Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal Keser, depremden sonra hazırlanan şehir planına uyulmadığını belirterek, “Giderek yoğunlaştırmalara devam ediliyor. Bu gibi yerler zamanla bir çöküntü bölgesi haline geldiği gibi yaşanılmayacak bir duruma gelecek” dedi. 


Şehir planı ve imar tadilatları ile ilgili makamında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan TMMOB Van Şube Başkanı Ünsal Keser, şehir planına uygun bir şekilde hareket edilmediğini belirtti. Depremden sonra Van’ın bir şehir planının hazırlandığını, o plana bağlı olarak işlemlerin devam ettiğini düşündüklerini anlatan Keser, şehir planına uyulmadan imar tadilatlarının yapıldığına şahit olduklarını kaydetti. Keser, “İmar tadilatı dediğim şu, bir arsada yapılması gereken hak 5 daire ise 50 daire yapılmaya devam edildi. Plancı diyor ki ‘Burada benim planladığım alan içerisine 5 tane ev yapılsın, bu 5 eve göre 5 tane okul yapılsın, 5 tane hastane yapılsın, 5 tane evin yolu yapılsın 5 metrelik yol yapılsın, 5 metrelik kanalizasyon yapılsın’ diye hesaplamalar yapılıyor. Siz ne yapıyorsunuz plan tadilatları olarak 50 tane daire yapıyorsun. 5 evlik otopark demişsiniz, 5 evlik altyapı, yeşil alan ve park diye belirtmişsiniz ama 50 gelince her şey kilitleniyor. Durum böyle olunca 50 evlik bir yoğunlaştırma ile orayı da şehri de tıkıyorsunuz ve bu devam ediyor. Şimdi biz defalarca uyarılarda bulunduk ama şehrin imarına yoğunluk arttırılarak devam ettiriliyor. Bu konuda yaptırım Van Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Belediyenin bunları arttırmaması gerekiyor fakat tadilatlar yaptırılıyor maalesef devam ediyor” dedi.

“BURALAR ZAMANLA ÇÖKÜNTÜ BÖLGESİ HALİNE GELECEK”
Yoğunlaştırmaların yapıldığı bölgelere imkan verilen binaların başlı başına bir hata olduğunu da sözlerine ekleyen Ünsal Keser, “Şehir merkezinde bazı binalarda yapılan yoğunlaştırmalar yapılan hatadır. O hatada sürdürülüyor. Oradaki yoğunluk öyle bir kullanmış ki 5 dairelik kullanılacak alana 50 dairelik alan için izin verilmiş. Hal böyle olunca bu kez hani oranın yeşil alanı, hani oranın otoparkı, hani ona göre yol genişlikleri, hani çevresi, Van Büyükşehir Belediyesi’nin bulunduğu bina başta olmak üzere daha bir çok yer zamanla bir çöküntü bölgesi haline gelecek ve yaşanmaz hale gelecek. Çünkü yollar kaldırmayacak, otoparklar kaldırmayacak, bir tıkanıklık yaşanacak. İnsanlar da buna nasıl yaklaşıyor birbirine bakarak yaklaşıyor. Adam diyor ki ‘Siz oraya 15 kat verdiniz yoğunlukta 7 bana da ver' o zamanda önüne geçemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“BİZ PLANLADIK SİZ BOZDUNUZ TABİ Kİ KALDIRMAZ”
Yaşanan sıkıntılarla ilgili herkesi görev çağırdıklarını da ifade eden Ünsal Keser, “Dava açıyoruz davalarımızın hiçbiri sonuçlanmıyor. Bununla ilgili herkesin duyarlı ve hassas davranması gerekiyor. Duyarlı hassas davranmadığınız sürece bunu herkes yapacak. Belediye tabi ki bunun öncelikli asli unsurlarından birisi. Ama bunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı var, mimarı var, şehir plancısı var doktoru var avukatı var. Yani şimdi siz düşünüyor musunuz yapılmış emsali bir binanın kimseye zararı olmasın. Herkese zararı var. Bu toplumda yaşayan herkese zararı var. Bakın şimdi ne konuşuluyor, ‘Şehir kaldırmıyor’ böyle bir tabir olmaz şehircilikte. Biz ona göre planlamıştık ama siz ne yaptınız getirdiniz bozdunuz. Bozduğunuz zaman tabi ki şehir kaldırmaz. Bunu da belediyeler yerel yönetimler yaptı” açıklamalarında bulundu.

Editör: Wan Haber