Devlet Hava Meydanları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Birdal, Türkiye'de ilk kez Van Havalimanı'nda uygulanan sistemle uçakların, yaklaşma, iniş ve kalkışlarında yerde kurulu sistemler yerine, uydulardan yararlandığını ve bu sistemle ilk gece uçuşunun Sun Express tarafından gerçekleştirilmesinin Türk Havacılığı açısından önemli bir aşama olduğunu belirtti. 


Türkiye'de ilk kez uygulanan Seyrüsefer Performansı Yaklaşması (RNP APCH) yöntemleri için Van Havalimanı'nı pilot bölge olarak seçtiklerini ifade eden Birdal, söz konusu uygulamada yerde tesis edilmiş VOR, NDB, DME, ILS gibi seyrüsefer yardımcı cihazları yerine, hava araçları tarafından uydu sisteminin birincil seyrüsefer sistemi olarak kullanıldığını söyledi.


Birdal, sistem hakkında şu bilgileri verdi:


“Ülkemiz hava sahasında ilk olarak Van Havalimanı 03 pisti için uygulanacak RNP APCH (Gerekli Seyrüsefer Performansı Yaklaşması) usulleri 13 Aralık 2012’den itibaren Türk tescilli hava araçlarının kullanımına sunulmuştur.
Konuyla ilişkin olarak yapılan hazırlık çalışmalarında, Van Havalimanı için, doğal coğrafya yanında direk, bina, anten gibi yaklaşık 66 bin yapay mania da tek tek değerlendirilerek hava araçlarının takip edeceği rota ve kullanacakları en düşük irtifalar belirlenmiştir. Daha sonra; “flyability -uçulabilirlik dediğimiz ikinci düzey doğrulama ve gerekli simülasyon değerlendirmelerinin yapılabilmesi amacıyla THY ve SXS ile ortak çalışmalar tamamlanmış ve nihayet RNP yaklaşması THY tarafından Ekim ayı içinde Van için düzenlenen bir uçuş esnasında, görerek meteorolojik şartlarda da denenmiştir. Alınan olumlu geri bildirimler sonucunda, uçuş kontrol süreci başlatılmış, uçuş kontrol uçağımız ile 23 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirilen uçuş kontrol neticesinde yeni uygulama usulü nihai olarak doğrulanmış ve kullanıma verilebileceği bir kez daha teyit edilmiştir.


Konvansiyonel yöntemlerle direkt yaklaşma verilemeyen ve sadece turlu yaklaşma imkânı bulunan Van Havalimanımızda RNP APCH usullerinin devreye girmesi ile birlikte; 03 pistine direkt yaklaşma imkânı sağlanmış, turlu yaklaşmadan kaynaklanan sıkıntılar giderilmiştir.


Bu sonuçlarla Van Havalimanına olumsuz hava şartları veya düşük görüşün hâkim olduğu koşullarda gerçekleştirilen uçuşlar için yaşanan pas geçme ve sefer iptalleri ihtimalinin önlenmesine yönelik önemli bir başarı sağlanmıştır.
Özellikle havalimanı civarındaki coğrafi yapı nedeniyle direkt yaklaşma usullerinin tesis edilemediği veya coğrafi yapı nedeniyle sınırlı yaklaşma usulleri dizayn edilmiş diğer havalimanlarımız için de RNP yaklaşma yöntemleri planlanmaktadır.
Bu kapsamda, öncelikli olarak, Trabzon, Gazipaşa, Iğdır, Dalaman, Kahramanmaraş, Siirt ve Erzincan Havalimanları için Van Havalimanı RNP usulünde izlenen süreç takip edilerek, 2014 yılı sonuna kadar RNP usullerinin tesisi gerçekleştirilecektir.


Ayrıca, bu konuda edinilen tecrübe ve bilgi birikimi bölgemizdeki diğer ülkelerle paylaşılarak, bu ülkelere RNP usullerin tasarımında destek olabileceğimiz değerlendirilmektedir. Van’da başlatılan bu hizmet, Türk Sivil Havacılığı açısından çok önemli bir adımdır. Van’a, havacılık sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Editör: Wan Haber