Van Valisi Münir Karaloğlu, bölgede birlik, beraberlik ve kardeşlik üzerinde oynanan kirli, kan kokan bir oyun olduğunu belirterek "Zaman zaman bölge insanımız bu kirli oyunun bir parçası haline getirilerek, güvenlik güçlerimizin, polisimizin, jandarmamızın yapmış olduğu küçük hatalar büyütüp sürekli kamuoyu gündeminde tutularak, vatandaşı galeyana getirme aracı olarak kullanılmak isteniyor" dedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Halil Işık, Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan ve Jandarma Binbaşı Aytunç Sapmaz tarafından, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü'nün, karayollarında görev yapan personele yönelik ilk kez olarak düzenlenen 'İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi Eğitim Semineri' sona erdi. 22 Kasım7 Aralık tarihleri arasında 3 grup halinde yapılan ve 240 personelin katıldığı seminer sonrası sertifika töreni düzenlendi. İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen törene Van Valisi Münir Karaloğlu'nun yanı sıra İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, YYÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Öğretim üyeleri Doç. Dr. Halil Işık, Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan ve Jandarma Binbaşı Aytunç Sapmaz ve kursiyerler katıldı.
AMACIMIZ HİZMET KALİTESİNİ ARTIRMAK
Tören öncesi bir konuşma yapan Vali Karaloğlu, güvenlik güçlerinin 24 saat esasına göre vatandaşa hizmet eden kuruluşlar olduğunu söyledi. Vali Karaloğlu, "Özellikle vatandaşımıza hizmet ederken, ilk halkamız olan, vatandaşla ilk karşılaşan, ilk muhatap olan yol kontrollerindeki ilk muhataplarımızı ve onlarla iletişime geçerken oradaki becerilerini geliştirmek istiyoruz. Empati yapabilmelerini sağlamak, müzakere güçlerini artırmak, öfke kontrollerini sağlayabilmek amacıyla farklı bir çalışma başlattık. Çünkü zaman zaman vatandaşlarımızdan az da olsa bu konuda bizlere şikayetler ulaşıyor. Biz bu konudaki personelimizin eksikliklerini tespit edelim. Bunların giderilmesi konusunda da Van YYÜ'den yardım alarak personelimizi bu eğitimden geçirelim. Artık personelimiz vatandaşımızla karşılaştığında, vatandaşımızın memnun olacağı bir ortam oluşturalım. Bütün hedefimiz hizmet kalitemizi artırarak vatandaş memnuniyetini yukarı çekmek. Başka bir amacımız yok" dedi.
"BÖLGEMİZDE OYNANAN BİR KİRLİ OYUN VAR"
Terör konusuna değinen Vali Karaloğlu, "Bölgemizde birliğimizin, beraberliğimizin kardeşliğimizin üzerinde oynanan bir kirli oyun var. Kan kokan bir oyun var. Zaman zaman bölge insanımız bu kirli oyunun bir parçası haline getirilmek üzere bizim güvenlik güçlerimizin, polisimizin, jandarmamızın yapmış olduğu küçük hatalar büyütülerek sürekli kamuoyu gündeminde tutularak, vatandaşı galeyana getirme aracı olarak kullanılmak isteniyor. Biz şunu hiçbir zaman iddia etmedik. Bizim hiçbir hatamız yok demiyoruz. Elbette ki insanının olduğu yerde hatalar olacak. Ama siz kurum olarak, başta devlet olarak kurumlar olarak jandarmamız ve emniyetimiz vatandaşa davranma noktasında son derece hassasız, vatandaşımıza devletimizin sıcak yüzünü şefkatli yüzünü gösterme noktasında da gayretimiz var. Ama her şeye rağmen vatandaşımızın bu konuda şikayetleri varsa bu konudaki şikayetleri gidermek, personelimizi eğitim ve personelimizi bu konuda yeterli haline getirmek de bizim görevimiz. Bu çalışma onun için yapıldı. İnşallah bu çalışmada eğitim alan arkadaşlarımız ki, bunlar yol kontrollerinde görev alacak hem jandarmada hem de emniyetteki arkadaşlarımız da bu eğitimden geçirildi. Bu arkadaşlarımız artık vatandaşlarımızla rahat iletişim ve diyalog kuracaklar. Çünkü bu toplantılarda onun metotları öğretildi. İnşallah çok faydalı oldu bu toplantılar. Bu konudaki şikayetlerin azalacağına inanıyoruz" dedi.
YOL KONTROLLERİ VATANDAŞA HİZMET AMAÇLI
Yol kontrollerini vatandaşın can güvenliğini, mal güvenliğini, namus güvenliğini sağlamak için yaptıklarını ifade eden vali Karaloğlu, " Yoksa biz vatandaşa eziyet olsun diye yol kontrolü yapmayız. Eğer biz yol kontrolünde eğer biz uyuşturucu kaçakçısını takip ediyorsak bu sadece uyuşturucu kaçakçısının orada gelir elde etmesini engellemek için değildir. Esas amacımız oradan geçecek bir gram uyuşturucunun ulaştığı noktada neslimizi, insanımızı uyuşturucu müptelası madde bağımlısı yapacağı için aileler söndüreceği için biz daha fazla dururuz. Şunu ifade etmek istiyorum. Yol kontrolü amacımız tamamen vatandaşa hizmet etmek amaçlıdır. Vatandaşın can güvenliğini koruma amaçlıdır. Vatandaşın mal güvenliğini koruma amaçlıdır. İşte bizim oradaki ilk arkadaşımız eğer vatandaşımıza bunu iyi anlatırsa, vatandaşımıza orada iyi muamele yaparsa vatandaşımız bundan kesinlikle rahatsız olmaz. Bilir ki, bu yol kontrolleri kendisi için yapılıyor. Kendi malı için yapılıyor, kendi nesli için yapılıyor. Bunu vatandaşımızda bilir. Ben bu seminerde hem seminerci olarak görev alan YYÜ'nün değerli hocalarına çok teşekkür ediyorum. Bu seminere katılan hem jandarmadan hem emniyetten bugün sertifika alacak arkadaşları kutluyorum, tebrik ediyorum. İnşallah bu eğitimlerde görmüş oldukları, almış oldukları eğitimle vatandaşımıza daha iyi hizmet ederler, daha güler yüzle hizmet ederler. Biz şu felsefe ile çalışıyoruz. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' insanı yaşatamazsak milleti de yaşatmamız mümkün değildir. Onun için önce insan diyoruz, insan odaklı çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarımı kutluyorum. Tebrik ediyorum. Bu seminer belki de Türkiye'de bir ilktir. Biz buna devam edeceğiz. Personelimizin eğitilmesini bunları sürekli hale getireceğiz. Bütün amacımız hizmet kalitemizi artırarak, vatandaşımızın memnuniyet seviyesini yukarılara çekmek, başka bir amacımız yok" şeklinde sözlerini tamamladı.
Konuşmanın ardında Vali Karaloğlu, kurs veren YYÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Öğretim üyeleri Doç. Dr. Halil Işık, Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan ve Jandarma Binbaşı Aytunç Sapmaz'a plaketlerini verdi. Plaketlerin ardından kursa katılan 120 jandarma ve 120 polise sırasıyla sertifikaların verilmesinin ardından program sona erdi.
(ŞAK-MET-Y)

07.12.2012 18:17:25 TSI

Editör: Wan Haber