Yaklaşık 4 Bin öğretmen açığının ise vekil ve sözleşmeli öğretmen atamasıyla kapatılacak. Ders ücreti karşılığı öğretmenlik yapacak kişilerin başvuru ve mülakatları ilçelerde kurulan komisyonlarca gerçekleştirildi.

2015-2016 eğitim öğretim başarı sıralamasında 75. sırada başarısız iller arasında yer alan Van'da 2016- 2017 eğitim öğretim yılı öğretmen açığı nedeniyle sancılı başladı.  Eğitim ve öğretimde öğretmen eksikliği ve yaşanan aksamalar velileri ve öğrencileri endişelendiriyor.

734 öğretmenin PKK  ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle açığa alınması, 306 öğretmenin FETÖ'den ihraç edilmesi ve il genelindeki mevcut öğretmen eksikliği ücretli ve sözleşmeli öğretmenler ile kapatılacak. İl genelinde eğitim öğretimde aksamalara neden olan en fazla öğretmen açığının Van'ın merkez ilçeleri İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerindeki okullarda yaşandığı öğrenildi.  Öğretmen sendikaları Van'da toplamda 5 bin öğretmen açığı olduğunu ileri sürerken Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise açığın 4 bin civarında olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri öğretmen boşluğunun vekil öğretmen olarak tanımlanan ders ücreti karşılığı ve sözleşmeli öğretmenler ile giderileceğini söylediler. 

Ders ücreti karşılığı görev yapacak öğretmenler öncelikle 4 yıllık sınıf öğretmenliği mezunları ve 4 yıllık üniversite mezunları arasından seçilecek. Vekil öğretmen olarak görev yapmak isteyen kişilerin başvuruları ilçelerde kurulan komisyonlar tarafından değerlendiriliyor.  Değerlendirme ve mülakatlar bugün son bulacak. Ataması uygun görülen vekil öğretmenlerin bir hafta sonra görevlerine başlaması bekleniyor.

Vekil öğretmenler girdikleri ders saati kadar ücret alırken (yaklaşık 1400 TL) , 657 sayılı Kanunla memurlara tanınan ( Tedavi giderleri, emekli sandığı primleri vs.) sosyal haklardan da yararlanabilecekler.

Kaynak:Vansesi Gazetesi

Editör: Wan Haber