Haber: Oktay Candemir
 
Dilencilere yönelik sürekli hareket halinde olan bir ekip kuran Belediye Zabıta Müdürlüğü, çalışmalar neticesinde Ramazan ayı başından şuana kadar 300 dilenciyi il dışına çıkardı. Duygu sömürücülerin adeta istila ettiği Van’da yapılan çalışmalara rağmen hala sayıları yüzlerle ifade edilen dilencinin varlığı rahatsızlık yaratıyor.
 
Van, özellikle 2011 yılında yaşanan depremin ardından adeta dilencilerin konağı haline geldi. Suriye´den gelen dilencilerin de bu kervana katılmasıyla özellikle Ramazan ayının ilk günlerinde kent yaşanmaz hale geldi. Kaldırımları, sokakları, çay ocaklarını mesken tutan dilenciler Van halkının dini ve yardımlaşma duygularını da istismar ederek dilenciliği adeta bir sektör haline getirdi. Bunun üzerine harekete geçen Van Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri dilenciliğin önüne geçmek amacıyla sürekli hareket halinde olan 6 kişilik bir ekip oluşturdu.
 
Yapılan müdaheleler sonucunda dilenciler bir bir toplanırken Suriye, Urfa, Mardin ve Adana´dan Van´a geldiği tespit edilen 300 dilenci Van dışına çıkarıldı.
 
"300 DİLENCİ İL DIŞINA GÖNDERİLDİ"
 
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Van Belediyesi Zabıta Müdürü Vahap Kıpçak, yaptıkları çalışmalarla dilenci sayısının azaldığını söyledi. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Van´da ki dilenci sayısının korkunç derecede arttığını ifade eden Kıpçak, "İçinde bulunduğumuz yoğunluğa rağmen dilencilere karşı sürekli hareket halinde olan bir ekip kurduk. Sokakta sürekli müdahelede bulunduk. Ramazan ayı yardımlaşma ayı ama bunu dilencilik adı altında sektöre dönüştürmüş gruplar var ve halkın dini duyguları istismar ediliyor. Van´a özellikle Adana, Urfa, Mardin, Osmaniye ve Suriye´den dilencilerin geldiğini tespit ettik. 20 günde 300´ün üzerinde dilenciye müdahele ederek il dışına gönderdik." dedi.
 
"DİLENCİLERİN ARKASINDA ŞEBEKELER VAR"
 
Van´a gelen dilencileri organize eden grupların olduğunu kaydeden Kıpçak, "Sürekli hareket halinde olan ekiplerimizle birlikte yakaladığımız dilencilerin üzerinden kuruş para çıkmaması, bunların dilenerek topladığı paraların birileri tarafından hemen ellerinden alındığını gösteriyor. Buda bunları organize eden şebekelerin varlığını ıspatlıyor. Van´da yaşanan depremle Van halkının duygularının hassaslaşması ve güçlü yardımlaşma duygusu dilenci sektörünün iştahını kabartıyor. Bu yüzden özellikle Van tercih ediliyor. Van halkınında bu konuda bilinçli olması ve dilencilere para vermemesi gerekiyor." diye konuştu.
 
"OTELLERDE KONAKLAYAN DİLENCİLER VAR"
 
Van Belediyesi olarak dilencilere kesinlikle taviz vermeyeceklerini kaydeden Kıpçak şöyle konuştu: " Dilencilerin üzerinden aldığımız paraları makbuz ve tutanakla muhasebeye teslim ediyoruz. Yakaladığımız dilencilere ise Van´ı terketmeleri konusunda 2 günlük bir süre veriyoruz. Bir çoğunu da belediyemizin imkanlarıyla gönderiyoruz. Dışarıdan gelen bir çok dilencinin otellerde konakladığını tespit ettik. Otel sahipleriyle bir araya gelerek kendilerine dilencileri barındırmamaları konusunda uyarıda bulunduk ve kendileride makul davranarak bu konuda bizlere yardımcı oldu. Yürüttüğümüz tüm çalışmalar kapsamında dilenci sayısında büyük bir düşüş yaşanıyor ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Halkımız bu konuda rahat olsun."
Haber : Oktay CANDEMİR
Editör: Wan Haber