Seçimlere parti olarak girme kararı alan HDP, aday listelerini tüm Türkiye’den milletvekili çıkarma kaygısını gözeterek belirledi. HDP’nin barajı aşması durumunda en çok milletvekili kaybetmesi beklenen AKP de listelerini belirlerken bu dengeleri dikkate aldı.

Gonca Şenay’ın Al Jazeera’deki haberine göre, 7 Haziran’da seçime girecek partilerin aday listelerini açıklamasının ardından, seçime ilk kez parti olarak girecek olan HDP ile AKP arasında milletvekili savaş taktiği yaşandığı gözlendi.


TAKTİK SAVAŞININ MERKEZİ DİYARBAKIR
HDP seçim barajını aşması durumun Diyarbakır’dan 8 milletvekili çıkarmanın hesaplarını yapıyor. İmralı heyeti üyelerinden Bingöl milletvekili İdris Baluken, Diyarbakır’dan birinci sıra adayı olurken, AKP’de ise aynı sıradan aday gösterilen isim yine Bingöl milletvekilliği yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz.

Baluken’den sonra HDP listesinde yer alan ilk 8 isim Nursel Aydoğan, eski müftü Nimetullah Erdoğmuş, Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Feleknas Uca, Altan Tan, KCK davasından yargılanan isimlerden Çağlar Demirel, PKK’nın kurucularından Kemal Pir’in kardeşi Ziya Pir ve Devrimci Demokrat Kürt Derneği Eski Başkanı İmam Taşçıer.

AKP’de ise Cevdet Yılmaz’ın arkasında yer alan isim Mehmet Selim Ensarioğlu. Aynı aileden bu dönem milletvekilliği yapan Galip Ensarioğlu ise liste dışı kaldı. AKP’nin üçüncü sırasında Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Anavatan Partisi’nde siyaset yapan eski milletvekillerinden Haşim Haşimi yer alıyor. Dördüncü sıradaki isim ise 2011 seçimlerinde Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi üzerine Meclis’e girmeye hak kazanan Oya Eronat oldu. Listede ayrıca Fazıl Hüsnü Erdem ve eski vekillerden Abdurrahman Kurt, Ali İhsan Merdanoğlu, Mustafa Elgörmüş de bulunuyor. HDP’nin barajı aşamaması halinde bu isimlerin tamamının milletvekili olma şansı yüksek. Aynı ihtimalde HÜDA-PAR’ın bağımsız adaylarına da vekillik yolu açılacak.
 

AĞRI’DA ZANA ETKİSİ
Yerel seçimlerde HDP’den Sırrı Sakık’ın aday olmasıyla belediye başkanlığını kaybeden AKP ile HDP arasında Ağrı’da ise kıyasıya bir yarış yaşanacak.

Ağrı’da HDP’nin birinci sıradan adayı Leyla Zana. İkinci sırada ise Avukat Berdan Öztürk yer alıyor. AKP’den Abdullah Atalay Ağrı’da Zana ile yarışacak isim. Ağrılı Atalay Boğaziçi Elektrik’in (BEDAŞ) Genel Müdürlüğünü yapmış bir isim. İkinci sıradaki isim ise son olarak Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nda (SETA) Hukuk ve İnsan Hakları Direktörlüğü yapan ilahiyatçı Yılmaz Ensaroğlu. HDP’nin beklentisi barajın aşılması durumunda Ağrı’dan iki vekil çıkarılması.
 

BATMAN’DA HDP’NİN BEKLENTİSİ ÜÇ VEKİL
Sonuçları kritik illerden biri de özellikle 6-8 Ekim olaylarında HDP’lilerle Hüda-Par arasında gerilimin çok yüksek olduğu Batman olacak. Batman Meclis’te 4 milletvekili ile temsil ediliyor. Daha önce bağımsız adaylar ile HDP bu ilden 2 vekil çıkarmıştı. Tahminler bu rakamın yine ikide kalacağı, en fazla üç olacağı yönünde.

HDP’nin Batman milletvekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata iki dönem kuralı nedeniyle aday gösterilmedi. Yerlerine aday gösterilen isimler Ali Atalan ve Saadet Becerikli oldu. Batman’da AKP ise yarışa Ziver Özdemir ve eski milletvekili Mehmet Emin Ekmen ile giriyor. Baluken ve Yılmaz’ın Diyarbakır’a transferi ile birlikte HDP’den ilk sıraya gelen isim Hişyar Özsoy oldu. AKP’de ise ilk sırada yarışacak isim Şebnem Koçakeli.
 

