Van'ın ayakta kalmayı başarabilen tarihi taş binası olan Eski Tekel Binası'nın kültür evi olması isteniyor. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve yıllardır atıl durumda bekletilen tarihi Tekel Binası,'nın “Van Kültür Evi” olarak planlanması ve hizmete sunulması talep ediliyor. Bu konuda sosyal medyada bir girişim başlatan Vanlılar, “Böyle bir yerin kültür evi olmasını talep ediyoruz” diyor. Başlatılan girişime destek veren Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başknı Necdet Takva da; “Van Tekel Binası, Cumhuriyet dönemi Van’ın ilk ve tek taş binasıdır. Bu alan kültürel ve sosyal amaçlı kullanım için tahsis edilmeli, şehrimizin kültür hafızası için kullanılmalıdır.” dedi. Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel de, tarihi binanın kültür evi olması gerektiğine işaret etti.

 

GİRİŞİMLER BAŞLATILDI

Van’da, kapatıldığı tarihten bu yana atıl durumda bulunan tarihi tekel binasının Kültür Evi olması için, sosyal medya üzerinden girişimler başlatıldı. Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan tekel binası, 2010 yılında kapatılarak, burada çalışanlar farklı kurumlara dağıtıldı. Mülkiyeti hazineye ait olan bina, kapatıldıktan sonra Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredildi.  Özelleştirme sonrası satışa çıkarıldı ancak satış gerçekleşmedi.

 

BİNA ATIL DURUMDA

Van’daki önemli tarihi taş binası olan tekel binası, kapandığı 2010 yılından bu yana işlevsiz bir şekilde atıl durumunu koruyor. Kentin en işlek bölgesinde bulunan binanın bu zamana kadar değerlendirilmemesi ise sık sık gündeme geliyor. Vanlılar, binanın atıl durumdan çıkarılıp değerlendirilmesini istiyor.

 

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAPILAN ÇAĞRI

Van’da birçok çevre, tarihi bir bina olması nedeniyle binanın kültürel amaçlı değerlendirilmesinden yana görüş belirtiyor. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla çağrı yapan Vangölü Aktivistleri Derneği de, binanın Kültür Evi yapılması talebinde bulundu. Dernek, bu amaçla da Vali Mehmet Emin Bilmez’e, ilin vekillerine ve sivil toplum örgütü temsilcilerine destek çağrısı yaptı.

 

‘ULUSAL AKILLI ŞEHİRLER’

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Genelgesi’ne dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Van'ın en işlek yerinde ve merkezi konumda olan, gerek tarihi geçmişi gerek mimari yapısı ile Van'ın hafızasına kazınan binanın, Van için ihtiyaç duyulan, kültür sanat ve sosyal çalışmaların yapılacağı bir merkeze dönüştürülmesi oldukça önem arz etmektedir. Yine Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı genelgesi yayınlandı. Bu eylem planı çerçevesinde bu tür kültür merkezi olabilecek yerlerin halkın kullanımına sunulması, şehrimizin kültürünün yansıtılmasına, sahiplenilmesine ve sürdürülebilir olmasına da imkân tanıyacaktır.” Prestij Gazetesi - Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber