Van’da öğrencilere yönelik gözaltılar ve cezaevlerinde yaşanan sürgünler Cumhuriyet Caddesi’nde düzenlenen kitlesel basın açıklaması ve yürüyüşle protesto edildi. Eylemde konuşan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, tüm mahalleleri demokratik serhildana çağırdı.

Van’da iki gün önce 15 öğrencinin evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınması ile Van F Tipi cezaevinde yaşanan sürgünlere ilişkin TUYAD-DER ve YÖDER tarafından organize edilen kitlesel basın açıklaması, Cumhuriyet caddesinde bulunan Fegîyê Teyran parkında gerçekleştirildi. Açıklamaya HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP Van İl Yöneticileri, Van TUYAD-DER B aşkanı Ahmet Aygün,  Barış Anneleri Meclisi Aktivistleri, YÖDER üyeleri ve yüzlerce kişi katıldı. Açıklamada ‘Hasta tutsaklara özgürlük, çocuk cezaevleri kapatılsın’ ve ‘  Örgütlü güç parçalanamaz, YÖDER yıldırılamaz’ pankartları açıldı.

İlk olarak cezaevlerinde yaşanan sürgünler ve hasta tutsakların durumuna ilişkin konuşan Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün,  PKK’li ve PJAK’lı tutsaklara yönelik adeta intikam alırcasına ciddi hak ihlallerinin devreye sokulduğunu söyledi. Bu durumun tutsaklar açısından bir işkence hali aldığını kaydeden Aygün, bu ihlallerin başında ise hasta tutsakların durumunun geldiğini ifade etti.  Hasta tutsakların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundan Aygün, “ 2013 Kasım ayında Bingöl cezaevinden firari 13 PKK’li tutsak Van F tipi cezaevine sürgün edilmişti. Van F Tipi cezaevinde ise tecrit, hücre cezası, psikolojik baskı, tedaviyi engelleme gibi onlarca zulüme tabii tutuldular. Her şeye rağmen teslim olmayan bu arkadaşlarımız 2 Aralık 2014 günü 8 PKK’li tutsağı ailelerine haber vermeden sürgün etti. Zindanlarda bu zulüm politikası sürerken dışarıda, özellikle 6-7-8 Ekim direnişinden bu yana ilimizde başta gençlik ve üniversite öğrencileri olmak üzere ev baskınları, gözaltılar ve tutuklamalar da halen devam ediyor. 12 Ekim’den bu yana tutuklu sayısı 146’ya ulaşmıştır. Bizler evlatlarımızı, yoldaşlarımızı katlettirmeyeceğiz. Halkımızı da tüm siyasi tutsaklarımızı sahiplenmeye davet ediyoruz” diye konuştu.
 

‘FAŞİZME KARŞI HER YERDE SERDİLDANA’
Van’da son dönemlerde ciddi bir provokasyon provası yapıldığını belirten HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, şunları söyledi: “Halkımız ortaya çıkan görüntülerde polisin nasıl halkın araçlarını kırdığını, nasıl camları kırdığını gördü.  Halkımız katledildi, işkence gördü, cezaevlerine konuldu. Sırf Kobanê’de yaşanan zulme karşı çıktı diye aylardır halkımıza her türlü zulüm yapılıyor. Bunlarda Van Valisinin talimatıyla yapılıyor. Bir yandan barış diyeceksin, bir yandan halkımıza her türlü zulmü reva göreceksin.  Şunu unutmasınlar eğer bu coğrafyada barış olacaksa bu özgürlük temelinde olacak. Sayın Öcalan ve tüm tutsakların özgürlüğü sağlanacak, demokratik adımlar atılacak.  Ancak bunlar yapılmak yerine siyasi tutsaklara işkenceler yapılıyor.  Siyasi tutsaklara yönelik tutum Kürt halkının onuruna yönelik bir tutumdur.  Herkes bunu net olarak bilsin. Zulme maruz kalan bu halk kendini savunmasını elbette bilir ve kendini savunma hakkına sahiptir. Evren’in faşizmine eyvallah etmedik, AKP’nin faşizmine de eyvallah etmeyeceğiz. Tüm halkımız kendini savunmaya hazır olsun.  Hasta tutsaklar ve gözaltına alınan öğrenci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Halkımızı AKP’nin faşist politikalarına karşı tüm mahallelerde demokratik serhildana davet ediyoruz. Kürt halkına yapılan bu zulüm sürdükçe AKP’liler ve onun bürokratik güruhu da rahat etmeyecektir. Bunu herkes anlamalıdır.”  *Anf

Editör: Wan Haber