Van’da son zamanlarda artan uyuşturucu bağımlılığının hat safhaya çıktığını ve önlem alınmaması durumunda ili çok büyük bir tehlikenin beklediğini belirten VAKAD gönüllüsü Münevver Ölmez, “Yaklaşık iki yıldır alanlarda sağlık seminerleri veriyoruz. Bu seminerlerde gördük ki, uyuşturucu bağımlısı yaşı 9’a indi ve bağımlı sayısı ise yüzde 80’lere ulaştı” dedi.


“ÇOCUKLAR BİR TL’YE UYUŞTURUCU BULABİLİYOR”
Uyuşturucu bağımlısının Van’da artmasının birçok sebebi olduğunu ifade eden Ölmez, “Emniyet güçleri görevini tam yapmaması, uyuşturucunun çok ucuz olması ve her yerde uyuşturucunun rahatlıkla bulunması ilde uyuşturucu bağımlılığının artmasına neden oluyor. Van’da uyuşturucu bulmak çok basit. Çocuklar bir TL’ye bile uyuşturucu bulabiliyor. Ucuz olması hesabıyla önce esrara alıştırılıyor çocuklar. Daha sonra bağımlılık ilerledikçe eroine başlıyorlar. Bir nevi gelecekteki içicileri yetiştiriyorlar” ifadelerini kullandı.


Van’da çocukların uyuşturucunun pençesine düştüğünü belirten Ölmez, “Okul önleri başta olmak üzere, sokaklarda, sigara satıcılarında kısacası çarşının her yerinde rahatlıkla uyuşturucu bulunabiliyor. Çocukların erken yaşta başlamasının bir sebebi de ailesidir. Çünkü ailesi uyuşturucu sattığı için çocuklar önce içici oluyor daha sonra da bunu arkadaşlarına ve çevrelerine kullandırdıkları için zamanla birer satıcı oluyor” dedi.


Yetkililerin bu soruna daha duyarlı olmasını ve ilde gün geçtikçe artan bağımlılığa karşı daha çok tedbir alması gerektiğini ifade eden Ölmez, “Van’da önlemler çok yetersiz. İstanbul gibi koca bir şehirde uyuşturucu satıcıları yakalanıyor, Van gibi küçük bir yerde nasıl olurda uyuşturucu satanlar yakalanamıyor. 9 -10 yaşındaki bir çocuk uyuşturucu bulabiliyorsa emniyet güçleri bunu nasıl bulamıyor. Emniyet güçlerimizin uyuşturucuya mahal vermemesini istiyoruz. Bu konuda emniyet güçleri uyuşturucunun ile girmesini engelleyebilir. Aynı zamanda Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte özellikle satışının yoğun olduğu okul önlerinde bir tedbir alınabilir” şeklinde konuştu.
Açıklamalarında ailelere ve gençlere uyarılarda bulunan Ölmez, “Gençlerin arkadaş kurbanı olmamalarını, ‘bir kereden bir şey olmaz’ sözüne kanmamalarını istiyoruz. Çünkü bir denemeden sonra nelerin olduğunu bizler gördük. Görüştüğümüz gençlerden biri arkadaş tavsiyesi ile başladığı uyuşturucuyu bırakmak için adeta elimizde çırpınıyordu. Gençlerimizin bu duruma düşmemeleri için ailelerinde dikkatli olması gerekiyor. Ailelerimizden çocuklarının davranışlarında ya da bedenlerinde herhangi bir değişiklik gördüklerinde mutlaka doktora götürmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.


“BÜTÜN AİLELER TEHLİKE ALTINDA”
Van’da Alkol ve Madde Bağımlılar Araştırma Tedavi Merkezi’nin (AMATEM) kurulmasının şart olduğunu belirten Ölmez, “Van’da uyuşturucuyu bırakmak isteyen çok kişi var. Bire bir görüştüğümüz insanlar, her yolu denediklerini ancak bir türlü bırakamadıklarını söylüyorlar. İlde bağımlı sayısının çok olması nedeniyle AMATEM kurulması gerekir. İlimiz de uyuşturucu bağımlılığı sayısında ciddi artış var ve hızla da devam ediyor. Ben önümüzdeki yılları düşünmek bile istemiyorum. Ben de bir anneyim. İleride benim de çocuğumun başına gelir diye de çok korkuyorum. Her ailenin başına gelebilecek bir şeydir bu. Ortak bir sorundur bu. Bu nedenle bu soruna bir an evvel müdahale edilmesi gerekir” diye konuştu.

Editör: Wan Haber