Demokratik Toplum Kongresi tarafından bir otelde gerçekleştirilen ‘Yerel Yönetimler ve Ekoloji Çalıştayı’ konulu program başladı. Etkinliğe BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, Bostaniçi Beldesi Belediye Başkanı Nezahat Ergünüş, BDP PM Üyesi İhsan Çoşkun ve Nejla Yıldırım, BDP İl Başkanı Musa İtah ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. 
Çalıştayın açılış konuşmasını Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi yaptı. Ardından Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’ın F Tipi Cezaevi’nde gönderdiği mesaj okundu.

""


Daha sonra konuşan Muş Milletvekili Demir Çelik, çalıştayın amacı ile ilgili bilgi verdi. Yerel yönetimlerin oluşturmak istediği modellerden örnekler veren Çelik, “Yerel yönetimleri demokrasinin hayat bulacağı yeni bir algı, yeni bir zihniyet, topluma yeni bir seçenek olarak sunacaksak devlet dışını esas alan, devletin yanı başında aslında toplumun öz gücüne dayalı, demokratik normalitesini, demokratik bilincini ortaya çıkaran ve onu fırsata dönüştüren bir algı anlayışıyla yaklaşmamız gerekiyor. 2010 Nisan ayında bunu modeli kamuoyu ile paylaşmıştık. Gerek 2010’nun Nisan’ın dan itibaren geçen 3 yıllık süreç, gerek 14 yıllık mevcut var olana yerel yönetimlerimizin modelinden bağımsız el yordamıyla kendimizi de kentimizi de nasıl yöneteceğimize yönelik bir arayışı devreye soktuğumuz pratik uygulamaları eleştiriye muhtaç konumdadır. Bu çerçevede 2014’ü, sadece ve başına BDP hakları üzerinde birkaç belediyeyi kazanmak, birkaç ilde yerel yönetimleri ve il genel meclisini kazanmak ile sınırlandırarak ona indirgenecek bir süreç olarak değerlendirmiyoruz. Bu yönüyle de biz seçimden bağımsız, seçimlerin ötesinde, Kürtlerin meşru demokratik taleplerinin demokratik barışçıl çözümüne fırsat verebilecek, bu anlamıyla da Kürtlerin demokratik özerklikten kendini demokratik Türkiye formatı içerisinde ortak vatan diyen halkaların özerk yönetimlerle birliğine, onların ortaklaşmasına fırsat verebilecek bir süreci birlikte örelim, örgütleyelim istiyoruz. Ama aynı zamanda küresel kapitalizme karşı, küresel demokrasi hareketinin de yerel yönetimlerden özerk demokratik yönetimlerden başlanarak bir emperyalizm kuşatmaya karşı enternasyonal bir ruhla, küresel demokrasiyi bölgemizden demokratik konfederal ilişkilerle, Orta Doğu halkalarına, oradan da bütün dünya halkalarına demokratik konfederal ilişkilerle bir küresel demokrasi hareketinin kendi yerel dinamiklerimiz üzerinde harekete geçmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.


2 gün sürecek olan toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Editör: Wan Haber