Gelişen sanayi ile unutulmaya yüz tutan meslekler arasında olan bileme işleri 3 kuşaktan beri aynı aile de devam ediyor. Mesleklerini kendilerinden sonra gelecek kuşağa aktarmak isteyen Muzaffer Cengiz isimli bilemeci ustası, bu durumdan pekte ümitli olmadığını söyledi. 3 kuşaktan beri bu mesleği sürdürdüklerini ifade eden Cengiz, “Bizden sonraki kuşaklara bırakabilirsek bırakırız, çünkü fazla bir önemi kalmadı. Bazı mesleklerin fazla bir önemi kalmıyor. Artık ülkenin her yanı sanayileşiyor, makineleşiyor. Gittikçe büyük makineler geldiği için her meslek gibi bu mesleğinde sonu gelecek gibi” dedi
Bu mesleğin zorluklarının olduğunu ifade eden Cengiz ”Küçüklüğümden beri bu mesleği yapıyorum. Demir tozu çok, pisliği çok. Ama en azından babadan, dededen kalma bir meslek. Kimseye muhtaç değiliz. Bu öyle kolay bir meslek değil. En azından bir bakkalcılık veya seyyar satıcılık gibi bir şey değil. Bilmediğin zaman fazla ilerletemiyorsun. Belli bir süreden sonra artık kapatmak zorunda kalıyorsun. Her işte ne kadar zorluk varsa bu işinde mutlaka bir zorluğu vardır“ şeklinde konuştu.


Mesleğin getirisine de değinen Cengiz, bilediği malzeme başına 4 ila 6 TL arasında ücret aldıklarını söyledi. Vatandaşlara bir ricada bulunan Cengiz, “Önümüz Kurban bayramı. Bıçaklarını Bayram’a 3 gün kala değil de şimdiden getirirlerse sıkıntı yaşamayız” diyerek sözlerini tamamladı. 

Editör: Wan Haber