Abdulaziz Oral adlı çiftçinin tarlalarının olduğu yerde düzenlenen programa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, Edremit Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Abdulkerim Yücel ve bazı vatandaşlar katıldı.


Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, her yıl 11 Haziran'ı takip eden ilk pazar gününün, 11-17 Haziran tarihleri arasında "Toprak Haftası" olarak kutlandığını ifade ederek, bu vesileyle tüm çiftçilerin Toprak Bayramını kutladı. Altuner, “Toprak, insan ilişkileri insanlık tarihi kadar eskidir. Günümüzde ise konu, en az gelişmiş ülkeden sanayi ötesi ülkelere kadar önemini ve güncelliğini sürdürmektedir. Bunun en önemli nedeni, toprağın çoğaltma olanağı olmayan tek üretim aracı olmasıdır. Tarıma elverişli 1 santimetre kalınlığında bişr toprak tabakası, ortalama olarak yüz ile bin yıl arasında oluşur. Elbette 1 santimetre toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir. Yapılan araştırmalara göre 40-50 santimetrelik bir toprak tabakasının oluşabilmesi için en az 20, 25 bin yıllık bir sürenin geçmesi gerekecektir. Bu haftayla toplumun her kesiminde toprak konusunun gündeme gelmesi toprakla alakalı bilincin oluşturulması amaçlanmaktadır. Doğal yapıyı korumak, erozyona ve diğer dış etkenlere karşı mücadele her ferdin öncellikleri arasında yer almalıdır. Toprağı işlerken çok dikkatli davranmalı, arazilerimizi küçük parseller halinde değil, toplulaştırarak daha verimli hale getirmeliyiz. Bilinçli sulama, gübreleme ve bakım teknikleri kullanılarak çölleşmenin önüne geçilmelidir" dedi


Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe ise, çiftçi her şeyini topraktan aldığını belirterek iyi bir eğitiminde şart olduğunu ifade etti. Özgökçe, “Çiftçi bütün kazançlarını toprak üzerinde alıyor. Onun için toprağa çok iyi bakması lazım. Toprağı iyi değerlendirmek için de eğitime ihtiyaç vardır. Mesela bu çiftçimiz burada seracılık yapıyor. Şimdiye kadar seracılık burada yoktu. Demek ki bu çiftçimiz bir yerlerde eğitim görmüş veya bir yerlerde görmüş gelmiş burada bu tesisi kurmuş ve önemli bir tesistir bence. Bölgemiz için çok önemlidir. Şimdi bölgemizde böyle birçok tesisler kurulabilir. Bunun için de tarım il müdürümüz, ziraat fakültesi, ziraat odalarının elbirliği yaparak çiftçilerimize bu konuda, ilimizde ne yetişir, ne yetiştirebiliriz, ne talep vardır bunu tespit edip çiftçilerimize önermemiz gerekir.” Şeklinde konuştu.


Abdulaziz Oral isimli çiftçi, 300 dönüm tarla işlettiğini sebze ve meyve yetiştirdiğini belirterek, “300 dönüm arazi de salatalık, domates, biber, kavun, fasulye, her sebzeyi ekiyorum burada. Yeni nesile de tavsiyem şu, eğitimlerine önem versinler televizyon ve internete fazla takılmasınlar.” İfadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber