Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya Van Vali yardımcısı Mehmet Yüzer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Harita Emlak Daire Başkanı Tamer İnan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al ve Van Belediyesi yetkilileri ile vatandaşlar katıldı. Basına kapalı olarak yapılan toplantının ardından bir açıklama yapan Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, toplantının verimli geçtiğini belirtti. Kimsenin yeni imar planının eksiksiz olduğunu iddia etmediğini ifade eden Yüzer, “Toplantıda birçok konuda görüş birliğine varıldı. Bu anlamda verimli bir toplantı gerçekleşti” dedi.


İmar planlarının herkesi yüzde 100 mutlu etmediğini vurgulayan Yüzer, “İmar planları acı ilaçlara benzer. Eğer hastaysanız ve doktor ilaç verdiyse, bu ilacı mutlaka kullanmanız gerekir. Aksi taktirde kullanmazsanız ölürsünüz. Şehirler için imar planı da acı ilaç gibidir. Bir şehre imar planı yapmazsanız, yolu olmayan, parkı olmayan gecekondu şehirler, beton yığını şehirler oluşturursunuz. Nasıl insanlar ilaçlarla iyileşirse, kentlerde imar planları ile güzelleşir” ifadelerini kullandı.


Geride kalan süreç içerisinde yeni imar planının askıya çıkarıldığını belirten Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü Harita Emlak Daire Başkanı Tamer İnan ise, bu süreç içerisinde halkın itirazlarını alarak değerlendirme sürecine başladıklarını söyledi. İldeki sivil toplum örgütleri ile bir araya gelerek onların düşüncelerini aldıklarını ifade eden İnan, “Van planlama çalışmalarında, öncelikle bizi sınırlayan, zorlayan bazı sıkıntılar vardı. Bunları tespit etmek üzere çalışma başlattık. Bunlardan biri kıyı kenar çizgisiydi. Bu çizgi, mülkiyet ve yapılaşma anlamında kısıtlayan bir faktördür. 1655 kodu dediğimiz afet kodu, akabinde taşkın riski taşıyan dereler, enerji nakil hatları gibi bazı sınırlayıcı faktörleri alarak planlama çalışmalarına başladık. En önemli sorun trafik ve ulaşım sorunuydu. Bunu rahatlatacak analizler yaptık. Bununla bağlantılı trafiği rahatlatacak aksları plana işledik. Bunun yanında havaalanının sınırlaması, katları sınırlandıran bir faktör. Yapılan çalışmalar sonucunda kentin ana çekirdeğini oluşturduk. Bir merkez ve bu merkezle bağlantılı alt merkezler oluşturduk. Bunları ulaşım ağları ile birbirlerine bağladık” dedi.


Bundan sonraki süreci belediye ile birlikte yürüteceklerini dile getiren İnan, “İtiraz sürecini tamamlayıp planı şu anki sorunları giderilmiş şekilde önümüzdeki ayın başında tekrar askıya çıkarmaya çalışacağız. STK'lardan bize gelen temel eleştirilerden biri kat sınırlaması. STK'lar planlardaki katları yetersiz buluyor. Bizde bunun biz projeksiyon hukukunun olması gerektiğini ifade ettik. Kaldırabileceği nüfus değerine göre, kat dağılımını yaptığımızı kendilerine ifade ettik. Biz bütün önerileri dikkate alacağız. 1655 kodu dediğimiz kod, bu Van'ın gelişmesi önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Afet riski nedeni ile yapılaşmaya kapatılması gereken alan. Ancak bu afet kodunun altında kalanda 4 bine yakın bina var. Bunların hukuki durumları ne olacak? Bu konuda bazı öneriler geldi. Afet kodunun düşürülmesi ile ilgili. Bizde kod biraz daha aşağı çekilebilir mi? Diye bir çalışma başlatıyoruz. Önümüzdeki günlerde, kodu aşağı düşürme durumu söz konusu olursa, birçok vatandaşın sorununu çözmüş olacağız. Kod düşmezse bu konutların taşınması ile ilgili gerek bakanlık olarak gerekse belediye ya da AFAD bu konuda dönüşüm ve taşıma çalışmalarını da başlatacak” şeklinde konuştu.


Sahil yolu ile ilgili bir önerinin de kendilerine sunulduğunu sözlerine ekleyen İnan, “İskele’den Van Kalesi’ne bağlantı sağlayacak gezinti yolları, otoparklar, koşu yoları olan aynı zamanda peyzaj düzenlemeleri, kuşların gözlemleneceği kulelerin olacağı bir sahil projelendirme çalışması başlattık. Sahil yolu konusunda da STK'larla uzlaştık. Van, gölü ile bütünleşememiş, gölün kıyısında olmasına rağmen bir sahil kenti olamamış. Biz de Van’ı sahil ile bütünleştirecek, barıştıracak bir çalışma yürütmek istiyoruz. Şu anda da bu çalışmanın içindeyiz” diye konuştu.

""

Editör: Wan Haber