Osmanlı döneminde “Kürdistan Eyaleti” olarak bilinen bölgenin de dörde bölünerek İran, Irak, Suriye ve Türkiye’ye dahil olmasına neden olan Lozan Antlaşmasına kaynaklık eden “Sykes-Picot” Antlaşması’nın 100. yıl dönümü nedeniyle Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) tarafından konferans düzenlenecek.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (Van TSO) 21 Mayıs günü, saat 15.00'te, "Sykes-Picot'un 100. yılında Kürt ve Kürdistan" adı altında düzenlenecek olan konferansa Doç. Dr. Yaşar Abdulselamoğlu, Dr. Eli Teter ile Dr. Ekrem Önen konuşmacı olarak katılacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan PAK Van İl Başkanı Mehmet Kasım Kahramaner, konferansa çağrı afişleri ve el ilanları hazırladıklarını belirterek, konu hakkında bilgi edinmek ve aydınlanmak isteyen herkesi konferansa beklediklerini söyledi.

Sykes-Picot Antlaşması:

9 Mayıs 1916'da, I. Dünya Savaşı sırasında, İngiltere ve Fransa arasında yapılan ve Osmanlı Devletinin paylaşılmasını öngören gizli antlaşma.

1915'te Arabistan yarımadasını ele geçiren İngiltere, Osmanlı devletine karşı ayaklanan

Mekke Şerifi Hüseyin'i destekleyerek Irak ve Filistin toprakları üzerinde kendisine bağımlı bir Arap devleti kuracaktı. Fransa böyle bir plana karşı çıkıp İngiltere'ye baskı yaparak yeni bir antlaşma yapılmasını istedi. Rusya'nın onayı ile imzalanan bu antlaşmaya göre;

1-Rusya'ya, Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis ile Güneydoğu Anadolu'nun bir kısmı; II- Fransa'ya, Doğu Akdeniz bölgesi, Adana, Antep, Urfa, Diyarbakır, Musul ile Suriye kıyıları; III- İngiltere'ye Hayfa ve Akka limanları, Bağdat ile Güney Mezopotamya verilecekti; IV- Fransa ile İngiltere'nin elde ettiği topraklarda Arap devletleri konfederasyonu veya Fransız ve İngiliz denetiminde tek bir Arap devleti kurulacak; V-İskenderun serbest liman olacak VI-Filistin'de, kutsal yerleşim yeri olması nedeniyle bir uluslararası yönetim kurulacaktı.

1.Dünya Savaşı devam ederken yapılan ve bazı bölgelerdeki değişikliklerle Lozan Antlaşması'nda kabul edilen sınırların temelini oluşturan Sykes-Picot Anlaşması, Rusya'da gerçekleşen "1917 Bolşevik Devrimi"nden sonra, Çarlık diplomasisinin gizli belgelerinin açıklanması ile öğrenildi.

Adil Harmancı-Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber