belediyesi, TOKİ yetkilileri ve ilgililere seslerin duyurmak amacıyla Van-Erciş karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı.

2 bin 458 kişinin yaşadığı Kalecik TOKİ afet konutlarında su sorununun ramazan ayında devam etmesi vatandaşları çileden çıkardı. Kalecik TOKİ'de kalan çok sayıda kadın, erkek ve çocuk seslerini Valilik, Büyükşehir Belediyesi, TOKİ yetkilileri ve ilgililere duyurmak için su bidonlarıyla Van-Erciş karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı.

TOKİ’DEN KİM SORUMLU?

23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerden sonra evleri yıkılan hak sahipleri için TOKİ tarafından Edremit, Kalecik, Bostaniçi, Sıhke’de yapılan afet konutlarında yaşanan sorunlar, sıkıntılar bitmiyor. Adeta kaderine terk edilen depremzede vatandaşlar “TOKİ’de yaşayanlar insan değil mi? TOKİ afet konutlarından kim sorumlu“  ifadeleriyle ilgisizliğe, duyarsızlığa tepki gösterdiler..

EYLEME MÜDAHALE

Su sorunu nedeniyle Kalecik TOKİ sakinleri tarafından Van-Erciş karayolunun trafiğe kapatılması üzerine olay yerine gelen çevik kuvvet ekipleri toplanan kalabalığa yolun açılması uyarsında bulundu. Suların ramazan ayı, oruçlu gününde dahi akmadığını belirten mağdur vatandaşlar ilgililerin sorunlarını çözmelerini istediler.

SORUNULARIMIZI ÇÖZÜN

Kalecik TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlar, "TOKİ konutlarında yaşamak çileye döndü. Sular taşındığımız günden itibaren bir gün doğru düzgün akmadı. Ne yapacağımız bilmiyoruz. Bazen tankerlerle su getirmeye çalışılıyor. Ancak getirdikleri su da benzin kokuyor. Biz bu suyu istemiyoruz. Ramazan ayındayız ve abdest alacak, yüzümüzü yıkayacak su dahi bulamıyoruz. Bizim tek isteğimiz su sorunumuzun çözülmesidir. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, TOKİ, AFAD yetkilileri koordinasyon sağlayarak sorunumuzu çözsünler" diye konuştular.

SIĞINMACI MUAMELESİ YAPILIYOR

TOKİ konutlarında yaşanan sorunlara yetkililerin duyarsız kaldığını, su sorunu nedeniyle eylem yaptıklarını belirten depremzede vatandaşlardan Suat Özgüneroğlu, ”TOKİ afet konutlarında huzur, rahat görmedik. Derdimizi kime anlatalım? Oy zamanı kapımızı çalan siyasiler şimdi ortalarda yok. Soruları herkes bir birine havale ediyor. Otur sesini çıkarma, sabret, şükür et denilerek konutlarda oturanlara sığınmacı muamelesi yapılıyor. Biz bu ülkenin öz vatandaşıyız. Sosyal devlet anlayışı, insana değer vermek bu mudur?  Su, ulaşım, temizlik, çevre düzenlemesi, sosyal ihtiyaçlar ve sorunlar devam ediyor. Konutlarda binlerce insan yaşamaya çalışıyor. Kadınların, erkeklerin, yaşlıların, çocukların sosyal ihtiyaçları var. Tek bir park, spor alanı, yaşam alanı yok. Temizlik, bakım ise yetersiz. Burada insanların yaşadığı unutuluyor. Temel ihtiyaçlar, sorunlar 3 yıla yakındır giderilmedi.Ramazan günü dahi su yok. Ayıptır, günahtır.” diye konuştu

Kalecik TOKİ konutlarında oturan erkeklerin, kadınların, çocukların su bidonlarıyla katıldığı eylem sırasında bazı bayanların konuşurken gözyaşı döktüğü görüldü. Yol kapama eylemi yaklaşık 2 saat sürdü. Vatandaşların eylemlerini sona erdirmesi üzerine yol yeniden trafiğe açıldı.

Editör: Wan Haber