Lezgin Botan soru önergesinde şunları kaydetti : Son aylarda “vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, bozulan kamu düzeni, huzur ve asayiş ortamının tekrar tesis edilmesi” adı altında çeşitli yerleşim yerlerinde sürdürülen operasyonlarda çok sayıda yurttaşın da zarar gördüğüne dair haberler basın organlarında yer almaktadır.

18 Nisan 2016 tarihinde seçim bölgem olan Van ilimiz Hacıbekir Mahallesi’nde de sürdürülen benzer bir operasyon sonucu Remziye BOR adlı 7 aylık hamile bir kadının ağır şekilde yaralandığı ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisinin devam ettiğine dair haberler basına yansımıştır.

Olayla ilgili 19.04.2016 tarihinde Van Valiliği’nin yapmış olduğu açıklama ile yaralı Remziye BOR’un yakınlarının basına yansıyan beyanları arasında ciddi çelişkiler bulunmaktadır.

Bu bağlamda:
1- 18 Nisan 2016 tarihinde Van ilimiz Hacıbekir Mahallesi’nde bir eve düzenlenen operasyon sırasında sivil yurttaşların zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınmış mıdır? Alınmışsa bu tedbirler nelerdir?

2- Van Valiliği tarafından 19.04.2016 tarihinde operasyonla ilgili yapılan açıklamada ilgili adresteki evde çıkan çatışmada bir polis memurunun hayatını kaybettiği, bir  
örgüt mensubunun öldürüldüğü ve aynı evde bulunan bir kadının da yaralandığı iddia edilmiştir. Yaralanan kadın ile ölü ele geçirildiği iddia edilen şahsın kimlik bilgisi neden kamuoyuyla paylaşılmamıştır? Yaralanan kadının Remziye BOR adlı 7 aylık hamile bir kadın olduğu bilgisi doğru mudur?

3- Valilik açıklamasında kimlik bilgisi verilmeden yaralandığı iddia edilen Remziye BOR adlı hamile kadının başka bir kimlik bilgisi ile hastaneye kaydedildiği ve yakınlarının görmesine izin verilmediği bilgisi doğru mudur? Doğru ise hangi gerekçe ile şahsın kimliği gizlenmiş ve ailesi ile görüştürülmemiştir?

4- Van Valiliği’nin ölü ele geçirilen kişi ile yaralanan kadının aynı evde olduğu iddiasının tersine; Remziye BOR’un akrabalarının basına yansıyan anlatımlarına göre” Remziye BOR’un evde yalnız olduğu herhangi bir uyarı yapılmadan eve doğru ateş edildiği ve kapının kırılarak içeri girildiği ve evin içinde önce darp edildiği sonra da arkadan ateş edilmek suretiyle yaralandığı” yönündeki iddialar doğru mudur? Bu iddiaları araştırmak için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?

5- Son bir yıl içinde güvenlik güçlerinin yürüttüğü operasyon ve gözaltı işlemleri sırasında gerekli tedbirleri almamaları nedeniyle kaç sivil yurttaş zarar görmüştür? Hayatını kaybeden, yaralanan, maddi ve manevi zarara uğrayan sivil yurttaş sayısı kaçtır?

6- Kendilerine verilen görevleri yürütürken gerekli önlemleri almadıkları için yurttaşların zarara uğramasına sebep olan kaç görevli hakkında ne tür yasal işlemler yapılmıştır? Zarara uğrayan yurttaşların zararlarının tazmini konusunda bu güne kadar kaç yurttaşa ne tür ayni ve nakdi yardımlar yapılmıştır?

7- Güvenlik güçlerinin görevlerini yaparken vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren uygulamalarının önlenmesi için herhangi bir yasal çalışmanız var mıdır?

Editör: Wan Haber