Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül törenine YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, rektör yardımcıları Prof. Dr. Murat Demirel ve Ahmet Kazankaya, Genel Sekreter Doç. Dr. Yusuf Uzun, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan ödül töreninde konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, projelerin açılış sergisine il dışında olduğu için katılamadığını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, “Dün projeleri gezdim, gerçekten de bu projeler hiç ödül noktasına varmadan hepsinin birinci olduğunu ben buradan ilan ediyorum. Çünkü hangi standın başına gittiysem, oradaki öğrencilerimiz projesini öyle anlattı ki hayran kaldım. Hep şunu söylüyoruz. Dünya projeci toplumlar üzerine kuruluyor. Ülkemiz de bu anlamda doğru bir noktada ilerliyor. TÜBİTAK bunu gördüğü için bu tür projeleri lise ve ortaöğretim döneminde hayata geçirmeye başladı. Projeci bir toplum yapmaya çalışıyor bizi. Projeci toplum olmanın dönemleri ortaokul ve lise dönemleridir. Bunu da mutlulukla ve gururla gördük ki bölgemizin hangi ilçesinin hangi ortaokul ve ya lisesinde olursa olsun çok kaliteli, çok seviyeli projeler hazırladı. Şundan emin olun ki sevgili gençler, projelerimizin değerlendirilmesinde hocalarımızın zorlandıklarına inanıyorum. Çünkü ben bütün alanlardaki projeleri gezdim. Öğrencilerimizin o takdimleri beni hayran bıraktı. Ben hepsinin birinci olduğuna inanıyorum, ama mecburen bir değerlendirme yapılması gerekiyor” dedi.

“TÜRKİYE GENELİNDE 12 BÖLGEDE ÖDÜL TÖRENİ YAPILMAKTADIR”
Proje detayları ve Van bölgesiyle alakalı bilgi veren TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç ise, “1969 yılından günümüze kadar bu yarışma yapılmaktadır. İlk olarak iki temel alanda yapılan yarışma, şimdilerde 12 alanda yapılmaktadır. Türkiye genelinde buna Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere toplamda 12 bölgede yarışma tarihi ve ödül töreni yapılmaktadır. Bu bölgeler; Ankara, Eskişehir, Erzurum, Konya, Mersin, Samsun, Kayseri, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Malatya ve Van’dan oluşmaktadır. Van bölgesi illeri ise; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak ve Van’dır. Yarışmanın yapıldığı alanlar; bilgisayar, biyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih, teknolojik tasarım ve Türk dili edebiyatı var. Bu bağlamada yapılan projelerde bakılan en önemli nokta, yapılan projelerin öğrencilerden çıkmış olmasıdır. Bildiğiniz gibi çağımızın en önemli etkenlerinden bir tanesi ve bu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle bilim ve teknoloji adına atılacak her adım ülkemizin refah ve gelişmişlik düzeyini daha da ileriye taşıyacaktır” şeklinde konuştu.

Bu proje yarışmasına katılımın her geçen gün arttığını aktaran Tunç, şunları söyledi:

“2006 yılında toplamda bin 92 proje varken, 2016 yılında 13 bin 33 proje başvurusu yapılmıştır. Proje başvurusunun en çok arttığı iller Muş ve Hakkâri olmuştur. Geç yıl yapılan yarışmalarda istediğimiz dereceleri elde edemedik. Ancak bu yıl ümitliyiz. Bu yıl biz Van’dan Ankara’ya 18 finalisti göndereceğiz. Türkiye genelinde ise Ankara’ya gönderilecek proje sayısı 221 tanedir. Bu yarışmanın finali ise 2-6 Mayıs tarihleri arasında yapılacaktır. Sonraki aşaması ise Dünya Proje Yarışması’dır. Bu yarışmaya ise toplamda bin proje katılıyor. Ülkemiz 10 proje ile temsil ediliyor. Bugüne kadar bölgemizde bu yarışmaya katılmış değiliz. İnşallah bu yıl o yarışmaya da katılacağız. Ben bu ışığı burada görmekteyim. Yapılacak yarışmalar sonrası ödüller elbette ki verilecektir. Ancak en büyük ödül, öğrencilerimizin bu tür yarışmalara katılmasıdır.”

Törende kısa bir konuşma yapan Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ile Bitlis Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz ise, proje hazırlayan öğrencileri tebrik ederek, emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Yapılan konuşmaların ardından dereceye giren proje sahiplerine ödülleri verildi.

Editör: Wan Haber