Araştırmada, daha çok Amazon, Bengal ormanları ile kırsal alanlarda görülen ve karaciğer sirozu yapan Delta virüsünün (Hepatit D) bölgede yaşanan kaos ve göç nedeniyle Van şehir merkezinde arttığı belirlendi. 

Van YYÜ Tıp Fakültesi Gastroentereloji Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Cumhur Dülger, 'Virüsün şehirleşmesi' adı altında yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlar elde etti. 1 yılda 3 bin 500 hasta üzerinde yapılan araştırmada, tedavi şansı yüzde 20 olan ve karaciğer sirozu yapan Delta virüsünün şehirleştiği ortaya çıktı.

GENEL EĞİLİME AYKIRI

Yapılan araştırmada elde ettikleri sonuçların kendilerini de hayrete düşürdüğünü anlatan Doç.Dr. Dülger, "Bu virüsün Brezilya, Bengal, Amazon ormanları, Asya stepleri ve kırsal kesimlerde görülme oranı yüzde 68 iken şehir merkezlerinde çok düşüktür. Ancak Van'daki araştırma sonuçlarına göre görülme oranı şehir merkezinde yüzde 20, kırsal kesimde yüzde 12'dir. Yani tam tersidir. Van'daki hastalarda yaptığımız araştırmada bu virüsün şehir merkezinde toplandığını tespit ettik. Bu aslında dünya tıbbına aykırı. Dünyada ilk defa biz bu virüsün şehir merkezinde toplandığını tanımladık. Virüsün şehirleşmesinin sebebi bölgedeki sosyo ekonomik sıkıntılar ve kaos ortamının sağlık sistemi üzerindeki olumsuz etkisi diye düşünüyoruz. Bu virüsün önüne geçilmesi için öncelikle halk sağlığının ve sosyolojiyle ilgili birimlerin yoğun bir çalışma yapması gerekiyor. Hijyen, ekonomik sorunlar ve sosyal sorunlarla birlikte hastalığın arttığını söyleyebilirz" dedi.  

KAYNAK; DHA

Editör: Wan Haber