Van’daki turizm sektörünün genel durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, durumu iç açıcı görmediklerini söyledi.

Bu nedenle kooperatifleşme yoluna gitmeyi planladıklarını belirten Özgökçe, şunları söyledi: 

“Yakın bir tarihte Van’da bir turizm kooperatifi kurmayı planlıyoruz. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye’de turizm kooperatifi yok, bir ilki gerçekleştireceğiz. Sektörün gidişatı hoşumuza gitmiyordu, yol arkadaşlarımızla bu durumu masaya yatırdık, kooperatif kurma aşamasında, gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu kooperatife ortak olan arkadaşlar belli bir sermaye bıraktıktan sonra, bu sermayeyi de kendi mesleğimiz içerisinde ticaret yapıp belli bir seviyeye geldikten sonra, Van ve çevre illerde bir yatırım projesi düşünüyoruz, otel gibi bir yatırım projesi yapmak istiyoruz.”

 

AMAÇ

Özgökçe, kooperatifin amacını ise, şöyle açıkladı:

“Amacımız güç birliği yapmak. Bu kooperatifin asıl amacı tabi ki para kazanmak olacak ama asıl amacı coğrafyanın gelişmesi, sadece Van değil Van, Hakkari, Muş ve Bitlis bölgesine hitap ediyoruz. Bu 4 ilimizin kalkınması için bizler bir çalışma içinde olacağız. Kooperatifimizi kurduktan sonra döneceğiz, buradaki konaklama ile ilgili hizmet eden arkadaşlarımızla bir toplantı yapacağız, otelleri bizim üzerimizden satmalarını talep edeceğiz.”

 

UÇAK KONUSU

Kooperatif bünyesinde Van’daki uçak sayısı ve uçuşlar ile ilgili de çalışma yürüteceklerini belirten Özgökçe, şunları söyledi:

“Bilindiği gibi bu yıl özellikle iş adamlarımız uçak seferleri ile ilgili çok sorunlar yaşadılar. TÜRSAB olarak bu konuda eksik kaldık, bir şey yapamadık, TÜRSAB denilince hizmet alanı dendiği için, özellikle işimiz uçak, uçak bileti olduğu için TÜRSAB olarak maalesef Van’da sınıfta kaldık. Siyasilerimiz de bu konuda çok gevşek davrandı. Yakın bir tarihte milletvekilimiz twit attı, ‘kış uçuşlarımızda uçak sayılarımızı artırdık’ diye. Hatta rakamlar verdi, ama bu rakamlar zaten bizim var olan uçak sayımız. 2018 yılında bizim, Erzurum'un, Trabzon'un, diğer illerin uçuş sayıları elimizde, yani bizim siyasi lobimiz bu konuda maalesef zayıf kaldı. Turizmi göz ardı etmek mümkün değil, turizm bacasız bir fabrika, ilin valisinden tutun ilin siyasilerine kadar, STK’lardan tutun odalara varana dek hepimize iş düşüyor. İsterim ki hepimiz ilin kalkınması ile ilgili güç birliği yapalım, el ele verelim.”   

 

İHALELER TAKİP EDİLECEK

Kooperatif olarak turizm ile ilgili ihaleleri takip edeceklerini de ifade eden Özgökçe, “Bu kooperatifin başka çalışmaları da olacak, yeme ve içme ile ilgili bütün kamu ve kurumların ihalelerini takip edeceğiz. İran pazarına da bir çeki düzen verdikten sonra bütün dünya ve Türkiye’de olduğu gibi turizm sektöründeki bütün hizmetleri bizlerin aracılığıyla almalarını sağlayacağız.” diye konuştu. 

 

KONAKLAMA

Konaklama ile ilgili sorunları da kooperatif olarak ele alacaklarını anlatan Özgökçe, şunları kaydetti: 

“İran pazarında, bizim konaklama sektörümüzde bazı arkadaşların maalesef bazı yanlışları yüzünden bizler nemalanamıyoruz, dünyanın her yerinde, Türkiye’nin bütün şehirlerinde otelleri acenteler satar, bizde ise maalesef otelciler… Tabiri caizse İran’dan gelen ayakçılarla bu işi yürütüyorlar.” Prestij Özel Haber: M. Selim KURT

Editör: Wan Haber