Otel sahipleri, Kapıköy Sınır Kapısı'nın devreye girmesi ile doğan açığın kapanacağına inanıyor.Son dönemlerde bölgede yaşanan olaylar nedeniyle bazı ülkeler vatandaşlarını aralarında Van'ın da bulunduğu bölge illerine gitmemesi yönünde sık sık uyarıyor.

Bu ülkelerden ABD daha önce uyardığı vatandaşlarını, önceki gün de uyararak bölge illerine seyahat yapmamasını istedi. Bu durum da, Van ve diğer illerdeki turizmi olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yanı sıra bu aralar İranlı turistlerin de Van'a gelişlerinin yok denecek kadar azalması başta otel işletmeleri olmak üzere, esnafın da sıkıntısını arttırıyor.

OTELLER BOŞ

Van'da turizmden en fazla etkilenen kesimlerin başında oteller geliyor. 
Son zamanlarda sadece İran'dan gelen az sayıdaki turistleri ağırlayan oteller, bu ülkeden gelen turistler de bir süredir gelmeyince adeta boşalıyor. 
Van'da otellerin tamamı ciddi bir müşteri sıkıntısı çekiyor.

NASIL AYAKTA KALIYORLAR?

Oteller ise, müşteri akışı kesilince adeta iflasla yüz yüze kalıyor. 
Otellerin bu süre içinde en büyük umudu, civar illerden işlerini takip etmek için gelen az sayıdaki vatandaşlar ile bir takım etkinlikler oluyor.
Gazetemize konuşan otel sahipleri, zaman zaman yapılan düğün, nişan, toplantı, basın açıklaması ve farklı etkinliklerin kendilerini ayakta tuttuğunu, ancak her otelin de bu tür fırsatları elde edemediğini söyledi.

"KAPIKÖY ÇÖZÜM OLABİLİR!"

Otel sahiplerinin işlerin düzelmesi için en büyük umudu da, olayların durması ve sınırda ticari hareketliliğin artması.

Urartu oteli yetkilileri, Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasıyla Van turizminde büyük bir ilerlemenin olacağına inandıklarını söyledi. 

Bunun otellere ve diğer turistik işletmelere de olumlu yansıyacağını ifade eden yetkililer, "Eğer kapı açılırsa öyle umut ediyoruz, işlerimiz bir nebze de olsa düzelir, Van'da ortam farklı olur" diye konuştu.

"NEWROZ YETMİYOR!"

Van'daki turizm hareketliliği en çok İran'da Mart ayında Newroz bayramı dolayısıyla uygulanan tatile denk geliyor. Bu süre içinde oteller dolarken, bu süreç diğer esnaf için de verimli geçiyor. 

Yine gazetemize konuşan farklı noktalardaki otel sahipleri ve esnaflar, turizm için sadece İran ile sınırlı kalmamak, turizmin önünü açmak için çareler aramak gerektiğini söylüyor.

Bir otel işletmecisi şunları söyledi:

"Bizi arıyorlar, 'gelmek istiyoruz ama bomba var' diyorlar. Bir kere bu olayların ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bu olayların durması gerekir. Yoksa Newroz olmaz tek başına, turist bir ay var, ama 11 ay da yok. İşte şimdi oteller boş, sanırım tüm otellerin derdi aynı…"

Haber: Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber