Van Haber - Bir deprem yaşandı, depremin enkazı kaldırılırken, dramlar ortaya çıktı. ortaya çıkan dramlarda, açlık, yoksulluk ve çaresizliğe mahkum edilmiş binlerce yaşam gün yüzüne çıktı. Acar ailesinin dramı da bu yaşama örnek teşkil edecek, binlerce yaşamdan biri.

Baba Hakkı Acar(50), üç tekerlekli hamal arabasıyla,10 nüfusa bakıyor. Babanın kazandığı para, hane nüfusunun gıdasına yetmeyince, on nüfus, hayırseverlerden gelebilecek yardımlara umudu bağlıyor.



""
    Haber:İshak KARA
 
Zemheri soğuklarının iliklerimize kadar işlediği, ağır kış koşullarını yaşıyoruz.

Bu ağır kış koşulları altında, gazetelere her gün yeni bir dramın öyküsü düşüyor. Gazeteler yazdıkça, televizyonlara görüntüler düştükçe, acı, yoksulluk ve çaresizliğin kol gezdiği yeni yaşamlara tanıklık ediyoruz.

Yaşanan depremlerle birlikte, hayata geçirilen yüzeysel politikalar sonrası, bölgede var olan, yaşamsal trajedi daha da derinleşti. Boşaltılan, yakılan köylerden şehirlere insanların göç ettirilmesiyle ayyuka çıkan geçim sıkıntısı ve yoksulluklara yenileri eklendi.

Kent nüfusunun gittikçe büyüdüğü Van’da gelir durumu düzeyinde de ciddi düşüşler meydana geldi. belirli bir zümre, kent  gelirinin 3/2’ sini paylaşırken, nüfusun geri kalan büyük kesimi, 3/1’lik geliri kendi aralarında paylaşarak ayakta kalmaya çalışıyorlar.

""



Gelir adaletsizliğinin pençesine düşen ailelerden biri de, yaşanan depremlerden bu yana konteynır kentte kalan ve şu an barındıkları yerde çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya kalan Acar ailesi.

YİYECEK EKMEKLERİ YOK EVİ NEREDE BULSUNLAR

Acar ailesi Hüsrevpaşa konteynır kent’te yaşamlarını sürdürüyorlar.
Dört çocuklu bir aile, ancak hane reisi Hakkı Acar’ın kardeşi cezaevine düşünce, beş nüfusta buradan katılmış Acar ailesine.

Baba Hakkı acar, üç tekerlekli hamal arabasıyla 10 nüfusun kursağını doyurmaya çalışıyor.
Ama ağır kış koşulları, Hakkı amca’nın da sırtını bükmüş, çaresizleştirmiş.

Günlük geliri 15-20 TL’lik gelir sadece bu çocukların ekmek parasına yetiyor.

12 metre karelik konteynır barınakta yaşamlarını sürdürmeye çalışan Acar ailesi, depremden bu yana her hangi bir yardım alamadıklarını söylüyorlar. çevredeki hayırseverlerin yardımıyla yaşama tutunan Acar ailesinin dramına Van haber tanık oldu ve yaşanılan acıları, acar ailesinin bireylerinin ağzında siz okurlarıyla paylaşıyor.

AYSEL HANIM 12 YILLIK KİRACI

Aysel hanım dört çocuk annesi, kapısını çaldığımızda okula giden dört çocuğuyla,12 metrekarelik konteynır evde, geleceğinden kaygılı bir ruh hali içinde çaresizliği yaşıyordu.
 
Aysel hanımın tek korkusu, yakın zamanda konteynır evde çıkarılacakları kaygısı oysa  Aysel hanım tüm zorluklara rağmen bu barınakta yaşamadan yana.
 
Ne var ki il vilayet ve AFAD yetkililerinin aldığı kararla konteynır ev’de çıkarılacakları söylenmiş.

Yaşadığı zorlu yaşamı Aysel hanım’dan dinliyoruz.

Acar, “12 yıllık kiracıyım, Deprem sonrası 4 çocuğumla birlikte dışarıda kaldık. çocuklarım Hakan (12 ) Ubeydullah ( 11 ) Ayfer (9) Havin (5) hepsi de okula gidiyor. Deprem sonrası hiçbir yardım alamadık, sadece 2 defa o da hayırseverler tarafından kendisine yardım yapıldığını belirten Acar, Eşim 3 tekerlekli hamal arabasıyla biz 6 kişiye bakmaya çalışıyor. Bunun üzerine birde eltim hapise düşünce onun 5 kişilik ailesine yine benim eşim bakmak zorunda kaldı. Bizim elimizde avucumuzda hiçbir şeyimiz yok, bize 6 gün içinde burayı boşaltıp kaya çelebi konteyner kentine gitmemiz isteniliyor. Bizi buradan çıkartmaları durumunda yıkık evimize geri dönmekten başka şansımız kalmıyor” dedi. 

Aynı sorunlarla boğuşan diğer bir aile ise Çekici Ailesi

Hatice Çekici ise 4 çocuk annesi Vedat (14) Sedat (13) Hacer (10 ) Helin (8) adında 4 çocukla birlikte kontenırda yaşıyor.

Hatice Çekici,  “Belediye depremden 6 ay önce ev yapmaları için bize yer tahsis etmiş ancak deprem olunca o evde yerle bir oldu. ağır yıkım verilen evde tapuları olmadığı içinde Toki hak sahibi olamadık,  eşi deprem öncesi çalıştığı inşaattan düşünce beline platin takıldı. Daha sonra çalışamadı. 

Evin geçimini kücük Vedat sağlıyor. 

Evin geçimini sağlayan tek kişi Vedat, 14 yaşındaki oğlum Vedat, boyacılık yaparak günü birlik evin mutfağına katkı sağlıyor. Bize kontenyerdan çıkın diyorlar nakliye arabası tutacak paramız bile yok, yerim olsa zaten giderdim, 2 aylığına Kaya Çelebi konteyner kentine gitmemizi istiyorlar. 6 gün süre verdiler bize, 2 ay bizi Kaya çelebi konteyner kentinde tutacaklar daha sonra bizi çıkartacaklar. Ses ettiğimizde ise git evinde otur diyorlar o sorumluluğu da yine bize veriyorlar. Tek geçimim boyacılık yapan oğlum ve 3-4 ayda bir 100 TL öğrenci parası buda yetmiyor. 4 çocuk okutuyorum. Çocuğum boyacılık yapıyor ama zabıtalarla hergün sorun yaşıyor. Birileri Televizyona çıkıp biz herkese yardım yapıyoruz diyor. Bence bu yardım sadece zenginlere yapıldı. Zengin zaten zengindi bu depremle birlikte gariban yoksulun halini sorun olmadı. Tokiye dilekçe verdik yalnız bize dönen olmadı. Kaldı ki bize toki bile çıksaydı 75 bin TL’yi nerden getirelim zaten evde çalışanımız yok. 2 ay daha idare edecekler ondan sonra büyük ihtimal bir çadır bulup ordan hayatımız sürdürmeye çalışacağız dedi. 

""

KONTEYNERLARDA YAKLAŞIK 25 BİN KİŞİ YAŞIYOR
KONTEYNERLARDA SON DURUM

Konteyner kentlerle ilgili Van Valiliği’nden Milliyet gazetesine yapılan açıklamada şu verilere yer verildi. 

 Son bilgilere göre;

* Eylül 2012’de 16.658 konteyner vardı, Ocak 2013’te bu sayı 5.050’ye indi. (Not: Her konteynerde ortalama 4 kişilik aile yaşasa, yaklaşık 20 bin kişi demek)
* Konteyner kentlerde kalanların dağılımı şöyle: TOKİ hak sahipleri 822, kamu görevlisi 929, kiracı (yani depremden önce kirada yaşayan) 2.141, müşterek tapulu 760, mağdur (depremden önce de kalacak yeri olmayan) 398.


TOKİ hak sahipleri 822, kamu görevlisi 929, kiracı (yani depremden önce kirada yaşayan) 2.141, müşterek tapulu 760, mağdur (depremden önce de kalacak yeri olmayan) 398.

""
Editör: Wan Haber