Van merkezinde uzun yıllar askeri birim olarak hizmet veren, Van’ın sosyal yaşamına damgasını vuran, ancak kentin büyüyüp gelişmesi ile birlikte zaman içinde şehirde sıkışarak işlevini kaybeden rant değeri yüksek askeri arsalar Milli Emlak Müdürlüğü kanalıyla TOKİ’ye devredildi. TOKİ, Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli askeri arsalara karşılık ihtiyaç duyulan yerlerde lojman ve hizmet binası yapacak.

ARSALAR VAN’IN EN DEĞERLİ YERİNDE 

İl Jandarma Alay Komutanlığı, Merkez Komutanlığı,  Mahfel (Gazino-Orduevi)  Askeri Mahkeme, Seferberlik Tetkik Kurulu, depo, kademe, lojman ve farklı amaçlarla kullanılan 49.200 metrekarelik bina ve arsaları Van’ın emlak değeri en yüksek semtlerinden Şerefiye mahallesinde bulunuyor.

ARSALAR SATILABİLİR

TOKİ’ye devredilen arsaların “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Satış, Devir, İntikal, Kiraya verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği” kapsamında satışının da söz konusu olabileceği öğrenildi.

VER ARSAYI AL LOJMANI 

TOKİ’ye devri yapılan askeri arsa alanında, iş merkezleri, ofis, büro, alışveriş merkezi, çok katlı mağaza, çarşı, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültürel tesisler, otel, motel, özel yurt ile rezidans gibi konaklama tesisleri, restoran, kafe, lokanta, özel spor tesisleri, yönetim binaları, banka ve finans kurumları yer alabilecek.  21 Aralık 2006 Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile imzalanan protokol uyarınca, MSB’ye tahsisli arazilerin kıymet takdir bedeli oranında TOKİ’ye devri karşılığında, ihtiyaç duyulan yerlerde lojman yapılıyor. Van’da askeri arsalar bu protokol kapsamında TOKİ’ye devredildi.

ANILAR SİLİNDİ

Askeri lojmanların yıkılması ve TOKİ’ye devredilmesiyle birlikte asker-sivil ailelerin komşuluklarına ilişkin anılarda silinmiş oldu.

Kaynak: İlhan Siyahtaş - Vansesi

Editör: Wan Haber