MARDİN’DE MİROĞLU VE SANCAR YARIŞACAK
Son yerel seçimlerde belediye başkanlığı AKP’den, Ahmet Türk ile birlikte HDP’nin kardeş partisi Demokratik Bölgeler Partisi’ne geçen Mardin’deki yarış da dikkat çekecek. HDP, bu dönem ilk defa milletvekili olacak akil insanlar heyetinde de yer alan Mithat Sancar ile yarışa girecek. 6 milletvekili olan Mardin’de iki partinin Meclis’e üçer milletvekili gönderebileceği belirtiliyor.

HDP’nin ilk üç sıradaki adayları, Mithat Sancar ile birlikte Süryani vekil Erol Dora ve geçen dönem tutukluyken vekil seçilen Gülser Yıldırım.

AKP’de ise listenin ilk sırasında, kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nin kurucularından Orhan Miroğlu yer alıyor. Miroğlu, çözüm süreci ile birlikte AKP’ye yakın bir çizgide yer aldı. Mardin’de listede ayrıca Gönül Bekin Şahkulubey ve Mehmet Vejdi Kahraman da yer alıyor.

Üç milletvekili bulunan Siirt’te ise AKP, ağır toplarından Yasin Aktay ile yarışa giriyor. Aktay’ın karşısındaki isim Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü’yken aday olmak için istifa eden Profesör Kadri Yıldırım.
 

URFA’DA ÖCALAN’IN YEĞENİ ADAY
2014 yerel seçimlerinde Osman Baydemir’i aday göstermesiyle HDP’nin Urfa’daki oy potansiyeli ilk kez fark edilmişti. Bağımsız adayların yarışa girdiği 2011 seçimlerinde ise parti 12 milletvekili ile temsil edilen bu ilden iki milletvekili çıkarmıştı. Parti olarak girilen seçimlerde beklenti bu rakamın en az 4 olması.

HDP listesinin ilk dört sırasında Osman Baydemir, Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan, milletvekili İbrahim Ayhan ve Viranşehir Belediye Başkanı iken KCK davasından yargılanan Leyla Güven yer alıyor.

AKP listesinde ise Meclis’e girmesine kesin gözüyle bakılan isimler; Nureddin Nebati, Mehmet Kasım Gülpınar, Seyyit Eyyüpoğlu, Mazhar Bağlı, Halil Özcan, Hamide Sürücü ve Ahmet Eşref Fakıbaba.
 

VAN’DA DENGELER DEĞİŞEBİLİR
HDP’nin barajı geçmesi Van’da da dengeleri değiştirecek. İki parti de listelerini bu hassasiyetleri göz önüne alarak düzenledi. Eş Başkan Figen Yüksekdağ, HDP listesinin ilk sırasında yer alan isim oldu. Lezgin Botan, Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler ve Adem Özcan listenin ilk dört sırasında yer alan isimler.

AKP listesinde ise birinci sıradaki isim halen milletvekilliği yapan Burhan Kayatürk. Ömer Çaha, Nahide Hakan, Faruk Alpaslan yer alıyor. 8 milletvekili olan Van’da seçime bağımsız girilen 2011 yılında HDP 4 aday çıkardı. Partinin beklentisi 2015 seçimlerinde bunun en az 5 olması.

Bitlis’te de dikkat çeken bir yarış yaşanacak. Aynı aileden iki isim AKP ve HDP listelerinde ikinci sıradan Meclis’e girmek için çalışacak. Bitlis’te AKP listesinde birinci sırada Vedat Demiröz, ikinci sırada ise eski bakanlardan Edip Safter Gaydalı var. HDP’nin listesinde ise birinci sırada Mizgin Irgat, ikinci sırada Mahmut Celadet Gaydalı yer alıyor.

Milletvekili çıkaracak sayıda HDP seçmenini bulunduğu Mersin’de ise HDP yarışa eski AKP’li Dengir Mir Mehmet Fırat’la girdi. AKP ise Mersin’de listesinin üçüncü sırasında Kürt gazeteci-yazar Muhsin Kızılkaya’ya yer verdi. 

Editör: Wan Haber