Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Vural, "Çiftçiler bir yerde sevinmekte haklı, kar ekini sıfır derecede tutar, eksi 25'in altında olunca da çürütür. Şuanda Van'da ekinlerin donması tehlikesi gibi bir durum yok. Çiftçiler sevinmekte haklı" dedi.

Van'da bu yıl son yılların en yoğun karı düştü. Ocak ayı başlarında yağan yoğun kar ardından geçtiğimiz hafta da aynı yoğunlukta kar yağışı gerçekleşti. Yüksek kesimlerde 1 metreyi aşan kar, yolların kapanmasına yol açarken, şehir içi ulaşımda da büyük sıkıntılar yaşandı. Yoğur kar nedeniyle il genelinde 990 mahallenin yolu ulaşıma kapandı. Okullar tatil edildi, uçak seferleri yapılamadı.

ÇİFTÇİ SEVİNDİ

Kar yağışına en çok sevinen kesim ise buğday üreticisi oldu.

Van'a düşen ilk kar, yağan yağmur nedeniyle kısa sürede eriyince buzlanma tehlikesi ortaya çıkmıştı. Ancak buzlanma gerçekleşmeden ikinci kez yere tekrar kar düşmesi üreticiyi sevindirdi. Yağan ikinci karın buzlanmayı önlediğini, bu nedenle de hasatlarının çürümekten kurtulduğunu belirten Gürpınarlı çiftçiler, şunları söyledi:

"İlk düşen kara sevinmiştik, ama kısa sürede erimesi bizi korkutmuştu, toprak donarsa tüm hasadımız bozulacaktı. Fakat büyük bir donma olmadan bu kez yine kar yağınca bu durum bizi sevindirdi. Bundan sonra da kar erise bile aşırı bir donma olmayacağını düşünüyoruz. İnşallah kırsal alanda bu kar erken kalkmaz."

ÇİFTÇİ HAKLI

Bu arada gazetemize konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Vural, kışın dinlenme halindeki bitki ile bitkinin kar ve buzlanmayla ilişkisi konusuna açıklık getirdi.

Çiftçinin kaygılarına katıldığını belirten Vural, buzlanma durumunda, ya da eksi 25'in altındaki bir soğuk hava durumunda bitkinin zarar görebileceğini söyledi.

Şu anda Van'da böyle bir tehlikenin olmadığını da ifade eden Vural, "Gerçi şu anda öyle bir durum yok, ama bu ikinci kar düşmeseydi, buzlanma olsaydı, ya da topraktaki sıcaklık eksi 25 derece ve daha altında olsaydı bitki zarar görürdü. Tabi şu anda çiftçi sevinmekte haklı, çünkü kar bu olasılığı ortadan kaldırdı." diye konuştu.

"KAR SIFIRDERECEDE TUTAR"

Karın toprak üzerindeki etkisine de değinen Vural, zannedildiği gibi karın toprağı dondurmadığını, tam tersine yüzeydeki aşırı soğuktan koruyarak toprağı daha sıcak bir ortamda tutuğunu söyledi.

Vural, "Karın toprak ve bitki üzerindeki etkisi önemlidir. Kar ile toprak arasında sürekli sıfır derecelik bir sıcaklık vardır. Bu nedenle kar, kış aylarında hem toprağın donmasını, hem de bitkinin çürümesini engeller."

KARIN BİTKİYE ETKİSİ

Uzmanlar ayrıca kar suyunun topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin kolayca istifade etmesini sağladığını söylüyor.

Buna göre, toprakta bol miktarda mineral bulunsa bile, bitki köklerinin bunları alabilmesi için çözünmüş halde olmaları gerekiyor. Kar suyu bu minerallerin kolayca çözünmesini sağlıyor.

Karın bitkilere su sağlamadaki etkinliği, su muhtevası ve erime şartlarına bağlıdır. Kıştan sonra havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birlikte eriyen kar suları toprak tarafından iyice emilir. Toprak tarafından yavaşça emilen kar suları bitkiye su ihtiyacı bakımından büyük fayda sağlar.

Adil Harmancı-Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber