Van’da düzenlenen panele, Van-Hakkari Tabip odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çetin Kotan, Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ergur, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Çınarlı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Hukuk Kürsüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Aydın,Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan, Van Baro Başkanı Av. Murat Timur, avukatlar, sağlık çalışanları ve 12 Eylül'de bir hastayı hastaneye ulaştırdıktan sonra yolda araçtan indirilerek dövülen 2 sağlık görevlisi ile ambulans şoförü de katıldı.


Panelde konuşan Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan, Van'a geldiklerinde konteyner kentte yaşayan ve bir süredir açlık grevine giren depremzedeleri ziyaret ettiklerini belirterek, konteyner kentte insanlık dramının yaşandığını söyledi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili açıklamalarda bulunan Varan, “14 Mayıs 2012-30 Mart 2013 tarihleri arasında bakanlığa bildirilen şiddet vakası sayısı 7 bin 773 oldu. Bu vakaların 5 bin 345'i sözlü, 2 bin 428'inin ise fiziksel şiddet vakasıdır. Vakalardan 4 bin 403'ü hekimleri hedef alırken, 3 bin 370 vakada da hekim unvanı dışındaki sağlık çalışanları hedeftedir. Yaşanan şiddet olaylarının 3 bin 976'ı kadın sağlık çalışanlarına, 3 bin 120'si ise erkek sağlık çalışanlarına yönelik yaşanırken, 677 olaya ilişkin ihbarda ise cinsiyet belirtilmemiştir" dedi.


Türkiye genelinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakası bildirimi ile İstanbul'un ilik sırada yer aldığını dile getiren Varan, "Bin 676 şiddet vakası bildirimi ile İstanbul 1. sırada yer alırken, 5 bildirim ile Bayburt son sırada yer almıştır. 561 olayın bildirildiği Ankara'da ise bu olaylardan 406'sı sözel, 155'i ise fiziksel şiddet vakası olarak bildirilmiştir. Türk Sağlık Sen'in araştırmasına göre, sağlık sektöründe çalışanlarının yüzde 62'si şiddet mağduru. Yine 'Beyaz Kod' uygulamasından elde edilen verilere göre 2013 yılı ilk 6 ayında toplam 6 bin 358 şiddet vakası rapor edildi" diye konuştu.


Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu, Hastane Hizmetleri Başkan Yardımcılığı'nın 19 Temmuz 2013 tarihinde 'Sağlık çalışanına şiddet haberleri' konulu bir genelge yayınladığını da sözlerine ekleyen Av. Varan, "Genelgede, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet bilgilerinin adli makamlar dışında, basın-yayın kuruluşlarıyla paylaşılmamasını isteyen bakanlık, bu genelgeyle hem şiddete uğrayan çalışanın toplumdaki itibarının zedelenmesi önüne geçileceğini, hem de toplumsal bir krize neden olmamasının sağlanacağını iddia etti. Dolayısıyla, çalışanlar maruz kaldıkları şiddeti zaten bildirememektedir” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber