VanSesi Gazetesi'nden Hacı Yılmaz'ın haberine göre; 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şeref'in gelmesine iki gün kala vatandaşlar alışverişe çıktı.  17 Haziran'ı 18 Haziran'a bağlayan gece ilk sahura kalkılacak.  Ramazan'ın tatlı, heyecanlı telaşı sokaklarda, evlerde, işyerlerinde hissedilmeye başlandı.  Ramazan öncesi alışverişi yapan Vanlılar, sahur için peynir, zeytin, tereyağı, yumurta, bal,  tahin, pekmez, reçel gibi gıdalar alırken, iftar sofraları için ise pirinç, bulgur, mercimek, kuru fasulye gibi kuru bakliyat alıyor.

Ramazan öncesi bazı esnaflar gıdalarda indirime başlattı.  Gazetemize konuşan market yetkilileri Ramazan ayının piyasaya canlılık getirmeye başladığını söylediler.

"Ümitli olmamız gerekiyor"

 Ramazan yoğunluğu beklediklerini söyleyen Vip Market sorumlusu Emre Atakan, " Ramazan ayına girmemize iki gün var. Heyecan, telaş başladı. Bugün ve yarın biraz daha yoğunluk bekliyoruz. Ekonomik durgunluk, alım gücünün düşmesi yanında Van'da market sayındaki artışlar haliyle işlerimizi olumsuz etkiliyor. Ama biz yinede ümitliyiz. Çünkü burada ticaret yapıyoruz. Ticaret yaptığımız içinde ümitli olmamız gerekiyor.  Ramazan nedeniyle temel bazı ürünlerde indirim yaptık. Bunun da ekstra canlılık getirmesini bekliyoruz. Vanlılar alışverişlerinde genelde iftar sofralarında ve sahurda  tüketilen gıdalara  yöneliyor. Herkesin Ramazan ayını tebrik ediyoruz" dedi.

"Vanlılar yerli marketleri tercih etmeli"

Vanlıların alışverişlerini yerli marketlerden yapmalarını isteyen Tercih Alışveriş Merkezi yetkilisi Fuat Akar, "Van'da Ramazan ayı bereketli ve çok güzel geçer.  Vanlılar Ramazan ayına,  iftara, sahura farklı bir değer verir.  Bu nedenle iftarlık, sahurluk gibi gıda maddelerinin alışverişinde yoğunluk başladı.  Ramazan ticari anlamda tüm gıda satıcılarının beklediği aydır. Ramazan'a 1-2 gün kala piyasanın daha da yoğun olmasını bekliyoruz. Bereketli, keyifli huzurlu bol kazançlı bir Ramazan ayı geçireceğimizi ümit ediyoruz. Ramazan ayı boyunca birçok ürünümüzde indirime yapacağız. Tüm marketler benzer indirimler yaptı ve yapacak Van halkının Ramazan alışverişlerini Vanlı girişimciler tarafından kurulan yerli marketlerden yapmalarını istiyoruz. Van halkının kendi  yerel marketlerine sahip çıkmalarını, desteklemelerini ve tercih etmelerini bekliyoruz. Bu vesile ile tüm İslam aleminin Ramazan ayını kutluyoruz" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşın alım gücü düşük"

Oruç tutulmasına günler kala alışverişe başlayan vatandaşlar ise, şimdilik fiyatlardan memnun olduklarını ifade ederek; "Van'da Ramazan ayı, Oruç tutmak heyecan veriyor. Ramazan ayında heyecan yanında tatlı bir telaş başlıyor.  Sıcak yaz ayında 17 saat'e yakın oruç tutacağız.  Bundan dolayı biz de bu mevsime uygun iftarlık ve sahurluk gıda alışverişine erken başladık. Fiyatlar kısmen uygun, ancak vatandaşın alım gücü düşük.  Allah herkesin yardımcısı olsun" diye konuştular.  

Editör: Wan Haber