WanHaber - ÖZEL

 

Van genç nüfusunu gün geçtikçe kaybediyor. İş imkanlarının kısıtlı olması ve yeni iş sahalarının açılamamasından dolayı şehirdeki genç nüfus çareyi İstanbul başta olmak üzere batıdaki şehirlere yerleşmekte buluyor.

 

İŞ ARAMAK İÇİN YOLA KOYULUYORLAR

Kendi şehrinde yaşamak ve hayatını Van’da sürdürmek isteyen gençler iş bulma engeliyle karşı karşıya kalırken buldukları işlerde ise asgari seviyenin çok altında istihdam ediliyorlar. Bu can sıkıcı sebep dolayısıyla gençler memleketlerini bırakıp başka şehirlerde iş aramak için yola koyuluyorlar.

 

YETKİLİLER DURUMA TEPKİSİZ

Şehirde var olan işsizlik sorunu önüne geçilemeyecek seviyelere gelirken şehri yönetenler bu duruma tepkisiz kalıyor. Özellikle yatırımcıların Van’a çekilmesi noktasında bir çok çalışmanın gerçekleştirildiği kamuoyunda konuşulsa da büyük istihdam yaratıcı bir projeye henüz imza atılmış değil. Gençler, özellikle her alanda kendilerine istihdam yaratacak büyük yatırımları dört gözle bekliyor.

 

İŞSİZLİK, EĞİTİM SEVİYESİ GÖZETMİYOR

İşsizlik eğitim seviyesi gözetmeksizin tüm gençlerin önüne çıkıyor. Üniversitelerin farklı bölümlerinden mezun olan gençler kendilerini geliştirmek için bir yerden başlamak gerektiğini vurgularlarken kapıların sürekli olarak yüzlerine kapandığını ifade ediyorlar. Buradan yola çıkılarak işsizlik sorununun eğitim seviyesi gözetmediği de gözler önüne seriliyor.

 

KADINLAR ERKEKLERE GÖRE DAHA ŞANSLI

Gerek sosyal medya gerekse internet sitelerinde yer alan Van özelindeki iş ilanlarında genel olarak bayan elemanlar tercih ediliyor. Bu sebeple iş bulma noktasında kadınların erkeklere göre bir adım daha önde olduğu görülüyor. Van’daki işsizlik sorunu şehrin geleceği için karamsar bir tablo çizerken yetkililerden konu ile ilgili acil çözüm bekleniliyor.

Editör: Wan Haber