Van Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk İzleme Merkezi tarafından rehberlik ve özel eğitim öğretmenlerine; Çocuk istismarı ve ihmali, yaşamın erken döneminde karşılaşılan travmatik yaşantılara yönelik, bireyin kişiliğini tamamlamaya çalıştığı çocukluk ve ilk gençlik yıllarında yaşadığı duygusal, fiziksel ve cinsel istismar ile duygusal ve fiziksel ihmal, daha genel ifadeyle akut ve kronik çocukluk çağı travmaları konusunda eğitim verildi. Çocuk İzleme Merkezi Sorumlusu Dr. Muhammed Taş, konuyla ilgili öğretmenlere bilgi verdi.

Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Çocuk İzleme Merkezi Sosyal Hizmetler Uzmanı Ayhan Şen, “Bu travmatik yaşantılar, bireyin hem fiziksel ve ruhsal bütünlüğünü bozmakta, hem de travma mağdurlarını çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde intihar ve kendisine zarar verme davranışlarına kadar götürebilmektedir. Çocukluk çağı travma ve ihmali, psikolojik ve tıbbi boyutlarıyla çok eksende değerlendirilmesi gereken temel bir konudur. Çocuk istismarı ile karşılaşan sağlıkçılar bazen çocuk istismarı ve ihmalinin belirtileri ve risk faktörleri konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmamaları, istismarın gizli kalmasına ve önemli adli tıbbi bulguların yok olmasına neden olmakta ve bu durum mağdura müdahaleyi, erken tanı ve tedaviyi engellemektedir. Sorunun çözümlenmesi aşamasında çocuk istismarı ile çalışan ve karşılaşan sağlıkçılara önemli sorumluluklar düşmektedir. Toplumu bilgilendirmesinin yanı sıra diğer görevi de istismar ve ihmal olgularının tespit edilmesi, tedaviye yönlendirilmesi ve adli makamlara bildirmesi gerekir. Son yıllarda yapılan çalışmalar özellikle sağlık çalışanlarının ve eğitimcilerinin çocuk istismarı ve ihmalinin belirtilerini ve risk faktörlerini tanıma konusunda bilgi eksikleri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu anlamda amaç, Çocuk istismarı ve ihmaline uğramış çocuklarla karşılaşma olasılıkları yüksek olan sağlıkçı ve eğitimcilerin çocuk istismarı ve ihmalinin fiziksel ve psikolojik belirtileri ve risk faktörleri konusunda bilgi düzeylerini artırmak. Çocuk istismarı ve ihmali olgularında izlenmesi gereken prosedür ve mağdur çocuğa yaklaşım konusunda bilgi düzeylerine sahip olmak ve Çocuk istismarı ve ihmaliyle ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirmek, Çocuk istismarı ve ihmaline yönelik önleme ve tedavi yöntemlerini kuramsal ve pratik açıdan ayrıntılı olarak ele almaktır” ifadelerini kullandı.

Şen, son olarak “Türkiye’de çocuk istismarı sıralamasında Van Ensest olan vakalarda ve bildirilmeyen vakalarda ön sıralarda olup, bize bildirilen vakalarda sonlardadır. Bildirim yükümlüğü vicdanen ve hukuken sizlerdedir. Bu konuda duyarlı olmanızı bekleriz” diyerek eğitime son verdi.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Editör: Wan Haber