Van'da geçtiğimiz günlerde Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde yaşanan doktor eksikliğinden dolayı A4 kağıtlarına “Birimlerimiz hizmet vermemektedir” uyarılarının yazılması üzerine HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç meclise soru önergesi verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istenen soru önergesinde  "Söz konusu haberde YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde kış aylarında günlük 1.500’den fazla kişinin hastaneye geldiği, KBB (Kulak-Burun-Boğaz) ve nöroloji servislerinde doktor sıkıntısı yaşandığı ifade edilmektedir. Tedavi olmak amacıyla hastaneye gelen hastalar da telefon, internet üzerinden veya hastaneye gittiklerinde sıra alamadıklarını, yaşanan doktor eksikliğinden dolayı özel hastanelere mahkum edildiklerini belirtmektedirler." cümleleri yer aldı.

Van'ın sağlık alanında bölge illerdeki vatandaşlar tarafından da tercih edildiğini ifade eden Sarısaç şunları söyledi; "Bölgenin en büyük ili olmasına rağmen Van, sağlık alanında yaşanan kronikleşmiş sorunlardan dolayı bugün 80’inci sırada yer almaktadır. Bu durum hastalarını Van’a getiren Hakkâri, Muş, Iğdır, Ağrı ve Bitlis’i de ciddi bir şekilde etkilemektedir. Dolayısıyla doktorların uzun süreli Van’da görev yapmaması, cihaz eksiklikleri, idarelerin tutumları sağlık hizmetinde devamlılığı sağlamamaktadır. Yine son yıllarda hukuksuz bir şekilde yüzlerce sağlık emekçisinin KHK’ler eliyle ihraç edilmesiyle birlikte var olan sağlık personeli açığı daha da derinleşmiştir. Bu bağlamda ilimizde hasta başına düşen doktor sayısı oldukça az olmakla birlikte çevre illerle birlikte bundan yaklaşık 2 milyon insan etkilenmektedir"

Editör: Wan Haber