Hastanelerde çeşitli acil durumları ilgili hastane personeline iletebilmek için kullanılan 'beyaz kod' ve 'mavi kod' uyarı sistemi tatbikatı Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarılı bir şekilde gerçekleşti.

Tatbikatta; hastanede yatan bir hasta yakını, serum verilen hastasının rahatsızlanması üzerine hemşirelere talepte bulunması ve hemşirenin birazdan yardımcı olunacağını söylemesi karşısında ikna olmayan hasta yakınının, görevli personele bağırması, şiddete başvurması ve sonrası yaşanan olaylar anlatıldı.

Tatbikatta odada bulunan diğer bir personel ise dahili telefondan '1111' yani sözlü ya da fiziki saldırı sırasında kullanılan ‘beyaz kodu’ tuşladı ve telefonu kapattı.

Acil çağrıyı alan özel güvenlik personelleri ivedilikle olay yerine gelerek hasta yakınını gözaltına aldı. Hastanede gerçekleştirilen ikinci senaryoda ise doktora muayene olmak için sıra bekleyen bir hastanın baygınlık geçirmesi ve operasyon şefinin hemen masadaki telefondan acil müdahale gerektiren bir solunum veya kalp yetmezliği gibi durumlarda kullanılan ‘mavi kod’ yani 2222 tuşlarına basarak telefonu kapattı.

Mavi kod çağrısını alan sağlık personelleri olay yerine ivedilikle intikal ederek bayılan personele tıbbi müdahalede bulundu. Hasta sedye yardımıyla acil servise alındı ve gerekli müdahale orada devam etti. Gerçeği aratmayan tatbikat sonrasında bir açıklamada bulunan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Doç. Dr. Sevdegül Karadaş, amaçlarının hastalara daha iyi hizmet vermek olduğunu söyledi. Bu tür tatbikatları sık sık yaptıklarını belirten Karadaş, “Hastanemiz çalışanlarını değerlendirmek, hastanede bu işleyişi daha iyi hale getirmek ve tespit ettiğimiz aksaklıkları gözlemlemek amacıyla beraberce tatbikat yaptık. Tatbikatta bir takım gördüğümüz aksaklıklar olursa bunları da ekibimizle değerlendirip, daha iyi bir hizmet sağlayabilmek için bu amaçla sık sık hastanemizde bu tatbikatlara devam edeceğiz” dedi.

Kalite Birimi Direktörü Derya Karatekin ise hastanede 'mavi kod', 'beyaz kod' ve 'pembe kod' uygulamasının yapıldığını ifade ederek, “Pembe kod uygulamasını çocuk kaçırma olaylarında, mavi kod uygulamasını herhangi bir birimde acil bir durumla karşılaşıldığında, beyaz kod uygulamasını ise sağlık çalışanlarına yönelik şiddet durumlarında uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan tatbikatı izleyen vatandaşlar ise uygulamanın yerinde olduğunu belirterek, bu tür uygulamaların mutlaka yapılması gerektiğini söylediler.

Editör: Wan Haber