Van’daki sivil toplum kuruluşları, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) bir araya geldi. Daha sonra bina önünde toplanan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri adına basın metnini okuyan Van TSO Başkanı Necdet Takva, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen ve masum insanların yaşamına kast eden saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti. Bu vahşeti gerçekleştirenleri lanetlediklerini ifade eden Takva, terörist saldırıda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlara ise acil şifalar dilediklerini kaydetti. Takva, “Güney Kürdistan Bölgesi ile Suriye’de yaşanan insanlık katliamının sadece o bölgede yaşayan insanlara yönelik olmadığını bu olay hepimize açıkça göstermiştir. Tüm bölgenin tehdit altında olduğunu artık herkesin görmesi gerekmektedir. Teröre karşı devletin daha etkin ve kararlılıkla mücadele etmesi her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir. Saldırıyı gerçekleştirenlerin derhal yakalanması ve ülke içindeki faaliyetlerinin sonlandırılması kamuoyunun ve bizlerin beklentisidir. Özellikle siyasetin dili artık ortak mücadele dili olmalı ve tehlike siyasi malzeme konusu yapılmamalıdır. Siyaset, artık bu saldırıyı gerçekleştirenlere karşı ortak bir konumda hareket etmeli ve konuşma üsluplarını bu çerçevede yapmalıdır. Hükümet bu konuda gerekli inisiyatifi derhal almalıdır” dedi.

Yapılan saldırının insanlığın evrensel değerlerine yönelik bir saldırı olduğunu sözlerine ekleyen Necdet Takva, “Kobani ve Rojava, ortaklaşmanın gerekliliğini bizlere göstermiştir. Hayatlarını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız da bu ortaklaşmanın gereği için orada bulunmaktaydılar. Bu saldırıyı yapanların bilmeleri gereken şudur ki, bölge halklarının ortak yaşama iradesi asla kırılamayacaktır. Çevremizde yaşanan kaos ortamı maalesef ülkemizi derinden etkilemektedir. Dünkü saldırı da göstermiştir ki ülkemiz de bu kaos ortamının içine çekilmek istenmektedir. Bu duruma ülke yaşayanları olarak sağduyu ile karşı durmalı, siyasetin de birleştirici, bütünleştirici bir dil kullanması ve tüm kurum ve kuruluşları ile buna destek vermesi gerekir. Bu çerçevede dün yaşanan bu terörist saldırıyı tekrar lanetliyor, ülkedeki her bireyin yaşanan acıya ortak olmasını, saldırıda yaşamını yitiren insanlarımızı sahiplenmesini ve şiddete karşı ortak tavır göstermesini bekliyoruz. Ayrıca provokasyona açık olan bu tür eylem karşısında halkımızı sağduyuya davet ediyoruz” diye konuştu.
Takva, sivil toplum örgütleri olarak kendi aralarında bir istişare yaparak, taziye için Suruç’a gitme ihtimallerinin de bulunduğunu belirtti. 

Öte yandan, açıklama öncesi emniyet ekiplerince açıklamanın yapılacağı alanda bomba araması da yapıldı.

4-221.jpg

Editör: Wan Haber