Yaşanan deprem nedeniyle birçok vatandaş maddi darlığa düştü. Devletin yeteri kadar desteklemediği Vanlılar, tefecilerin eline düştü. Resmi rakam olmasa da Van’da tefecilerin ve tefecilerin eline düşenlerin sayısı hızla artıyor ve bunun önlenmesi için herhangi bir adım atılmadı.
 

Van’da 2011 yılında yaşanan deprem sosyal yaşamı etkilediği kadar ekonomik hayatı da etkiledi. Yaşanan deprem nedeniyle birçok vatandaş maddi darlığa düştü. Devletin yeteri kadar desteklemediği Vanlılar, tefecilerin eline düştü. Resmi rakam olmasa da Van’da tefecilerin ve tefecilerin eline düşenlerin sayısı hızla artıyor ve bunun önlenmesi için herhangi bir adım atılmadı.  Ekonominin çöküntüye uğradığı yerlerde bu tür sosyal olumsuzlukların yaşandığını ifade eden Botan, “Toplumu çürümeye terk ederseniz ve adaleti yerine getirmezseniz toplum ahlaki çözülmeye uğrar.” dedi.  Adem Geweri, şehirdeki yetkili mercilerin yetersizliğine dikkat çekerek “Şehirdeki yetkili mercilerin ilgisizliği, tefeciliğin ve bu türlü sıkıntıların büyümesine neden olmuştur.”  şeklinde konuştu.  Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (VASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Yakut da “STK temsilcileri olarak bu meseleyi sürekli gündeme getirerek vatandaşları bu konuda bilinçlendirmeliyiz” dedi.

BOTAN: BU DURUMDAKİ İNSANLAR, ÇEKİNMEDEN STK’LARA BAŞVURABİLİRLER

3.pngEkonominin çöküntüye uğradığı yerlerde birçok kötü olayın yaşandığını belirten Halkların Demokratik Partisi Lezgin Botan, toplumu çürümeye terk ettiğinizde bu tür ahlaki çöküntülerin yaşanabileceğini isöyledi. Botan, “Bu bölgelerde uyuşturucu, tefecilik, kabadayılık, hırsızlık,  yolsuzluk gibi olumsuzluklar görülmektedir. Neticesinde tefecilik ve bu tür olumsuzluklar birer uçurum kenarıdır. Birileri bu tür şeylere çözüm bulamıyor. Polisler anca milletin evine gaz sıkar, hâlbuki devletin polisleri bu konular üzerinde durmalıdır. Sadece bu konular Van’ın sorunu değil Türkiye’nin her yerinde görülen sıkıntılardır.” şeklinde konuştu. 

Van’da bir Vali, Kaymakam vardır, Emniyet amirlerimiz var Sivil Toplum Örgütleri gibi sivil ve devletin kurumlarını olduğunu söyleyen Botan, “Sivil toplum kuruluşları, devletin kurumları,  Van yerel basını ve bizler hepimiz el ele verirsek bu ahlaki sorunların çoğunun üstesinden geliriz. Toplumu çürümeye terk ederseniz ve adaleti yerine getirmezseniz toplum ahlaki çözülmeye uğrar. Şunu söylemek istiyorum; bu durumdaki insanlar hiç çekinmeden biz Sivil Toplum Örgütlerine başvurabilirler. Hukuki destek istesinler. Bu konuda herkes duyarlı davranmaya çağırıyorum.” ifadelerini kullandı.

GEWERİ: ŞEHİRDEKİ YETKİLİ MERCİLERİN İLGİSİZLİĞİ, TEFECİLİĞİN BÜYÜMESİNE NEDEN OLMUŞTUR

4-239.jpgDeprem sürecinin Van’ı sosyal ve ekonomik yönden etkilediğini belirten  Halkların Demokratik Partisi Van Milletvekili Adem Geweri, hükümetin zafiyeti ve belediyenin yetersizliğinin böyle toplumsal sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor, dedi. Geweri, HDP olarak toplumsal meselelerin meclise taşımak istediklerini fakat henüz meclisin açılmadığı için bunu yapamadığını ifade etti.

Geweri, “Hükümetin kurulması ile birlikte, bölgemizi ilgilendiren konuları Meclis’e sunmadı düşünüyoruz. Aslında, bu deprem süreci Van’ı çok etkiledi.  Bununla birlikte bölge için hazırlanan projeler hep yarım kaldı. Bu olumsuzluklar, beraberinde ekonomik istikrarsızlık, tefecilik gibi sıkıntılar katlanarak büyüdü. Tabi bunda hükümetinde zafiyeti,  söz konusudur. Diğer taraftan belediyenin yetersizliği bu tür sıkıntılarında büyümesine neden oldu. Bu tür sıkıntıları kapsayan yasal bir düzenleme olmadığı için vatandaşlar da kendi yöntemleriyle bu olayları çözmeye çalışmaktadır. Şehirdeki yetkili mercilerin ilgisizliği, tefeciliğin ve bu türlü sıkıntıların büyümesine neden olmuştur. Ve bu yolla bazı kesimler haksız kazançlar ile ekonomik gücünü büyütmüştür. Özelikle, deprem sürecinden sonra bu tefecilik olayları artmıştır. Bunlarla birlikte, kanunsuz olaylar sıkça görülmeye başlanmıştır.” dedi.

VASİAD: BU KONUYU SÜREKLİ GÜNDEME GETİREREK VATANDAŞLARIMIZI BİLİNÇLENDİRMEYE ÇALIŞMALIYIZ

5-150.jpgVan’ın maalesef birden çok sorunu var şeklinde konuşan VASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Halit Yakut da, “Uyuşturucu sorunu, kadın cinayeti, kadın intiharları ve sayamadığımız daha birçok sorun. Tefecilik de bunlardan sadece bir tanesi ve adeta ilimizin kanayan yarası olmuş durumda. Özellikle deprem sonrasında yaşanan ekonomik sorunlar vatandaşları farklı yollara yönlendirdiği için bankalara kredi almak için uğraşan esnaf ve vatandaş krediyi alamayınca maalesef çözümü tefecilerde buldu. Deprem sonrasında yaşanan bu sorun halen devam ediyor. Biz durumdan son derece rahatsız oluyoruz.” İfadelerini kullandı.

Yakut, vatandaşlara da çağrıda bulundu.  Vatandaşların, bu tür sıkıntıları yaşandıkları vakit haklarını arayabilmeliler diyen Yakut, “Yetkili mercilerin önlem alması gerekiyor ama öncesinde vatandaşlarımızın veya mağdur olan ailelerimizin savcılığa ve emniyete gidip şikâyetçi olmaları gerekiyor, şikâyetçi olmadıkları zaman daha çok kişinin canı yanacak.   Vatandaşlarımızın bu konuda korkmalarına gerek yok. Biz STK temsilcileri olarak bunu sürekli gündeme getirerek vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışmalıyız. Fakat öncelikli olarak burada yapılması gereken yetkili mercilerin önlem alması ve bunlara fırsat verilmemesi.” diye konuştu.  

Kaynak: Merkür Haber

Editör: Wan Haber