Meral YILDIZ

Çaylarına kendi inançlarını da kattıkları için çayları vatandaşlar tarafından gayet beğeniliyor. Çay içenlerden beş altı bardak içenleri görmek mümkündür. Burada komünal çalışma ortamını yaratan gençler ‘Bahoz Filminden’ etkilenerek birbirlerine ‘Mahmut’ diye hitap ediyorlar.

 
Bu gençlerin çalışma tarzlarındaki başka bir özellik de patronsuz ve işçisiz olmalarıdır. İsteyen istediği zaman önemli işi için ayrılıp zaman ayırabiliyor. Onun yerine bu işi yapacak biri her zaman vardır. Zaten dışarıda yapacak işleri olmayanlar semaverin başında arkadaşlarının yanındadır. Bu arkadaşlardan her biri kendi alanında irade bilgi birikim sahibi birer bilge gibiler. İstediğiniz kişi ile istediğiniz konuyu konuşun, ufkunuzu açacak keyifli sohbetler yapıyorlar.  
 
‘Paylaşmak komün yaşamdır’
 
Onlara, "Bu yaptığınız iş komün yaşam mıdır?" dediğimizde, “Eğer komün beraber kazanıp beraber paylaşmak ise evet tam da komün yaşam tarzıdır” cevabını veriyorlar. Ellerinde yeni projeleri de var. Şimdiden birkaç başka pratik ile ilgileniyorlar. Mesela grup toptan veya biri bazen, Yüniplik-Köyiçi'nde bostanda çalışmaya katılıyor. İmkân ve fırsatları oranında birkaç komün oluşturmayı hedeflemişler. 
 
‘Komün yaşam her kes için dini, vicdani, insani bir görevdir’
 
Yapılan çalışma hakkında açıklama yapan Mahmut Tunçdemir, komünal hayatın ütopya olmadığını belirterek, "Ailenin kendisi Komün yaşam pratiğidir. Mesela anne baba çocuk ona muhtaç iken çocuğa sığınak olur; Ama anne baba çocuğa muhtaç olduğunda da çocuk, akraba, sığınak olur. Mesele çoğun az ile eşit paylaşıp yaşaması, fırsat ve imkân sağlamasıdır. Bu olmadığı için dünyada kaos var. Komün yaşam her kes için dini vicdani insani bir görevdir” diye kaydetti. 
 
‘Ben akşama kadar çalışır ihtiyacım kadar olanı alır, gerisini arkadaşlarımla paylaşırım’ 
 
"Komünal yaşam toplumda, yasalarda ne kadar meşru?" sorumuza Tunçdemir,  “Ben akşama kadar çalışır ihtiyacım kadar olanı alır, gerisini arkadaşlarımla paylaşırım kime ne? Bunun neresi gayri ahlaki? Neresi gayri dini? Neresi gayri vicdani? Neresi gayri insani? Her kes kendi ekmeğini kazanıp işçilik yapmasa, zengin diye bir sınıf mı olur? Zenginlik fakirlik varsa işçilik işverenlik olduğu içindir” açıklamalarına yer verdiler. 
 
‘Söylediklerimiz, yaptıklarımızın açıklaması olacak’
 
Yoksulluk için nasıl çözümler üretilebileceğine dair açıklamalarda bulunan Tunçdemir, “Bizim için konuşma devri bitmiştir. Kimseye söyleyecek bir sözümüz yok. Ama bizim gerçekleştirmeye ömrümüzün yetmeyeceği kadar çok işimiz var. Biz model olmak istiyoruz. Başka bir dünya mümkün diyoruz. Sen düz olursan düzelmeyecek hiçbir şey yok diyoruz. Artık yaptıklarımızın açıklaması olacak söylediklerimiz” dedi./İpekyolu Gazetesi
Editör: Wan Haber